Gulyás Mártont 300 óra közmunkára ítélte a bíróság

Varga Gergely is bűnös, büntetése 200 óra közérdekű munka. Mindkét vádlottnak fizikai munkában kell letudnia büntetését.

Kovács Áron
2017. 04. 13. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsított eljárásban tárgyalta Gulyás Márton és Varga Gergely ügyét a bíróság, mégis több mint hét órán át tartott a tárgyalás. Gulyást és Vargát a Sándor-palota előtti spontán, a lex CEU aláírása ellen tiltakozó tüntetésről vitték el a rendőrök, mert festékesflakont akartak az épülethez vágni, de a rendőröket is eltalálták.

Az ügyészség csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettével, valamint műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntettével vádolta meg a két aktivistát, és a csütörtöki tárgyaláson felfüggesztett börtönbüntetést kért rájuk.

A Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon kimondta, hogy Gulyás Márton bűnös a neki felrótt vádpontokban, és egy korábbi ügyével együtt (tavaly márciusban a Nemzeti Választási Iroda tábláinak leszerelése miatt próbára bocsátották) 300 óra közérdekű munkára ítélte az aktivistát a bíróság, amiből 12 órát letudott az őrizettel.

Varga Gergely is bűnös, büntetése 200 óra közérdekű munka. Mindkét vádlottnak fizikai munkakörben kell letöltenie a büntetését.

A bíróság nagyobb részt az ügyészség vádjával egyezően ítélte meg az ügyet. A bíróság leginkább a vádlottak vallomása alapján látta át a történteket, hiszen lényegében elismerték a tettüket, csak azt tagadták, hogy az bűncselekmény lenne.

Az eljárással kapcsolatban több kérdés is felmerült, de a legfontosabb, hogy hányan voltak. A vád szerint hárman, aminek az a jelentősége, hogy ebben az esetben csoportos elkövetésről beszélünk, ami súlyosabb minősítés.

A bíróság előtt viszont csak ketten álltak, és igazából senki nem emlékszik a harmadik dobálóra, a rendőr tanúk sem. A kamerafelvételeken viszont látszik egy harmadik alak is, aki elmenekült a tömegben.

Az egész ügyet eleve magasan a jelentősége felett kezelték, hiszen az ügyészség nyomozott, ott is a kiemelt ügyek osztálya. Megpróbálták ráhúzni a másodrendű vádlottra hivatalos személy elleni erőszak bűntettét is, de be kellett látniuk, hogy a festékes egyenruha még nem erőszak. A vádlottakat három napig őrizetben tartották, a bíróságra pedig öt készenléti rendőr hozta őket bilincsben, vezetőszáron.

Gulyás egyértelműen saját színpadaként használta a tárgyalótermet, például amikor Áder János ellen beszélt, de akkor is, amikor megtiltotta a kormánypárti médiának, hogy felvételeket készítsen. Később aztán szinte hisztizve kérte számon a bírót, hogy miért nem küldi ki őket. Az utolsó szó jogán az ügyészséget is támadta, amiért szerinte egyáltalán nem reagál a hatalom visszaéléseire, például a korrupciós ügyekre.

A Gulyásékkal szimpatizáló hallgatóságot többször is rendre kellett utasítani.

A védelem alapvetően arra épített, hogy nem történt bűncselekmény, vagy legalábbis a történtek nem veszélyesek a társadalomra, a vádlottak csak politikai véleményt nyilvánítottak. Az ügyész perbeszédében viszont azt hangsúlyozta, hogy nem a véleményük kinyilvánítása miatt kerültek a bíróság elé, hanem köztörvényes bűncselekmények, garázdaság és rongálás miatt.

A védelem szerint az ügyészség szándékosan félreértelmezte a garázdaság fogalmát, mert a kihívó közösségellenességet – ami az egyik eleme a tényállásának – objektíven kell értelmezni, nem politikai nézetek szerint. Gulyás ráadásul el sem tudta dobni a festékespalackot, így az nem jutott el a palotáig, vagyis az ő esetében a rongálás sem értelmezhető. Varga pedig eltalálta ugyan az épületet, de végül is a vízbázisú festéket le lehet mosni, nem esett kár.

A bíróság szerint viszont Gulyás, Varga és ismeretlen társuk egyértelműen erőszakosan léptek fel, ennek megállapításához nem szükséges, hogy az épületben tényleg sérülés keletkezzen. Azonban az ügyész felfüggesztett büntetésre vonatkozó kérelme ugyanakkor a bíróság szerint eltúlzott volt.

Az indoklás ismertetése közben, a sokadik felszólítás után a közönség végül duzzogva kivonult, olyanokat mondtak közben, hogy „ki hitte, hogy pont a bíróság független” és „Polt-kutyák”.

Az ügyész súlyosabb ítéletért, Gulyás és védője felmentésért fellebbez, az ítélet így nem jogerős. Az őrizet viszont megszűnt, Gulyás Márton és Varga Gergely szabadon távozhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.