Fiktív ősökkel házalhat a családfakutató

Sok százezer forintért kínálnak a szakma szerint kétes eredetű nemzetségtáblákat a megrendelőknek.

Veczán Zoltán
2017. 02. 09. 12:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen érdeklődnek a családjuk múltja iránt – vélik családfakutatással foglalkozó szakemberek. A genealógia jellegéből fakadóan macerás és drága szolgáltatás, egy alapos kutatás több hónapig vagy akár egy évig is elhúzódhat – mondta lapunknak Hidvéghy Norbert családfakutató. Nem véletlenül: a megrendelőtől begyűjtött adatokból kiindulva a nemzetségtábla felgöngyölítése valódi nyomozómunka, születési és házassági anyakönyvek alapján pontról pontra haladva – az egykori Osztrák–Magyar Monarchia területén, mert bár a jelenlegi Magyarország területét érintő anyakönyvek elérhetők a levéltárak helyszíni adatbázisából, a szálak gyakran vezetnek a határon túlra, így sok utazás vár a kutatóra – példálózott Hidvéghy Norbert. Az eredmények hitelességét azonban a megrendelők csak egy újabb drága vizsgálattal ellenőrizhetik, így ki vannak szolgáltatva a kutatóknak – a kecsegtető haszon miatt viszont akadhatnak olyanok, akik visszaélnek a megrendelő bizalmával, hamis vagy ellenőrizhetetlen adatokért kérnek el több százezer forintot. Ám erre épp az ellenőrizhetetlenség miatt ritkán derül fény.

Kivételes annak a cégnek az esete, amelynek több panaszosa kapcsolatba lépett lapunkkal, mondván: megkárosította őket a pécsi Családfakutatók Csapata néven futó vállalkozás. Volt, aki a nagyapját kereste, de egy valószínűleg fiktív dédapát kapott helyette, másikuknál egyértelműen kiderült, hogy a cég valótlan adatokat írt be a családfába, egy harmadik esetben pedig egyszerűen nem adták oda a kifizetett szolgáltatások egy részét. A pénzt minden esetben a munka átadása előtt kérték el, kizárólag születési anyakönyveket küldtek bizonyítékként, a késésekre, hiányosságokra, hibákra releváns magyarázatot sosem adtak, tereltek, sumákoltak – mondják a panaszosok.

Sárdi Tibor még karácsonyra vásárolta meg egy internetes kuponoldalon a csaknem százezer forintért hirdetett szolgáltatást a cégtől: eszerint kétszáz évre visszamenőleg kikutatják a megrendelő őseit, az eredményt pedig igényes DVD-n és bőrkötéses albumban adják át, továbbá egy szép vászonképen is megjelenítik. A cég részéről elkérték Sárdi Tibor családjának adatait, majd hónapokra eltűntek. Többszöri kérésre küldtek egy kinyomtatott sablondokumentumot, amin egy ingyenes adatbázis vízjele virított. A megrendelő felháborodott levelére a cég nem válaszolt, Facebook-kommentjét arrogánsan hárította; ezután Sárdi Tibor bepanaszolta a céget az érintett kuponoldalon, de ők sem léptek. Végül egy műanyag felületre nyomtatott, hiányos családfát adtak át, olcsó kötésben a szkennelt anyakönyvi kivonatokat és egy összetört DVD-tokban üres lemezt, amit többszöri reklamáció után kicseréltek – a cég 99–265 ezer forintos csomagjai ma is megvásárolhatók a kuponoldalon, jelenleg 45 darab kelt el belőlük.

Még rosszabbul járt egy másik károsult: Seres Hajnalka hobbikutatók segítségével kereste őseit, majd idő hiányában fordult a pécsiekhez, akiknek két részletben 198 ezer forintot fizetett ki. A cég két hónap múlva küldte a kész családfát, kiegészítve a megrendelő és ismerősei által időközben feltárt adatokkal. Egy családfa és szkennelt születési anyakönyvek szerepeltek a küldeményben, kinyomtatva – ám időközben Seres Hajnalka magánúton kért információi is befutottak, amelyek ellentmondtak a cég adatainak. A vállalkozás eleinte elismerte a hibákat, és helyesbítést ígért, azóta azonban hárít és sumákol – mondja a károsult, aki házassági anyakönyvek kikérése után még több hamis adatra bukkant a kapott anyagban.

