Kétséges Tarlós István újrázása

A Fideszben nem téma Tarlós István főpolgármester 2019-es újraindulásának az ügye, a párt 2018-ra „gyúr”.

2017. 02. 14. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jólesik nekem a kerületi polgármesterek „támogatása”, de ennél többet most nem nyilatkozom – közölte lapunk kérdésére Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester a Magyar Idők egyik cikkére reagált, amely szerint 2019-ben akár újrázhatna is a posztján. Ennek megerősítésére a kormánypárti lap fideszes polgármestereket szólaltatott meg, akiknek egy része kiállt Budapest jelenlegi vezetője mellett. A legfőbb érvet Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere említette, amely szerint Tarlós „kiválóan vezeti Budapestet, és „rendbe rakta a Demszky–Hagyó–Horváth-korszak nyomorának ügyeit”. Bácskai János, Ferencváros polgármestere többek között azért támogatná Tarlóst, mert a „Ferencváros lelkes szurkolója”, de például Karsay Ferenc, Budafok–Tétény polgármestere és Láng Zsolt egyáltalán nem tartotta időszerűnek a két és fél év múlva aktuális kérdést. Ugyanis egy korábbi törvénymódosítás értelmében a jelenlegi önkormányzati ciklus ötéves, s a következő választás 2019 októberében lesz csak. 

Utóbbi helyi politikusoknak egyébként már csak azért is igazuk lehet, mert Tarlós István a Magyar Nemzetnek többször is kijelentette: ez az utolsó ciklusa. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség alapszabálya szerint ráadásul hivatalosan a főpolgármester-jelölt személyéről a párt országos választmánya dönt a budapesti választmány, majd az úgynevezett önkormányzati választási egyeztető bizottság javaslata alapján. A gyakorlatban azonban 2006 óta valamennyi önkormányzati választáson Orbán Viktor és Tarlós István személyes megbeszélése alapján dőlt el a kérdés: 2006-ban a két politikus külön megállapodást kötött, 2010-ben is volt formális Orbán–Tarlós találkozó, míg három éve – legalábbis a nyilvánossággal – már nem tartották fontosnak ezt közölni. Tény: a kerületi polgármesterek szimpátiája soha nem volt döntő a fideszes főpolgármester-jelöltek kiválasztásakor sem 1994-ben és 1998-ban, amikor Latorcai Jánost, sem 2002-ben, amikor Schmitt Pált jelölték, s ez az íratlan szabály azóta sem változott. 

Budapest jelenlegi vezetője nem mellékesen lapunknak korábban azt is kifejtette: minden a 2018-as parlamenti választás után dőlhet el, így a fővárosi közigazgatási rendszer átalakításának kérdése is. Tarlós István annak is többször hangot adott, hogy hosszú távon nem maradhat meg a kétszintű önkormányzati rendszer, meglehet a főpolgármestert nem is közvetlenül választanák. Nem mellékesen arra is utalt, hogy a jelenlegi kormányzat néhány szereplőjének hozzáállása (elsősorban a 3-as metró felújításának, illetve a BKV máig megoldatlan finanszírozásának ügye miatt – a szerk.), valamint az önkormányzati működés feltételeinek változatlansága miatt kilenc év után legszívesebben végleg nyugdíjba menne. 

Információink szerint amennyiben a jelenlegi kormánypártok ismét kétharmados többséget szereznének, az is bizonytalan, hogy a Fővárosi Közgyűlés és mind a huszonhárom kerületi képviselő-testület ebben a formában megmarad-e, illetve – mint Tarlós István is utalt rá – a főpolgármestert továbbra is közvetlenül választhatnák-e a budapestiek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.