Kormánybuktatást vizionálnak Rogánék

Kommunikációs sorvezetőt köröztet a Miniszterelnöki Kabinetiroda a CEU ügyében.

Kósa András
2017. 04. 08. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb vonulásos demonstrációt szervez a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradásáért küzdő Oktatási Szabadságot csoport holnap délután öt órára a fővárosi Clark Ádám térről a Parlamenthez. A demonstrálók Áder János államfőre kívánnak nyomást gyakorolni, hogy a lex CEU-t küldje felülvizsgálatra az Alkotmánybírósághoz – ezt hétfőig teheti meg. A szervezők egyben az alkotmánybíráknak is üzenni kívánnak, hogy döntésükkel „álljanak ki a szabad oktatásért, az egyetemi autonómiáért és a gondolkodás szabadságáért”, vagyis nyilvánítsák alkotmányellenesnek a törvényt.

Az amerikai fél vár lépéseivel a törvénymódosítás kihirdetéséig, úgy tűnik azonban, Michael Ignatieff rektor sikeresen érvelt az Egyesült Államok külügyminisztériumában: tegnap a The Chronicle of Higher Education című lapnak adott interjúban elmondta, az amerikai külügyi tárca a CEU miatt különmegbízottakat küld majd Budapestre. Hozzátette, tapasztalatai szerint az amerikai kormány támogatása megingathatatlan. Beszédes az is, hogy a rektor úgy vélte, a CEU „geopolitikai csatározásban” találta magát; Ignatieff úgy fogalmazott, az egyetemet „túszul ejtette” az a konfliktus, ami Orbán Viktor és az európai közösség, illetve a miniszterelnök és az amerikai kormány között alakult ki.

A magyar külügyi tárca viszont eleddig nem értesült róla, hogy amerikai különmegbízottak jönnének Budapestre, tájékoztatta a tárca tegnap az ATV-t. Ha mégis lesz ilyen delegáció, a magyar külügy gondoskodni fog „a küldöttség megfelelő szintű fogadásáról” – közölte a Szijjártó Péter vezette minisztérium.

A kormány ugyanakkor továbbra is kitart a mellett a narratíva mellett, hogy egyfajta összeesküvés zajlik Magyarország ellen. Lapunk birtokába került ugyanis egy, a Miniszterelnöki Kabinetiroda által készített dokumentum, amelyet afféle sorvezetőnek szántak, elmagyarázandó a kormányzati politika lényegét. A szöveg amellett, hogy felsorolja a már ismert paneleket – a kormány csak „a magyar felsőoktatás védelmében” hozta a törvényt, ami nem diszkriminatív, nem a CEU-ra lett szabva, a CEU „megtéveszti a közvéleményt” azzal, hogy azt állítja, a kormány el akarja lehetetleníteni –, tartalmaz egy érdekes pontot. Eszerint „Magyarországnak érdeke, hogy minél több autonóm, nemzetközileg elismert, a magyar tudástőkét elősegítő felsőoktatási intézménye legyen, az viszont (a következő szövegrészt vastag betűkkel szedték) nem érdeke, hogy olyan nemzetközi befolyásolási kísérleteknek engedjen teret, amelyekkel törvényesen megválasztott kormányt vagy elnököt akarnak ellehetetleníteni”.

Közben Soros György szóvivőjén keresztül közölte, tudomása szerint a CEU továbbra is Budapesten szeretne maradni – ezzel tagadta azokat az értesüléseket, hogy egyeztetésekbe kezdett volna az osztrák kancellárral az egyetem Bécsbe költöztetéséről.

Érdekes viszont, hogy a CEU mellett kiálló intézményekkel szemben a Kaposvári Egyetem tegnap a törvénymódosítást támogató nyilatkozatot tett közzé. „Az Országgyűlés a törvény által biztosítsa az intézmények szabályszerű működését és a tiszta helyzeten alapuló versenyét. A Közép-európai Egyetem Magyarország államilag elismert felsőoktatási intézményei közé tartozik, elismert és kiváló képzést nyújt, nincs szüksége arra, hogy különböző praktikákkal növelje népszerűségét” – írta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.