Egy neve elhallgatását kérő harmadik károsultat „csak” 50 ezer forinttal húztak le elmondása szerint: ő az apai nagyapja megkeresésére adott megbízást a pécsieknek, akik az átutalás után eltűntek. A megrendelő leveleire időhúzásba és kifárasztásba kezdtek: előbb előkerítették a kért nagyapa helyett az állítólagos dédapát, értetlenkedtek, már elküldött adatokat kértek újra, végül borsos felárért felajánlották, hogy elvégzik az eredetileg megrendelt kutatást.

Hidvéghy Norbert lapunknak elmondta: a kutatók rendszerint más dokumentumokkal – a születési mellett házassági és halálozási anyakönyvekkel – támasztják alá kutatási eredményeiket, hiszen hitelesen a sok névazonosság miatt házassági vagy halotti anyakönyvek nélkül nem lehet egyértelműen bizonyítani, hogy a megtalált személyek azonosak a keresett ősökkel. Persze a mormon egyház által üzemeltetett FamilySearch.org oldalról kimásolhatók korban hasonló, találomra kiválasztott személyek adatai, amihez lehet csatolni az illetők keresztelési anyakönyvi nyomtatványait – a házasságiakat vagy a halottiakat nem, ezek ugyanis nem találhatók meg semmilyen netes adatbázisban, hanem mindenképpen költséges helyszíni kutatást igényelnek. Ezt is megspórolhatta a pécsi cég a kutató szerint, nyilvános adatbázisokból hozzáférhető adatok alapján önkényesen összeházasítva fiktív ősöket. Egy ilyen csomag előállítása legfeljebb két-három napos munka, ezért kérnek el több százezer forintot. Legalábbis erre utal a nagyapját rá vonatkozó információk nélkül kereső károsult esete, akinél valószínűleg a cég dédapajelöltje sem biztos, hogy igazi Hidvéghy Norbert szerint: beszédes, hogy a megbízó egyébként nem ritka vezetéknevére rákeresve a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület adatbázisának első találata éppen a „dédapa” adatait tartalmazza.

Az adatok véletlenszerűségét látszik alátámasztani, hogy pécsi levéltári forrásaink szerint a cég munkatársainak nagy része be sincs iratkozva az intézménybe, ahonnan a valós anyakönyvekhez a legkönnyebben hozzáférhetne – ezt egyébként Mészáros Ádám, a szintén pécsi Múltvadász nevű cég családfakutatója is megerősítette, aki színét sem látta a levéltárban a Családfakutatók Csapata embereinek. Ami a munkatársakat illeti, az Opten cégadatai szerint egyébként a Családfakutatók Csapatát működtető cég, a Pexter.net Kft. – amely a végrehajtás miatt felszámolás alatt álló Első Magyar Családfakutató Kft.-től örökölte meg Mester János ügyvezető-tulajdonossal a csapatot – nulla alkalmazottal dolgoztat, miközben honlapjuk mostanra kiürített „Csapatunk” menüpontja alatt korábban 18 munkatárs szerepelt. A honlapon megtalálható volt egy amerikai családfakutató szervezet bizonyítványa is, a washingtoni Board for Certification of Genealogists honlapján azonban nyoma sincs Mesteréknek.

Természetesen megkerestük Mester Jánost is, aki hárította az ügyfelek panaszait. Mint mondta, a két céget valójában „összevonták”, amikor pedig a felszámolásról kérdeztük, közölte, hogy az Első Magyar Családfakutató Kft.-ből ők már kiszálltak. A pexter.net-es lefoglalások ügyeit szerinte „hozták magukkal” egy korábbi cégből, de egy ügyvédi csapatuk dolgozik rajtuk. Ami az alkalmazottakat illeti, a csapat tagjait vállalkozókként foglalkoztatják, kivéve az irodavezetőt, aki állítása szerint – és a cégnyilvántartás adataival szemben – be van jelentve. A munkatársak azért nincsenek beiratkozva a levéltárba, mert többségüknek „nem volt rá szüksége”, a megrendelői panaszokat pedig mindig megnyugtatóan lezárták. Az ügyvezető szerint ők egyébként minden esetben csatolják a halotti és házassági dokumentumokat, ha vannak; de ha nem bizonyítható az ős kiléte, akkor lezárják a kutatást – állította. A végrehajtási ügyekről később annyit írt e-mailben: azok magántermészetű ügyek, nincs közük a cég jelenlegi tevékenységéhez.

– Óriási a csalók felelőssége – mondta lapunknak Mészáros Ádám. – A családfakutatás bizalmi munka, a megrendelő beengedi a kutatót gyakorlatilag az intim szférájába. Ezért nemcsak anyagi károkat okoz, ha valaki visszaél ezzel a bizalommal, és nemcsak a szakma hírnevét rontja, hanem súlyos erkölcsi vétséget is elkövet – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.