„Itt suhant el Orbán Viktor a golyóálló autóján”

A Ligetvédők három csoportban őrködnek, nincsenek sokan, de a céljuk közös a „szegények közparkjában”.

Tompos Ádám
2017. 03. 10. 13:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A liget szent – hirdetik a járdára fújt betűk. Hétköznap délelőtt ha nem is szent, de érintetlen arcát mutatja a Városliget. Kutyaiskolások a napozódombon, lábtengózók a Churchill sétány mögötti pályákon, kocogók mindenütt. Csak a zöldre festett OSB-lapokkal eltakart, félig elbontott Petőfi Csarnok felől hallatszik a gépek zúgása és a bomló falak robaja, ennyi ront bele a madárcsicsergős közparki idillbe. A markolók hétfő hajnalban érkeztek, a táborozó ligetvédők megpróbálták megakadályozni a bevonulásukat, az egyik gép kanalával fejbe vert egy tiltakozó aktivistát. Az eseten felháborodtak a tüntetők, de mostanra mintha már túl lennének az incidensen a sokat látott, folyamatos váltásban tüntető demonstrálók.

Napszemüveges nő mászik az eltakart Petőfi Csarnok sörkertje mellett felállított létrára, amely mellett felirat hirdeti: ingyen panoráma. Lejön a létráról, rágyújt, cigarettásdobozán is ott van a Ligetvédők kör alakú zöld logója. Megnézzük mi is az „ingyen panorámát”, a látvány lehangoló: mintha tornádó tépázta volna meg a sörkertet, máshol halomba hordott betontörmelék áll. A Ligetvédők jurtával és Béke feliratú, szivárványos zászlajával ellátott tábora környékén álló fákon sárga szalagok. Ezzel jelzik a tiltakozók azt a 218 fát, mely biztosan áldozatául esik majd a Városliget felújításának.

Közben megérkezik egy idősebb úr, aki felháborodottan idézi fel a hétfő hajnali markolós esetet. Különösen az bosszantja, hogy a rendőrök szerinte „törvénytelenül biztosították a munkagépek bevonulását”. Azt magyarázza: nekik nem azzal van bajuk, hogy elbontják a Pecsát vagy a közlekedési múzeumot, hanem hogy egyrészt nem fákat ültetnek a helyükre, másrészt a „monstrumok”, melyek épülnek a most elbontottak helyén, további hatalmas károkat okoznak.

– Még az is lehet, hogy a környéken feljön majd a talajvíz, ha valóban megássák a tervezett, többemeletnyi mélységben húzódó alapokat, hiszen a Városliget területén mocsár volt egykor – indokolja, hogy miért akarják megakadályozni a projekt létrejöttét.

Mivel ottlétünkkor eggyel több markoló dolgozott, mint ahány tüntető állt a Pecsánál, rákérdezünk a Ligetvédők létszámára. Harmincan vannak körülbelül – mondja a hölgy –, de riasztás esetén akár több százan is kijönnének. Van egy koordinátoruk, aki rendes beosztást csinál, mint egy munkahelyen, kijelöli, ki lesz a „fősas”, vagyis az, aki végig figyel kint a helyszínen, és beindítja szükség esetén a riadóláncot. Ekkor derül ki, hogy a demonstrálók nem alkotnak homogén masszát, és nem csak a logisztika miatt vannak egymástól jelentős távolságra a télen-nyáron kint sátrazók.

Három csoportosulás küzd jelenleg ugyanis a múzeumi negyed ellen. Először is a Ligetvédők a Pecsánál. Ők azt hangsúlyozzák, hogy elutasítják a pártpolitikát. Az erzsébetvárosi önkormányzat képviselője, az LMP-s Moldován László is csak civilben van kint.

Az egykori Hungexpo épületeinek környékén tanyáznak a Ligetben Ligetvédők. Átnézünk hozzájuk: itt is zajlik az élet. Egyikük az éjszakai őrködést piheni ki egy szocreál fotelben szundítva, a másikuk – Szabó Gábor – a rendőrségre siet. Előtte elmondja nekünk, hogy ők sem direktben foglalkoznak pártpolitikával, csak hát úgy vannak vele, hogy mivel Magyarországon ma minden politika, a Liget ügye is, ezért nem neheztelnek senkire, aki a tüntetés során hangoztatja preferenciáját. Állítólag jobbikos is van köztük. Közben a rendőrségről érkezik Antal Nikoletta Henrietta, aki jót nevet a frissen kézhez kapott jegyzőkönyvön.

