Folytatódik a kirúgási hullám az Origónál

Nem állt le az origós daráló, csütörtökön újabb három embert küldtek el a kormányközeli portáltól.

MNO
2017. 03. 02. 11:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott a váratlanul induló kirúgási hullám az Origónál: csütörtökön elküldték a hírturnusvezetőt, egy hírszerkesztőt és a gazdasági rovat korábbi vezetőjét is – az ok ezúttal is létszámleépítés volt, akárcsak a szerdán elbocsátott munkatársak esetében. A távozó origósok egy hónapos felmondási időt kaptak, a munkavégzés alól viszont azonnal felmentették őket.

Mint az MNO elsőként megírta, március elsején három origós munkatársat és a portálhoz tartozó Unikornis magazin egyik újságíróját is kirúgták a kormányközeli portáltól. Úgy tudjuk, az elbocsátás tényét egyik esetben sem az Origo vezetői – Gábor László hírfőszerkesztő vagy György Bence tartalomigazgató – jelentették be, az elküldött munkatársakat két sajnálkozó hr-es és egy jogász fogadta a hírrel.

Bár több kirúgott újságírónak is gazdasági okokkal magyarázták a döntést, ennek némileg ellentmond, hogy a napokban már több álláskeresőt is behívtak.

Az újabb kirúgásokkal egy időben a TV2 Mokka című műsorának stábja is látogatást tett az Origóban: az összeállításban Lantos Gábor, a sportrovat vezetője beszél arról, hogyan korszerűsítették a szervezetet, a háttérben pedig a szinte teljesen üres szerkesztőség látható, illetve egy fekete pólós munkatárs, aki információink szerint szintén ekkor tudta meg, mennie kell.

A sorozatos elbocsátás ugyanakkor nem teljesen előzmény nélküli: a portáltól az elmúlt másfél évben is több olyan munkatárs távozott – vagy éppen elküldték őket –, aki nem értett egyet az Origo tavaly óta tapasztalható irányváltásával. Idén februárban három újságíró és szerkesztő mondott fel a gazdasági és a hírrovatban, egy szerződéses munkatársat pedig kirúgtak.

Információink szerint az Origóban csütörtökön rendkívüli értekezleten jelentették be, hogy lezárták az elbocsátások folyamatát – az érv ezúttal is létszámleépítés volt, de az is elhangzott, hogy a vezetőség a jövőben olyanokkal szeretne együtt dolgozni, akik teátrális viták helyett „együttműködnek a csapattal”.

A kirúgások hírére közleményben reagált a Magyar Újságírók Szövetsége is: a MÚOSZ állásfoglalásában a médiatörvényre hivatkozva hangsúlyozza, a létszámleépítés csak akkor jogos és elfogadható érv, ha a a szerkesztőség statisztikai létszáma a vizsgált időszakban ténylegesen csökken. „Hogy így van-e, azt külső szemlélő nem tudja megállapítani, azt viszont tudjuk, hogy az Origo a közelmúltban is vett fel új munkatársakat, ami látszólag ellentmond a leépítési szándéknak” – írja a szövetség. 

A felvetett problémát viszont elkerülheti az Origo vezetése, ha külsős munkatársakat vesznek fel a kirúgott újságírók helyére, ez ugyanis jogi értelemben kiszervezésnek minősül.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.