Nincs jó véleménnyel a nemzetközi sajtó hazánkról

A Nézőpont elemezéséből kiderül, hogy különösen a németek voltak kritikusak Magyarországgal kapcsolatban.

MNO
2017. 02. 09. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányközeli Nézőpont Intézet ötödik alkalommal készítette el médiapolitikai elemzését Magyarország előző évi nemzetközi sajtómegjelenései kapcsán: 2016-ban már 18 ország 115 nyomtatott és online sajtótermékét vették górcső alá azt vizsgálva, hogy milyen kép alakult ki bennük a magyar gazdasági, politikai és közéleti történések kapcsán.

A szemlézett lapok összességében 13 261 megjelenést közöltek Magyarországról, mely átlagosan havi 1 105 cikket jelent. A legmagasabb havi megjelenésszám a kvótareferendum időszakában, szeptemberben (1 615 megjelenés) és októberben (1 686 megjelenés) alakult ki.

A kedvező hangvételű cikkek aránya csupán 3 százalékot tett ki (439 darab), a kedvezőtlen cikkeké 29 százalékot (3 825 darab), míg a semleges polaritású beszámolóké 68 százalékot (8 997 darab)  – áll a Nézőpont sajtóközleményében.

Érdekesség, hogy a német sajtóban megjelent cikkek háromötöde (60 százaléka) kedvezőtlen volt hazánk szemszögéből, az előző években nem voltak ennyire kritikusak a németek. Tavaly az izraeli, az olasz és a francia lapok is kritikusak voltak, ezekben az országokban 50-53 százalék volt a hazánkkal szemben negatív hangvételű cikkek aránya – írják.

A legnagyobb megjelenésszámot a német, osztrák és szlovák lapok adták, ugyanakkor a figyelt lapok számarányát nézve a legmagasabb híraktivitást a szlovák, osztrák és lengyel újságok produkálták. Arányaiban a szerb (16 százalék), az izraeli (11 százalék) és a szlovén (9 százalék) sajtó közölte a legtöbb pozitív cikket Magyarországról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.