Ádert kedveljük, Gyurcsányt utáljuk

Orbán Viktor megítélése a választók harmadánál romlott, 45 százalékánál nem változott. Felmérés.

Katona Mariann
2017. 02. 27. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János köztársasági elnök számít itthon a legrokonszenvesebb politikusnak, míg a legellenszenvesebb Gyurcsány Ferenc. Ez derül ki az Iránytű Intézet lapunk számára készített közvélemény-kutatásából.

A felmérés arra is kitért, hogyan változott egyes politikusok megítélése az elmúlt egy évben. Orbán Viktorról a megkérdezettek relatív többségének – 45 százalékának – nem változott a véleménye. A válaszadók kicsivel több mint harmada ugyanakkor most inkább kevésbé találja rokonszenvesnek a miniszterelnököt, mint korábban, míg ötödük válaszolta azt, hogy véleménye inkább javult róla. Nem meglepetés, hogy a kormánypártok támogatóinak körében lett jobb leginkább a megítélése, és csak elenyésző, három százalékuk számolt be inkább romlásról. A parlamenti pártok közül az LMP bázisa volt a legszigorúbb a kormányfővel, 67 százalékuk rosszabbnak látja a miniszterelnököt, míg a Jobbiknál ez az arány 57, az MSZP-nél pedig 51 százalék.

Vona Gábor megítélése kapcsán már mások a számok. A Jobbik elnökéről 44 százaléknak ugyanaz a véleménye, mint egy évvel korábban, 32 százaléknak ugyanakkor inkább romlott, míg 14 százalék mondta azt, hogy pozitívabban ítéli meg. Az egyes pártok szavazótáboraira lebontva talán nem meglepetés, hogy a kormánypártoknál a legnagyobb – 54 százalék – a Jobbik elnökéről mára már inkább negatívan vélekedők aránya, míg az MSZP-sek 39 és az LMP-sek 26 százaléka mostanra jobbnak látja.

Botka László esetében a vélemény változását nem mérte az Iránytű Intézet, az azonban kiderült, hogy Szeged polgármesterét elsősorban a baloldali pártok szavazói ismerik, sokkal nagyobb arányban, mint Molnár Gyula pártelnököt. A Jobbik és a kormánypártok támogatói körében a vele szemben közömbösek vannak többségben, és leginkább az LMP szavazói elutasítók.

Az Iránytű Intézet a megkérdezettek értékelése alapján egy százas skálán helyezte el a politikusokat, Áder János államfő ezen 62,6 pontot ért el. Némileg lemaradva mögötte a második legkedveltebb politikus Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter lett 58,5-es eredménnyel, míg a harmadik helyre ellenzéki szereplő, mégpedig Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke került 52,9 ponttal. A legrokonszenvesebb vezetők között kapott még helyet Tarlós István főpolgármester is, aki a százas listán 50,7-es eredményével a negyedik a rangsorban.

A jelenleg ismert miniszterelnök-jelöltek közül a legjobb számokat az MSZP-s Botka László érte el (49,9), aki így kedveltségben megelőzi Orbán Viktor miniszterelnököt (48,7), és bőven maga mögött hagyja a Jobbikot vezető Vona Gábort (42,1).

Az öt legkevésbé rokonszenves politikus között kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt szerepelnek. A legelutasítottabb, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke csak 28,2 pontot szerzett. Őt követi a Jobbik-alelnök Toroczkai László, majd legnépszerűtlenebb kormánytagként Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. A sereghajtók között kapott helyet Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, illetve az MSZP-t nagyjából fél éve elnökként vezető Molnár Gyula.

Publicus: gyengült a Fidesz

A magabiztos vezetés mellett némileg csökkent a Fidesz–KDNP népszerűsége az elmúlt hónapban a Publicus Intézetnek a Vasárnapi Hírek megbízásából készített felmérése szerint. A kormánypártok a biztos szavazók között ez alapján jelenleg 49 százalékon állnak. Az ellenzéki pártok közül szinte mindenki népszerűségi gödörbe lépett: a Demokratikus Koalíció egy hónap alatt elvesztette támogatóinak negyedét, már csak három százalék szereti, az Együtt pedig mérhetetlenné vált. Az MSZP 20 százalékon áll, a Publicus szerint támogatottsága vélhetően csak azért nem csökkent, mert Botka László miniszterelnök-jelölt húzza a pártot. A Jobbik is visszaesett némileg, 15 százalékos szavazótáborral be is szorult a szocialisták mögé.

Hogy hol csapódna le az elégedetlenek szavazata, arról csak találgatni lehet, de az biztos, hogy az LMP kedveltsége egy százalékponttal nőtt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ismét mérhető, a Momentum pedig megjelent a népszerűségi térképen.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.