Nem tüntethetnek az orosz nagykövetségnél

2008-ban Deutsch Tamás és Szalay Bobrovniczky Alexandra Oroszország grúziai bevonulása ellen tüntetett a követség előtt.

MN
2017. 04. 24. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredetileg április 17-re szervezett tüntetést az Állítsuk meg Moszkvát! nevű Facebook-csoport az orosz nagykövetség elé, ám a rossz idő miatt az eseményt egy héttel későbbre, hétfőre halasztották. Vasárnap este azonban közölték: Budapest rendőr-főkapitánya biztonsági intézkedésre hivatkozva lezárta az orosz nagykövetség közvetlen területét, így nem demonstrálhatnak az épület előtt. Úgy döntöttek, az Andrássy út 100. számnál fognak találkozni, 50 méterre a nagykövetség épületétől.

„A döntést a szabad gyülekezési alapjogunk megsértésének tekintjük, így tovább fogunk harcolni a jogainkért. Nem engedhetjük, hogy a hatalom tüntetéseket némítson el!” – írták, hozzátéve: nagyon fontos, hogy minél többen legyenek, és megmutassák, nem félnek. „Hallják csak a követségen is, hogy nem kérünk a putyini önkényből! Demokráciát és Európát akarunk!” – fogalmaztak a szervezők.

A tüntetést 19 órától hirdették meg, a résztvevőket arra kérték, hogy az Oktogon felől érkezzenek.

Kilenc évvel ezelőtt még a BRFK sem látott különösebb biztonsági kockázatot abban, hogy demonstrációt szervezzenek az orosz követség elé: 2008. augusztus 15-én  így Deutsch Tamás és Szalay Bobrovniczky Alexandra is szabadon tiltakozhatott Oroszország grúziai bevonulása ellen, 25-én pedig a Fidelitas szervezett ugyanide tiltakozó megmozdulást.

Szijjártó Péter – aki külügyminiszteri pozíciójában mindent megtesz az orosz-magyar baráti kapcsolatokért  – még ellenzéki Fidelitas-elnökként kemény szavakkal bírálta Grúzia orosz lerohanását:  magyar kormánynak konkrét állásfoglalást kell tennie a Grúziában kialakult tarthatatlan helyzettel kapcsolatban. Az oroszok ugyanúgy kezelték Grúzia megszállását, mint azt tették 1956-ban Magyarországgal  - mondta a kilenc évvel ezelőtti tüntetésen.

Szijjártó a Külügyminisztérium hezitáló magatartására utalva hozzátette: lehetséges, hogy a kormány távolságtartó politikája mögött anyagi okok – azaz orosz cégek élére kinevezett magyar vezetők – állnak.

A fidelitasos demonstrációt akkor  egytucatnyi rendőr biztosította, az orosz nagykövetség épületét pedig kordonnal vették körül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.