– Állítólag panasszal élek azért, mert hat órán keresztül nem kaptam enni és inni a fán, de ez nem igaz – mondja mosolyogva. Majd elmeséli, hogy ők többek között azért haragszanak a Ligetvédőkre, mert egyrészt „lenyúlta tőlük a brandet”, másrészt a közösen gyűjtött telefonos adatbázist is ők kezelik. Viszonyukat úgy foglalja össze, hogy „olyanok vagyunk, mint a testvérek: veszekedünk sok mindenen, de a cél közös”. Ami persze nem más, mint megakadályozni, hogy a „szegények közparkjából” múzeumi negyed legyen.

– Itt volt a múltkor Orbán Viktor. Itt suhant el az Olof Palme sétányon a golyóálló autójában. Biztos azt akarta megnézni, hogy kik miatt nem tud beköltözni a budai Várba – mondja Antal Nikoletta. A táborban még elsütnek pár orbános poént, majd átmegyünk az időkerékhez, ahol a Natura Egyesület verte fel sátrait.

Földi József – vagy ahogy a ligetvédők nevezik: az Ezredes – rögtön a beszélgetés elején tisztázza, hogy az ő táboruk politikamentes. Ők sárga szalagok helyett plüssállatokkal és szívekkel díszítik fel a kivágásra ítélt fákat, „hátha megtetszik a gyerekeknek”. Gyerekek nem, hajléktalanok viszont csatlakoznak a demonstrálókhoz. Az Ezredes nem így fogalmaz, hanem úgy, hogy „rengeteg olyan ember csatlakozik hozzánk és a többi táborhoz is, akiknek nincs hova menniük”. Hiszen a folyamatos jelenlétre berendezkedett ligetvédőknél minden van: az egyik adományfáról mesélt nekünk, a másik önellátóként definiálta magát.

A zsörtölődő kompániákban nemcsak az a közös, hogy szolidan sarazzák a többieket, és hogy nem kérnek a Városliget beépítéséből, hanem az is, hogy tartanak attól: hamarosan újra nagy mennyiségű, szabálytalanul bontott azbesztet szállítanak el innen. A hétfői markolós incidens után a Városliget Zrt. kiadott egy közleményt, melyben akkor már múlt időben nyilatkoztak a kérdésről. „A bontási terv része természetesen az épületben található kis mennyiségű azbeszt biztonságos kibontása és elszállítása is. Az azbesztmentesítéssel megbízott alvállalkozó az azbeszt szakszerű eltávolítását elvégezte, a hulladék elszállítását az engedélyezett lerakóra megkezdte.”

Ezzel szemben a Pecsánál ácsorgó Ligetvédők azt mondták, ez még nem történt meg, zsákokban állnak valahol a bontási területen a törmelékek. A Ligetben Ligetvédők azt idézték fel, hogy a Hungexpo elbontott épülete is tartalmazott azbesztet. Ezt teljesen szabálytalanul, nyitott teherautóban szállítottak el Fótra. Elmondásuk szerint hullottak a darabok a sztrádán a platóról. Az Ezredes is biztos benne, hogy volt azbeszt a falakban, amire a természet reakciójából következtet: hamarabb kezdték hullatni a bontás után a fák a lombjaikat, mint kellett volna.

Megkérdeztük volna az építésvezetőt is, de ő többszöri érdeklődésünket meglepő módon hárította el. A bontási területet őrző biztonsági őrrel azt üzente nekünk, hogy beszéljünk a Ligetvédőkkel, „nekik is van sajtósuk”. Az őr ehhez csak annyit fűzött hozzá mosolyogva – a Városliget Zrt. közleményével ellentétben jövő időt használva –, hogy szabályosan lesz elszállítva az azbeszt, zárt kocsiban.

A munka közben a háta mögött folytatódott tovább. Nyikorogtak a markolók, szállt a por, a közeli pályán tornaórát tartottak általános iskolásoknak. Futkároztak a kutyák, fotózkodtak a turisták, csóválták a fejüket a kisétáló környékbeliek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.