Freedom House: Mélyponton a magyar demokrácia

Úgy látják, Orbán populizmusa megfertőzte Közép-Európát, demokratikus értékek szempontjából Bulgáriával vetekszünk.

MN
2017. 04. 04. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pocsék a demokrácia helyzete Európában, Magyarország pedig minden közép-európai ország közül a legrosszabbul teljesít ebből a szempontból, ott tartunk, ahol Románia és Bulgária – írja legfrissebb jelentésében a Freedom House.

A Nations in Transit (nemzetek átalakulóban) című elemzés szerint soha ennyi államot nem soroltak még a konszolidált autoriter rezsimek kategóriájába, amelyben már több ország van, mint a konszolidált demokráciák között – és ahová álláspontjuk szerint Magyarország is tartozik.

A fokozatos romlásban mérföldkő lehetett Orbán Viktor 2010-es választási győzelme: mint írják, az Orbán-rezsim lebontotta a fékek és ellensúlyok rendszerét, nem foglalkozott az Európai Unióból érkező jelzésekre, majd nézetei továbbterjedtek a térségben.

Lengyelországban győzött a konzervatív Jog és Igazságosság párt, amely Orbán politikáját akarta átültetni, miközben a Balkánon is elkezdték – újra – elnyomni a civil szervezeteket és a szabad sajtót, idézi a jelentést a 24.hu.

A Freedom House úgy látja, a populizmus Európában ritkán látott méreteket öltött – az emberek keménykezű vezetőkre és a politikai elit megleckéztetésére vágynak. Donald Trump győzelme így az illiberalizmust ünneplő Orbánnak is öröm volt, ahogy Vlagyimir Putyinnak is, aki újra felosztaná Európát. Közben Közép-Ázsia nagyon megszenvedte a 2014-ben bezuhanó olajárat, panganak a gazdaságok, a kemény reformok viszont könnyen a diktátorok bukásához vezethetnek.

Ez és a hatalmi pozíciók térségbeli átrendeződései akár háborúkhoz is vezethetnek – válság van Kelet-Ukrajnában, a szerb–koszovói viszonyban, Macedóniában. Az USA új külpolitikája ugyanis nem sokat törődik Európával, az Európai Unió gyenge, a populisták belülről erodálják a közösséget és a demokratikus intézményeket.

A jelentés eredeti szövege itt olvasható el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.