Űrből érkezik az utolsó utáni remény Gyulaházán

Nem légüres térben épülne a falu polgármestere által megálmodott interaktív szuperkiállítás.

Pintér Bence
2017. 03. 02. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt évek óta viccelődik azzal, hogy Magyarországra bizony űrállomást kéne építeni. Először a viccpárt városában, Szegeden készült el a prototípus, ám az elmúlt évek fejleményeinek tükrében úgy látták, jobb helye lenne a létesítménynek a miniszterelnök dinamikusan fejlődő falujában, Felcsúton. Ők sem gondolhatták azonban, hogy programjuk egy részét ilyen hamar magáévá teszi a kormány: kedden kapott szárnyra a hír, miszerint hárommilliárd forintot szánnának Kisvárda környékének turisztikai fejlesztésére, amiből bőven jutna pénz egy „space-központ” építésére a kelet-magyarországi Gyulaházán.

A hír igaz – bár nem pont úgy, ahogy azt az újságok tálalták.

Igaz például, hogy Gyulaháza egy kétezer lelket számláló község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ami híres leginkább azért lett, mert itt született az első és eddig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan. A falu közepén kiállított táblán le is írják, csak úgy pőrén-őszintén, hogy más történelmi vagy természeti adottsággal nemigen rendelkeznek, amelyek turisták tömegeit vonzanák a környékre. Viszont a budapesti szerkesztőségekben lefolytatott kétperces Google Maps-keresések után kialakult kép csalóka: nem valamiféle poros zsákfaluról van szó az Isten háta mögött. Sőt: a települést negyvenegy éve, huszonkét éves kora óta vezető Bardi Béla polgármester ki is kéri magának, amit a napokban a falu kapott.

Gyulaháza már első ránézésre is takarosnak tűnik, a központban pedig tovább erősödik ez a kép. A római katolikus templom körül csinosabbnál csinosabb középületek sorakoznak: községháza, modern általános iskola és óvoda, szociális otthon, étterem, művelődési ház.

A teret az iskola előtt álló hatalmas vadászgépemlékmű és Jurij Gagarin mellszobra uralja, ettől jobbra ott áll Farkas Bertalan iskolai könyvtárként funkcionáló szülőháza, valamint a Közlekedési Múzeum szakemberei által gondozott űrkutatás- és repüléstörténeti minikiállításnak helyet adó épület, a magyar asztronauta szkafanderes viaszmásával és a Nemzetközi Űrállomás modelljével. Ez a kiállítás adta az ötletet a polgármesternek arra, hogy újabb kitörési pontot keressen a falunak.

A települést amúgy nem kerülik a turisták: az általános iskola épületéhez kapcsolódva sportcsarnok, uszoda és szauna épült, három vendégházban nyolcvan ágy várja az ide látogatókat. A polgármester szerint évente több sportklub és különböző válogatottak is töltik itt az edzőtáboraikat: összességében háromezer vendégéjszakával büszkélkedhet a falu. Most készül közmunkában egy faragott oszlopokkal díszített, fedett terasz, ami remek hely lehet majd a polgármester szerint lakodalmak tartására is.

A „space-központ” tehát nem légüres térbe érkezne. És persze nem is űrállomásról van szó, amit a név sugallhat – hanem a már most is meglévő kiállítás kibővítéséről. A gondolat akkor fogant meg, amikor Bardi arról hallott, hogy a Közlekedési Múzeum felújítása miatt bizonytalan az intézmény repülés- és űrkutatás-történeti gyűjteményének helye. Rögtön úgy gondolta, ezeknek Gyulaházára kéne kerülniük, és el is kezdett lobbizni. A szeme előtt lebegő másik példa a tavaly Budapesten is megfordult Gateway to Space nevű nagyszabású űrkiállítás volt. A terveket nem körvonalazta még részletesebben, de egy nagy, ezerháromszáz négyzetméter alapterületű csarnokot képzelt el, amiben interaktív „csodák” várnák az oda látogatókat.

A polgármester szerint egyébként nekik is csodára lenne szükségük: a közmunka ellenére is magas a munkanélküliség, és az egyebek között ebből fakadó elvándorlás sújtja a falut. A legtöbben külföldre mennek, de sokan költöznek az ország nyugati felébe is a jobb megélhetés reményében. Elmesélte, hogy az előző rendszerben egyszer már a megszűnés széléről hozták vissza Gyulaházát: a téesz elkerült innen, már meg is voltak a tervek a település beolvasztására. „Szerepkör nélküli, fejlesztésre nem ajánlott, egyéb” kategóriájú községként könyvelték el. Akkor sikerült megmenteni a helyzetet, visszaszerezni a téeszt, és azóta Bardi elmondása szerint minden komolyabb külső segítség és hitel nélkül építették fel azt, amijük van. Folyamatosan keresték a fejlesztési lehetőségeket, a dolgok pedig aztán szépen egymásra épültek. Ezt tervezi most is: egy ilyen kiállításhoz szükség lesz például az infrastruktúra fejlesztésére is.

A térségi fejlesztési pénzekből mintegy százhúszmillió forintot igyekezett már korábban félrerakatni a projektre, majd a térség országgyűlési képviselőjénél, Seszták Miklós fejlesztési miniszternél lobbizott. A csarnoknak tervezett helye is van, az önkormányzat megvásárolta a művelődési ház és az iskola között húzódó kerteket. Az viszont csak júniusban dől el, hogy a kormánytól pontosan mire és mennyi támogatást kap a falu.

Bardi annyit ígér, hogy ha rajta múlik, az utolsó fillérig hasznosan lesz elköltve az összeg, bármennyit is kapnak. Szerinte jobb helyre nem is kerülhetne az a pénz, mint Gyulaházára. A polgármester szemében azonban nem egyszerű presztízsberuházás a space-központ: szerinte ez, illetve egy talán ide települő üzem lehet a falu utolsó utáni reménye a fennmaradásra, „a fény az alagút végén”. Az utóbbi sikeréért egyébként még jobban drukkol, mint a kiállításért, hiszen elsősorban munkahelyekre lenne szükség. De ha bármelyik összejönne, nyugodtabban vonulna vissza.

Egy gyulaházai polgár mindenesetre sem ennyire ború-, sem pedig derűlátó nem volt, amikor az ügyről kérdeztük. „Ha lesz, lesz, ha nem lesz, úgy is jó” – összegezte álláspontját.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.