Haveri szerződések Lázáréknál

Martonyi János fiának cége és Giró-Szász András vállalkozása is kapott megbízást.

Horváth Csaba László
2017. 01. 05. 9:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen több mint 22 milliárd forint értékben osztott támogatásokat, és kétmilliárd forint értékben kötött szolgáltatási szerződéseket a Lázár János vezette Miniszterelnökség – derült ki a tárca által közzétett, tavaly október és december 15. közötti időszakra vonatkozó összesítésekből.

A szolgáltatási szerződésekről szóló listán több ügyvédi iroda is szerepel, a Miniszterelnökség például júniusban egy évre 56 millió forintról szóló megbízási szerződést kötött Martonyi János egykori külügyminiszter fiának cégével, a Martonyi Ügyvédi Irodával. Jól járt a Bánáti Jánoshoz, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökéhez köthető Bánáti Ügyvédi Iroda is, amellyel októberben 21 millió forintos szerződést kötöttek.

A Miniszterelnökség november végén Rogán Antal Pasa parki szomszédjának, Csetényi Csabának a cégeivel is szerződött, a Network 360 Reklámügynökség Kft. és Affiliate Network Kft. ugyanis több mint tízmillió forintot számlázhat különböző kiadványok elkészítéséért.

Régóta nem szerepelt, ám ezen a kifizetési listán ismét megjelent a Strategopolis Stratégiai Elemző és Kommunikációs Tanácsadó Kft., amely Giró-Szász András volt kormányszóvivő vállalkozása. A társaság 17 millió forintért szerződött a Lázár János vezette tárcával, méghozzá infokommunikációs ágazati monitoringelemzés készítésére. A szerződés teljesítésének végdátuma tavaly december közepére esett. Érdekes, hogy a Strategopolis gyakran indult közbeszerzéseken a kormányzati szürkeállománynak számító Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a hozzá kapcsolódó Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel. Utóbbi társaságok azonban tavaly egyáltalán nem indultak közbeszerzési eljárásokon, noha korábban több milliárd forint értékben egymás után nyerték a közbeszerzéseket.

A csaknem 49 tételt felsoroló listán kisebb összegű szerződések is szerepelnek, az egyebek mellett vezetőképzéssel és kommunikációs tréningekkel foglalkozó Grow Education Kft. például 1,8 millió forintért tartott képzéseket a tárcának, míg a neves igazságügyi festményszakértő, Einspach Gábor 450 ezer forintért végzett értékbecslést.

Nagyobb összegű szerződést kötöttek viszont december elején az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal. A cég júniusig több mint 230 millió forintért tervellenőri, műszaki ellenőri, valamint lebonyolítással kapcsolatos munkákat végez a budavári karmelita kolostor – azaz a Miniszterelnökség leendő otthonának – átépítésével összefüggésben.

A Miniszterelnökségnek a karmelita kolostorba való áttelepítésére egyébként eredetileg 14 milliárd forintot szántak, de – mint ahogyan arról korábban beszámoltunk – a költözés egyre többe kerül. A korábban nagyjából 20 milliárd forintra emelt keretösszeg egy decemberi kormányhatározat értelmében tovább emelkedik, Orbán Viktor irodáinak egyedi belsőépítészeti kialakítására ugyanis további 3,9 milliárd forintot költenek el. A karmelita kolostor felújítása várhatóan 2017 novemberére készül el. A kormányfő irodája dunai panorámás óriáserkélyt is kap, emiatt teljesen át kellett építeni a világörökség részét képező épület tetejét.

A Miniszterelnökség egy másik – több mint száz tételből álló – listát is közzétett, amelyen a tárca által adott támogatásokat sorolják fel az október és december 15. közötti időszakra vonatkozóan. A Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány (HDKE) összesen csaknem 150 millió forintot kapott, ezt a pénzt felújítási munkákra – például a Holokauszt Emlékközpont megújítására – költhetik.

Breuer Péter újságíró cége, a Breuer Press Production Kft. 20 millió forintot számlázhat, a Miniszterelnökség ugyanis ennyivel támogatja a Heti szakasz című magazinműsort a novembertől 2017 júliusáig tartó időszakban. Az állami rádióban zsidó vallási műsort vezető Breuer Péter egyébként a Fidesz-frakcióval is szerződésben áll, a Népszava információi szerint ugyanis 2,7 millió forintért ad tanácsokat.

A hazai szakszervezetek közül 130 millió forintot kapott a Magyar Szakszervezeti Szövetség, míg 40 millió forint jutott az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülésnek, 150 millió forint a Munkástanácsok Országos Szövetségének, illetve 180 millió forint a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának. Ezt a pénzt az állammal folytatott egyeztető fórumok működtetésére fordíthatják.

###HIRDETES2###

A Miniszterelnökség kimutatása szerint 20 millió forintot kapott a szlovákiai Pro Civis Polgári Társulás, amelynek vezetője Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja országos tanácsának elnöke. Jutott pénz azonban a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének is: ötmillió forintot költhetnek kommunikációs fejlesztésre, ezen belül pedig a Bélyegvilág című szaklap kiadására és terjesztésére, valamint egy honlap létrehozásának támogatására.

KDNP-s borozás

A Népszava kikérte az Országgyűlés Hivatalától a 2016-os, a parlamenti frakciók által kötött szerződések adatait. Ezekből többek közt az derül ki, hogy rendkívül nagyvonalúan költötték az adófizetők pénzét. A legérdekesebbek a kereszténydemokraták által kötött szerződések: a KDNP nagy összegeket fordított alkoholos italok, borok és pálinkák beszerzésére. A Bortársaság Boltok Kft.-től több mint 1,2 millió forintért rendeltek italokat, de a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft.-től is vásároltak. Több mint 85 ezer forintra rúgott számlájuk a Medicina Hungaricum Pálinkaháznál is. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.