Józsefvárosi iskolaügy: megszólalt az egyház

Átvennék, és görögkatolikus szellemiségű nevelésnek is teret adnának a Deák Diák Általános Iskolában.

Hutter Marianna
2017. 03. 28. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Deák Diák Általános Iskola eddigi eredményeit és arculatát megőrizve szeretnénk a görögkatolikus szellemiségű nevelésnek is teret adni” – így reagált közleményében lapunk megkeresésére a Hajdúdorogi Főegyházmegye metropolitája, Kocsis Fülöp. Mint ismert, a Magyar Nemzet számolt be elsőként arról, hogy két nyolcadik kerületi állami iskola fenntartását is átvenné egy-egy egyház, ám az érintett gyermekek szüleit aggasztja, hogy egyelőre nem sok konkrét információt tudni a részletekről.

Kocsis Fülöp megjegyezte: az egyház tovább kívánja bővíteni a görögkatolikus köznevelési intézményhálózatát, így terveik között szerepel óvoda alapítása, valamint a szakképzésben való szerepvállalás bővítése is. Mint írta, egyházuk számos esetben adta már tanúbizonyságát annak, hogy a nehéz sorsú családok, gyerekek felé kiemelkedő figyelemmel fordul, ezért egyetért azokkal az együttnevelési elvekkel és gyakorlattal is, amely az intézményben a sajátos nevelési igényű gyerekekkel kapcsolatban meghonosodott. Emellett kiemelkedően fontosnak tartják, és más iskolákban is kezdeményezik a zenei nevelés és a néptánc hagyományainak megőrzését és komplex nevelő erejének a tanulás szolgálatába állítását. Nagy értéknek tartják az egyházukhoz szorosan kötődő Bubnó Tamás nevével fémjelzett Énekes Iskola jelenlétét is. 

A metropolita azt is leszögezte: egyháza intézményei hagyományosan nyitottak más felekezetű gyermekek keresztény értékeken alapuló nevelésére. „Ennek nagyobb jelentősége a szakképző intézményeinkben mutatkozik, ahol még az értéksemlegességhez ragaszkodó családok gyermekeinek oktatását is biztosítjuk” – írta. Hozzátette azt is: „hiszem, hogy az iskolában dolgozó munkatársak, valamint az idejáró gyerekek és szüleik bizalmát elnyerhetjük, és a jövőben fenntartóként együtt dolgozhatunk velük egy dinamikusan fejlődő, keresztény szellemiségű iskola működtetésében”.

Kocsis Fülöp arra is emlékeztetett: a Görögkatolikus Metropólia két évvel ezelőtti megalakulásával nemzetközileg is elismert, országos hatáskörű, saját jogú egyházzá vált. Bár híveik hazánk északkeleti térségében élnek nagy számban, a fővárosban élő harmincezres görögkatolikusság számára is szeretnék biztosítani a felekezeti hovatartozás szerint választható óvodai, általános és középfokú nevelés-oktatást.

A másik érintett iskola, amelynek átvételéről szó van, a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola. Az intézménynek a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa szeretne a fenntartója lenni. Az ezzel kapcsolatos tegnapi szülői tájékoztatón Kocsis Máté polgármester is megjelent, és arról beszélt, hogy miután sok a fenntartóváltás körüli kérdés, az önkormányzat – amelynek csak véleményezési joga van – nem támogatná az átvételt.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.