Lázár: A kvótaügy a lényeg, a CEU-t felhasználhatják ellenünk

A miniszter kiemelte, a Közép-európai Egyetemmel nincs, Sorossal van bajuk.

MN
2017. 04. 06. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Intenzív hét volt, lesz miről beszélgetni – nyitotta meg Kovács Zoltán a szokásos csütörtöki sajtótájékoztatót. Lázár János a csaknem félórás késésért elnézést kért, indoklása szerint konzultálnia kellett miniszter társaival.

Lex CEU. „Mindenkit arra biztatok, hogy legyen nyugodt, őrizze meg a hidegvérét” – mondta Lázár, és megjegyezte, úgy gondolja, továbbra is „politikai hisztériakeltés zajlik”. Kijelentette: a törvénymódosítás nem érinti a Közép-európai Egyetem tevékenységét, ha a kormánynak baja lenne a „Soros-egyetemek” hitvallásával, megpróbálta volna őket ellenőrzése alá vonni. Azt akarják, hogy a magyar egyetemek versenyhátránya megszűnjön – emelte ki.

A CEU-val nincs, Sorossal van probléma – közölte, hozzátéve: Magyarország nem tűrheti, hogy valaki félmillió illegális bevándorlót szervezzen az ország határához. A CEU-törvény „semmiben nem korlátozza a tanszabadságot”, a kutatás szabadságát, ezért készek válaszolni Brüsszelnek, Washingtonnak és Berlinnek is – szögezte le a miniszter.

Kérdésre válaszolva azt mondta, huszonnyolc külföldi egyetemet vizsgáltak, huszonhét intézménynél volt hiba, és csak egy egyetem tiltakozik a szabályozás ellen. „Nem értem, miért nem tanúsít jogkövető és együttműködő magatartást” az intézmény – fogalmazott Lázár. Kitért arra is, hogy szerinte a következő napokban a Soros-hálózat nyomulni fog például Berlinben és Washingtonban.

Az Európai Néppártból érkező kritikákra válaszolva leszögezte, hogy nagy butaságot követ el, aki megkérdőjelezi a Fidesz tagságát a pártban. Hozzátette: nem hiszi azt, hogy az Európai Néppárt ellen tud állni Soros György munkatársai nyomásának.

Azzal kapcsolatban, hogy a tüntetésen állítólag civil rendőrök kerültek a rendőrsorfal és a tüntetők közé, Lázár közölte, ez elfogadható, és „ez így van harminc éve”. Azt azonban az Országos Rendőr-főkapitányságnak kell tisztáznia, hogy a konkrét intézkedés jogszerű volt-e – fűzte hozzá.

A miniszter egyébként kérdésre válaszolva azt is mondta, az ORFK cáfolta, hogy házkutatást tartottak volna a vasárnapi tüntetés szervezőinél. Lázár egyébként tévedett, valójában a BRFK cáfolta a hírt.

Jogi határzár. A kormány áttekintette a kérdést, jól működik, „hamarosan elérjük azt, hogy nem lesz az ország területén egyetlen illegális bevándorló sem” – közölte Lázár János. A bevándorlással kapcsolatos helyzetet jól mutatja a Törökország és az EU közti vita Ankara megítéléséről – fűzte hozzá.

Mint mondta, a következő hetekben, hónapokban számítani kell arra, hogy Magyarországot majd nyomás alá akarják helyezni, és mindenképpen el akarják azt érni, hogy hazánk vegyen részt az illegális bevándorlók szétosztásában. „A május–júniusi hónapokban nagyon komoly, soha nem látott viták lesznek Brüsszelben” – tette hozzá. Úgy véli, az Európai Bizottság a nyomásgyakorlás számos eszközével fog élni.

Lázár János szerint a CEU-val is zsarolni fogja az Európai Unió Magyarországot, és úgy véli, a kritikák valójában a kvótákról szólnak majd.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Ráhel svájci iskolája is úgy működik, mint a CEU, és Áder lánya is hasonló intézménybe járt, Lázár közölte, ez nem a diák és nem a szülő problémája, hanem az állam ügye. Svájcban az egyik legszigorúbb európai jóváhagyási rendszerrel működnek az intézmények – közölte, és hozzátette: a különbség abban áll, hogy például a debreceni egyetem egy képzésért nem tud két papírt adni.

Egyébként Lázár János egy viccet is elsütött a Kormányinfón. Arra az újságírói kérdésre, hogy lehet-e nem Sorosról is kérdezni, megjegyezte: „tudok vele válaszolni”.

