Országgyűlés: mindenki fújta a magáét

Nem okozott meglepetést az azonnali kérdések órája: Paks, meglopott emberek, dekadencia – ezek a fogalmak pörögtek.

MN
2017. 03. 27. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gúr Nándor szerint a kormánypárti politikusok meglopták az embereket, emiatt menekülnek az országból. Szerinte a közfoglalkoztatást felduzzasztották, és sárba tiporták az emberek önbecsülését, a tevékenységet tartalommal nem töltötték meg. A szocialista politikus úgy látja, a felzárkóztatási pénzeket is lényegében ellopták, és hogy ez ne tűnjön fel, hamis statisztikákat gyártanak. Negyvenmilliárd forintot vonnak ki a közfoglalkoztatási rendszerből, közben pedig ötvenezer fővel csökkentik a közfoglalkoztatottak létszámát – rótta fel.

„Csak az ember nem számít, csak a haverok és a pereputty. Mi mindenki Magyarországát építjük” – jelentette ki Gúr. 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint ugyanakkor egyre többen találják meg a helyüket a versenyszférában. 15 százalékkal nőtt a minimálbér, 25-tel a szakmunkás-minimálbér, csökkent az adó, amit éppen a szocialisták nem szavaztak meg.

„Százezreket üldöztek devizacsapdába, növelték a rezsiköltségeket, most pedig éppen ők sajnálják az embereket? Tandíjat, vizitdíjat akartak bevezetni, most Botkával ugyanott folytatnák, ahol abbahagyták: adóemeléssel. Ha azt akarják, fizessenek a gazdagok, adóztassák meg Gyurcsány Ferencet, Simon Gábort, Boldvai Lászlót, Puch Lászlót és a metróberuházás korrupt résztvevőit. Ha újra segélyalapú társadalmat akarnak, akkor szedjék be a pénzt a saját gazdagjaiktól” – riposztozott Dömötör. 

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője a paksi bővítés és az elutasított népszavazási kezdeményezés kapcsán arról beszélt: azt hitték, vége annak a kornak, amikor állami vezetők olyan döntéseket hoznak az emberek feje felett, amely még az unokáink sorsát is befolyásolni fogja. A választási bizottság a Fidesznek akart megfelelni Szél szerint, az elutasítás indoklását akár Moszkvában is írhatták volna.

„Lenézik a magyar embereket, amikor úgy érvelnek, hogy az atomerőmű ügye túl összetett és bonyolult kérdés ahhoz, hogy a lakosság véleményt mondjon róla. A Fidesz nem engedhetné meg magának ezt az arroganciát, ezt a gőgöt. Az LMP mindent megtesz, hogy a népszavazást végül mégis kiírják” – mondta a frakcióvezető.

Takács Szabolcs uniós ügyekért felelős államtitkár válaszában úgy érvelt, hogy a paksi döntésnél transzparensebbet elképzelni sem lehet, az Országgyűlés a magyar emberek akaratát érvényesíti, erről az ügyről pedig háromszor is döntöttek a képviselők.

„Ennél nincs erősebb felhatalmazás – tette hozzá –, hacsak az Európai Bizottság mechanizmusa, amelyen keresztül a projektet el kellett fogadtatni. Átment mind versenyjogi, közbeszerzési, környezetvédelmi szempontból. Az olcsó energiához való hozzáférés a magyar emberek érdeke, ez forog kockán az ellenzék bírálatai miatt. A megújuló energia térhódítása Németországban háromszor olyan magas energiaárakat eredményezett, mint az itthon.”

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a római szerződés hatvanadik évfordulója kapcsán uniós ügyeket vett napirendre, hangoztatva egyebek között, hogy nem tudják elfogadni a kétsebességes Európát. Eljátszott a gondolattal, ha a jövőben majd visszatekintünk arra, milyen korszakváltó ügyek határozták meg a 2010-es évtizedet, akkor az unió helyzete és a migráció jut minden bizonnyal az eszünkbe. Az unió ma nem képes a határozott és gyors döntéshozatalra, ami különösen nagy probléma a biztonság, a gazdaság-versenyképesség területén, és sajnos a dekadencia is illeti az uniós országok egy részét – jelentette ki. Mint mondta, a migrációnak eddig a politikai oldalával foglalkoztak főleg, például azzal, van-e olyan nagyhatalmi érdek, amely Európa fellazítását célozza. Most már többet kell foglalkozniuk az emberi oldallal, azzal éppúgy, hogy milyen hatással lesz a migráció az európai emberek jólétére, mint hogy miként alakul a szegény afrikai emberek sorsa, a közel-keleti keresztények jövője. A szülőföldön maradás elérése a cél – mondta Harrach Péter.

Takács Szabolcs államtitkár reagált ezúttal is, hangsúlyozva, hogy fel kell lépni a szabad mozgást korlátozni szándékozó európai tervekkel szemben. Tovább kell lépni a nyugat-balkáni integráció terén is. A magyar kormány sikere is, hogy ma már mindenki látja a külső határok védelmének fontosságát, de közben az Európai Bizottság továbbra is a migrációt támogató kijelentéseket tesz, úgyhogy akad még tennivaló.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.