Végzettség nélkül került a hivatal élére

Több mint harminc munkatárs felmondott Kanzsalics Eszter kinevezése miatt.

Hutter Marianna
2017. 02. 02. 5:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmilyen szakképzéssel vagy felnőttképzéssel kapcsolatos végzettsége vagy korábbi szakmai tapasztalata nincs a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) vezetőjének, Kanzsalics Eszternek – legalábbis ez derül ki a főigazgató önéletrajzából. A dokumentum azt követően jelent meg az NSZFH honlapján a napokban, hogy lapunk két héttel ezelőtt közérdekűadat-igényléssel fordult az állami háttérintézmény fenntartójához, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM), miután a tárca azt korábbi kérdésünkre nem volt hajlandó kiadni. Érdeklődésünk oka az volt, hogy mint korábban megírtuk, értesüléseink szerint legalább 36-40 munkatárs hagyta ott a háttérintézményt az utóbbi hónapokban. Az NSZFH-ra rálátó forrásaink szerint pedig a tömeges felmondások nem voltak függetleníthetők attól, hogy sokan nehezen találták meg a közös hangot a főigazgatóval, akinek a neve kinevezését megelőzően nem volt ismert szakképzési körökben. A többtucatnyi távozó között nem egy vezető beosztású dolgozó is volt, így ennek következményeképpen jelenleg nincs a háttérintézménynek szakmai főigazgató-helyettese, február 1-jétől új ember tölti be a gazdasági főigazgató-helyettesi pozíciót is, míg több főosztályt is csak megbízott vezető irányít. Nincsen például intézményirányítási főosztályvezető sem, míg a felnőttképzési főosztályvezető vezetői posztjára január 31-ig lehetett jelentkezni. Az erre a pozícióra kiírt álláshirdetés szerint sem volt alapfeltétel semmilyen korábbi szakmai tapasztalat vagy végzettség.

Információinkkal egybevágott a szféra legjelentősebb érdekvédelmi szervezetét, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetet vezető Tóth József nyilatkozata. Az elnök lapunk korábbi megkeresésére elmondta, meglepődve vették tudomásul, hogy a tavaly őszi tanévkezdéshez képest szinte egyetlen korábbi szakmai vezető sincs már eredeti beosztásában az NSZFH-nál. – Erre korábban még nem volt példa – hangsúlyozta az elnök. Kérdésünkre, hogy mi lehetett a távozásuk oka, azt felelte, konkrét információi nincsenek, de a hozzájuk eljutott visszajelzések szerint voltak, akik úgy érezték, ellehetetlenültek a munkakörülményeik, illetve a vezetés „intenzitása” is befolyásolta az emberek hangulatát.

Az NSZFH körüli távozási hullám azért súlyos probléma, mert a hivatal a szakképzés legfontosabb állami háttérintézménye. Az ország jövője szempontjából pedig kulcskérdés a szakképzés minősége, hiszen már most is több területről hiányzik a megfelelő szakmai tudású munkaerő. Ráadásul a kormányzati kommunikációnak is állandó eleme annak hangsúlyozása, mennyire fontos a szakképzés. Így ennek fényében érthetetlen, hogy miért Kanzsalics Esztert nevezték ki főigazgatónak, amikor életrajza szerint nem oktatási, hanem igazgatásszervezési, főiskolai közgazdászi, illetve jogi végzettsége van. Korábbi munkahelyei között sem szerepel a szakképzéshez vagy felnőttképzéshez köthető érdemi tapasztalat. Az oktatás területéhez akkor került a legközelebb, mikor a Nemzeti Közigazgatási Intézetnél dolgozott oktatóként, illetve vizsgáztatóként. Ám ezen felül korábbi munkahelyei alapján – például adóellenőr, községi körjegyző, jogtanácsos vagy az NGM stratégiai főosztályának vezetője – nem egyértelmű, hogy milyen tapasztalat jogosítja fel az NSZFH vezetésére. Mint korábban írtuk, hasonló a helyzet Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárral, akinek az irányítása alá tartozó kiemelt szakmai területek között szerepel a szakképzés és felnőttképzés.

Lapunk az NGM-et többször is kereste. Egyebek közt azt kérdeztük, nem tartják-e aggályosnak, hogy a Zalai Hírlap Online 2008-as beszámolója szerint Kanzsalics Esztert elmarasztalták magánokirat-hamisítás vétségében, és pénzbüntetéssel sújtották. Nem cáfolta a minisztérium, hogy a főigazgatónak volt ilyen ügye, ugyanakkor arra hivatkozott, hogy a kinevezéséhez bekért erkölcsi bizonyítványa szerint büntetlen előéletű, és nem áll foglalkozástól eltiltás alatt. Azt sem tudtuk meg, hogy a főigazgatóhoz hasonlóan nagykanizsai kötődésű Cseresnyés Péter volt-e, aki őt javasolta a pozícióra. Arról is hiába érdeklődtünk, hogy az NGM mennyire elégedett a főigazgató munkájával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.