Brüsszeli ultimátum? Mint megírtuk, a The Times nevű konzervatív brit napilap értesülése szerint Németország, Franciaország és további körülbelül huszonegy uniós tagállam arra készül, hogy ultimátumot adjon még idén Magyarországnak és Lengyelországnak: arra szeretnék rávenni a címzetteket, hogy fogadják a migránsok áttelepítési kvótáját, vagy amennyiben erre nem hajlandók, hagyják el az uniót. Az ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolva Lázár azt mondta, ezt nem tartja komoly hírnek, de szerinte jól ábrázolja az említett nyomásgyakorlást.

Paks II. A Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy folyamatban vannak az engedélyezések, és 2017–18-ban előkészítő munkálatok várhatók.

A 2018-as költségvetés. Lázár a tervezetről azt mondta, három célja lesz: a teljes foglalkoztatáshoz szükséges lépések megtétele, a családok támogatása és segítése, valamint a biztonság garantálása. „Csökkenő államadóssággal tervezünk”, és a legfontosabb a gazdasági stabilitás biztosítása. Április utolsó hetében, legkésőbb május elején szeretnék benyújtani a tervezetet a parlament elé – közölte Lázár János. Kérdésre válaszolva elmondta, növekedni fognak a védelmi kiadások, a rendőrség és a honvédség megerősítése, személyi állományának fejlesztése és a bérnövekedés a cél.

A gazdasági miniszter felállította a versenyképességi tanácsot, ez hat területen javasolt változtatásokat. Ezeket jövő kedden elemzik, és törvényjavaslatokat társítanak.

Kutak engedélyeztetése. Mint Lázár elmondta, 2016-ban megjelentek döntések, melyeknek értelmében a háztartási célú kutak létesítéséhez fennmaradási engedélyt is kérni kell. Hatályon kívül helyezik a rendeleteket, senkit sem kényszerítenek arra, hogy az évek óta működő kutat újra kelljen engedélyeztetni – közölte. Tehát továbbra is a korábbi szabályozás szerint kell eljárni, aki pedig megkezdte a folyamatot, visszakapja a pénzét.

BKV-sztrájk. A miniszter közölte, a Fővárosi Önkormányzat és a kormány közös érdeke, hogy a BKV-nál dolgozók normálisan keressenek. Azon megy a vita, hogy ezt az önkormányzat elő tudja-e állítani. Mindenkinek szeretnének segíteni, csak a  feltételeket kell meghatározni – közölte a politikus, és kiemelte, hogy nem zárkóznak el a tárgyalásoktól, a párbeszédben érdekeltek. „Nem fogjuk a fővárost magára hagyni” – jelentette ki.

Ügyvédi törvény. Lázár János kérdésre válaszolva megerősítette az új változat létezését, és elmondta, azt szeretnék, hogy az ügyvédek ne lehessenek cégvezetők. A miniszter emellett azt sugalmazta, hogy lapunk próbálta Rogánra kenni a tervezetet.

Propaganda. Arra a felvetésre, hogy az orosz propaganda ellen több országban tettek lépéseket, a miniszter közölte, sokan akarnak befolyást szerezni Magyarországra nyugatról és keletről is, vannak erre vonatkozó intézkedések. Egyébként úgy véli, megvannak az oroszoknak a maguk eszközei, így „nem szorulnak Magyarországra”.

A washingtoni nagykövet visszahívása. Lázár Jánostól azt is megkérdezték, hogy ez szerinte is nőügy-e. A kancelláriaminiszter válaszul közölte, a kormányfő is módosította álláspontját: mivel az ország fele nő, foglalkozni kell nőügyekkel. Orbán Viktor „öt nővel él együtt”, és nem gondolom, hogy bántó szándékkal mondta ezt – közölte Lázár. Az értesülést, mely szerint Szemerkényi Rékát azért hívták vissza, mert nem tudott tető alá hozni egy találkozót Trump és Orbán között, a miniszter határozottan cáfolta. 

Design Terminal. Csütörtökön számoltunk be arról, hogy a Design Terminal Közhasznú Nonprofit Kft. kultúrpolitikai és ifjúságpolitikai feladatok megvalósítására, tehetséggondozásra és kreatívipari termékek megismertetésére idén 600 millió forinthoz jut – vagyis pontosan annyihoz, mint amennyit korábban állami háttérintézetként kapott. Lázár János közölte, ez a döntés született a kormányülésen, és ő ott is tiltakozott ellene.

Összeférhetetlenség? Azzal kapcsolatban, hogy több kártérítési perben is a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda képviselte a 4-es metró alagútépítő kivitelezőjét az állami tulajdonú BKV Zrt.-vel szemben, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, nem lát összeférhetetlenséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.