Orbán Viktor miatt jött Pharaon?

A vízumigényléskor a jordániai konzul is erre hivatkozhatott.

MNO
2017. 02. 15. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a pénzmosás és terrorszervezetek finanszírozása miatt körözött szaúdi olajmilliárdos, Ghaith Pharaon 2014 őszén Bejrútban schengeni vízumhoz folyamodott, hogy Magyarországra jöjjön, az illetékesek tudták, hogy Orbán Viktorral találkozik majd – mondta az Indexnek Demeter Márta országgyűlési képviselő, akinek lehetősége volt betekintenie a Pharaon vízumigénylésével kapcsolatos adatokba a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Hozzátette: a vízumügyintézés során rögzített adatokban fel van tüntetve, hogy Pharaon Magyarországon a miniszterelnökkel találkozik majd, méghozzá azon a rendezvényen, amelyet Jordánia tiszteletbeli konzulja, Zaid Naffa szervez. Ezt Naffa jelezte az eljáró illetékeseknek, akiknek a vízumintézés során Pharaon is megerősítette a találkozó tényét.

Mindez Demeter Márta szerint azt mutatja, hogy Pharaon nem véletlenül találkozott a Naffa által szervezett díszvacsorán Orbán Viktorral, hanem eleve ezt tervezte, olyannyira, hogy a vízumigényléskor a jordániai konzul és ő is hivatkozott erre. 

Demeter úgy véli, ez újabb bizonyíték arra, hogy politikai körökből érkező elvárásra az állami szervek közreműködtek abban, hogy egy nemzetközi bűnöző beutazhasson Magyarországra. A képviselő szerint ezek fényében már az a kérdés: „bármilyen bűnöző számára belépőjegy Magyarországra, ha a miniszterelnökkel vacsorázik?”

A portál megkérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot arról, hogy igaz-e, amit Demeter állít, és már a vízumigényléskor nyilvánvaló volt-e, milyen céllal utazik Pharaon az országba, és kivel akar találkozni. Mint írják, a tárca nem cáfolta Demeter állítását, a sajtóosztály válaszában közölte: „Ghaith Pharaon úr vízumkérelme ügyében a KKM már nyilvánosságra hozta a vízum igénylésének körülményeit, álláspontunk szerint az ügy előkészítő anyagai nem nyilvánosak. Miniszter úr az országgyűlési képviselőknek – így Demeter Máriának is – biztosította a betekintés jogát, ez azonban nem azonos a belső előkészítő anyagok teljes nyilvánosságával.” Demeter egyébként kérte a tárcától, hogy az általa megismert dokumentumokról másolatokat kapjon. Ezt azonban a külügy elutasította az információs önrendelkezési jogról szóló törvényre hivatkozva.

Az ügy érdekessége, hogy Demeter szerint az általa megnézett dokumentumok nem belső előkészítő anyagok, ahogy az a külügyi tárca állítja. Ráadásul nem is minősített adatok. És bár az általa látott információk között természetesen volt személyes adat (például Pharaon születési adatai), de az, hogy Pharaon már a vízum intézésekor jelezte, hogy Orbánnal találkozik majd, nem személyes adat és kulcsfontosságú lehet a még mindig homályos Pharaon-ügy tisztázásában.

Lázár János korábban azt mondta, hogy Pharaon 2014. október 1-jén és október 24-én igényelt C típusú schengeni vízumot Magyarországtól. A miniszter szerint az üzletember kérelmét feltöltötték a schengeni rendszerbe, külön tagállami konzultációkat is folytattak, és egyik európai ország sem emelt kifogást az ellen, hogy Pharaon belépjen az országba. Sőt, Lázár szerint a németek közölték, hogy Pharaon belépése az EU területére nem sérti az érdekeiket – idézi fel a portál. Mint írják, a Pharaon-ügyben több hónap elteltével sem látni tisztán, mert a történet szereplői és az érintett magyar hatóságok vagy összevissza beszéltek, vagy nem mondtak semmit. Ghaith Pharaon időközben – a hírek szerint – elhunyt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.