CBA-alvállalkozónál készültek a fertőzött szendvicsek

A rendőrség továbbra is attól a cégtől szerzi be a szendvicseket a határon szolgálóknak, amelynek termékében kórokozót találtak.

Markotay Csaba
2017. 02. 20. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség a CBA egyik partnerével, a CBA L és F Kft.-vel szerződött a déli határon szolgáló rendőrök hideg élelmezésére, ez a cég vonta be – alvállalkozóként – azt a társaságot, amelynek egyik üzemében januárban baktériummal fertőzött felvágottat találtak, és részben ez okozhatott tömeges megbetegedést a rendőröknél – tudtuk meg. A történtek után sem a rendőrség nem bontotta fel hideg élelmezésről szóló szerződését az említett CBA-partnerrel, sem pedig a CBA L és F Kft. nem lépett, sőt, érdeklődésünkre azt közölték, hogy az alvállalkozóként bevont AMO Bt. által gyártott szendvicsekben nem is találtak kórokozót. Ez ellentmond a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálatainak.

Január elején 126 rendőr betegedett meg azok közül, akiket a magyar–szerb határ védelmére vezényeltek ki. Akut gyomor- és bélrendszeri panaszok, hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom jelentkezett náluk. Kórházi ápolásra ugyan senkinél nem volt szükség, de az érintettek kiestek a szolgálatból.

Az eset után több sajtóbeszámoló is arról szólt, hogy ételmérgezés történhetett, de ezt akkor hivatalosan nem erősítették meg.

A laborvizsgálatok eredményeiről a rendőrség később sem adott tájékoztatást, hetekkel az eset után a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal árulta el lapunk érdeklődésére, hogy a megbetegedések nyomán négy Bács-Kiskun, Csongrád, illetve Békés megyei helyszínen, az érintett járási hivatalok közreműködésével folytattak ellenőrzéseket. Vizsgálták a kiskunhalasi Csipke Hotel Kft. Expressz éttermét (ahol a közlés szerint január 2-án ettek az érintettek), az AMO Bt. orosházi szendvicskészítő műhelyét, illetve a cég szegedi élelmiszercsomag-összeállító műhelyét, továbbá a Hungaro-Food 2009 Kft. békésszentandrási húsüzemét. A négy létesítményben a szakemberek 103 laboratóriumi mintát vettek. A mikrobiológiai vizsgálat „a 01. 02-i ebédre kiadott párolt rizs eltett ételmintájából nagy mennyiségben és az orosházi szendvicskészítő műhelyben megmintázott tavaszi felvágottból alacsonyabb csíraszámban toxint termelő B. cereust mutatott ki. A B. cereus, illetve toxinja akut bélrendszeri tüneteket okozhat” – írták. A Nébih azt is közölte, hogy mivel az orosházi szendvicskészítő műhely, illetve a szegedi élelmiszercsomag-összeállító műhely „illegálisan – bejelentés, illetve külön engedély nélkül – működött, tevékenységüket azonnali hatállyal felfüggesztették”.

A jelek szerint azonban ettől semmi nem változott, már ami a szendvicsek útját illeti. Lapunk kérdésére az ORFK azt közölte, hogy a határon szolgáló rendőrök hideg élelmezését tavaly nagy részben a rendőrség saját erőből oldotta meg. A tavalyi utolsó negyedévben azonban „a rendőri állomány hideg élelmezése legalább 1 db ellátási körzetben” megjelöléssel az ORFK és a CBA L és F Kft. kötött határidős adásvételi szerződést. Nem közölték sem azt, hogy hány rendőrt látnak el a CBA-partner bevonásával, sem pedig azt, hogy milyen tételekre és mekkora összegben szerződtek. Sőt az Átlátszó közérdekűadat-igénylése nyomán az is kiderült, hogy nem is közbeszerzés, hanem egyszerű beszerzési eljárás során választották ki a CBA-partnert, és az eljárásban bírálati szempont volt a legalacsonyabb összegű árajánlat, amit épp a CBA L és F Kft. adott be.

Az összegekről és a szerződés egyéb részleteiről a CBA-partner sem árult el részleteket. Lapunk kérdésére a CBA L és F Kft.-nél elmondták, hogy hidegélelmiszer-csomagok szállítására nyertek beszerzést, és a megrendelő lehetőséget adott arra, hogy „a pályázat nyertese a teljesítéshez alvállalkozók közreműködését is igénybe vegye. A CBA L és F Kft. a teljesítés megkezdése óta egyetlen alvállalkozót, az AMO Bt.-t vonta be a munkába”. Azt ugyanakkor hangsúlyozták – ellentétben az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal közlésével –, hogy „az AMO Bt. által gyártott szendvicsekben a Nébih nem talált kórokozót, és az említett cég a tevékenység végzéséhez valamennyi hatósági engedéllyel rendelkezik”.

Arra a kérdésünkre, hogy az ételmérgezés nyomán indítottak-e bármilyen vizsgálatot a rendőrségnél, illetve van-e bármilyen más következménye a történteknek, az ORFK azt válaszolta: „A rendőrség megvizsgálta az állomány elhelyezési és élelmezési körülményeit, a lefolytatott vizsgálatot követően az érintett étteremmel a rendőrség felbontotta a szerződést.” A válasz alapján azonban a CBA L és F Kft. és az általa bevont alvállalkozó partner maradt a közreműködő a déli határon szolgáló rendőrök hideg élelmezésében.

Másfél hete egyébként a HVG.hu arról számolt be, hogy a „határon szolgálatot teljesítők érdekeiért küzdő” Facebook-csoport ijesztő, romlott szendvicsekről készített fotókat tett közzé a közösségi oldalon. Azt nem tudni, hogy ezek valóban a rendőri ellátmányról készült képek voltak-e, a csoport közlése szerint mindenesetre a fotókon egy rendőr romlott szendvicse szerepelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.