Nem lehet sörrel eltakarni az '56-os hősöket

Kling Béla győzelmet aratott a Corvin közben, rendeletet módosított a józsefvárosi önkormányzat.

Varga Attila
2017. 01. 26. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kling Béla 2012-ben figyelt fel arra, hogy az \'56-os hősök tábláit a vendéglátósok napernyőkkel takarják el a Corvin közben, a kirakott székek és asztalok pedig zavarják az embereket tiszteletük kifejezésében. Az idős férfi fotókon örökítette meg a helyzetet.

Felvételein valóban van olyan hős parancsnokra emlékező tábla, amelynek felét a sörök árjegyzékével takarták le, az 1958. február 5-én kötél általi halálra ítéltek tragédiáját pedig a gyömbér-, csili-, gránátalma- és mentakoktélok kínálatával igyekeztek „feledtetni”. Ezek a képek a nyugdíjas levelezései miatt már sok helyen ismertté váltak, csekély eredménnyel.

Kling Béla több levelet is írt Kocsis Máté józsefvárosi polgármesternek, de mivel ezekre az önkormányzat nem reagált, a Nemzeti Örökség Intézethez, a Kegyeleti és Emlék Bizottsághoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékeseihez, az \'56-os megemlékezések kormánybiztosához, a honvédelmi miniszterhez, a Magyar Nemzeti Múzeum vezetőihez, európai parlamenti képviselőkhöz és Lázár János miniszterhez is fordult észrevételével. Az ügyet, mint állítja, mindenhol lesöpörték az asztalról. Ha kapott választ, az csak azt tartalmazta, hogy az önkormányzat az illetékes a kérdésben.

– A kérésemnek nem lehetett érvényt szerezni, holott ezek a hősök teremtették meg a forradalommal a mai döntéshozók hatalmát. A demonstrációm miatt senki nem bántott, nagyon udvariasak velem a hivataloknál, de igyekeztek észre sem venni – osztotta meg tapasztalatait lapunkkal még novemberben Kling Béla. A 82 éves nyugdíjas villamosmérnököt felbosszantotta, hogy levegőnek nézték, ezért „Ma 1956 emlékét gyilkolják!” feliratú, nyakába akasztott táblával demonstrált a Parlamentnél, a Miniszterelnökség előtt, a józsefvárosi önkormányzatnál és a Corvin közben.

A Corvin köz világszerte arról nevezetes, hogy itt volt az 1956-os forradalom felkelőinek egyik legfontosabb és legtovább kitartó ellenállási pontja akkor, amikor a beözönlő szovjet tankok megérkeztek a magyar forradalom eltiprására.

Kling Béla novemberi demonstrációja idején – amelyről mi is beszámoltunk – a józsefvárosi önkormányzat sajtóirodája azt közölte velünk, hogy ismerik a problémát, melynek megoldása érdekében az idei évtől új szabályozást vezetnek be.

A mérnök most közölte lapunkkal: György István, Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja egy január közepén keltezett és most kézbesített levélben arról tájékoztatta: az önkormányzat rendeletet módosított, így már nem adható közterület-használati hozzájárulás történelmi emlékhelyen elhelyezett emléktábla közvetlen közelében, az emléktábla síkjától számított 3 méteren belül, illetve a Corvin köz egész területén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.