Olimpia nélkül is lesz olimpiai stadion

Korábban titkolták, hogy 16,5 milliárd forintba került a sportcentrumnak helyet adó telek.

Horváth Csaba László
2017. 04. 21. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Budapest visszavonta a 2024-es olimpiai pályázatát, és az sincs napirenden, hogy a főváros pályázzon a 2028-ban vagy a 2032-ben megrendezendő nyári olimpiára, mégis megépítik a játékokhoz szükséges létesítményeket. Úgy tűnik, elsőként a Budapest Atlétikai Stadion készülhet el. Legalábbis ez derült ki a csütörtökön megjelent európai uniós közbeszerzési értesítőből, amely szerint a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. tervpályázatot írt ki a sportcentrum megtervezésére.

A létesítmény helyszínéül a kormány a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre fekvő 15 hektáros területet nézte ki, amelyet a magyar állam már 2014-ben 16,55 milliárd forintért megvásárolt. A ferencvárosi területet a Wing Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt. – a korábbi Wallis – adta el. A társaság korábban 100 milliárd forintos beruházást tervezett a partszakaszon ezer lakással és 130 ezer négyzetméter irodával, ám ebből nem lett semmi.

A vételárat egyébként eltitkolta volna a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a nyilvánosság elől, végül Jancsó Andrea, az LMP IX. kerületi képviselője perelte ki az adatokat.

A friss pályázat ismertetésében az áll, hogy a stadion megépítésével a kormány célja a hazai verseny-, utánpótlás- és szabadidősport számára magasabb színvonalú szolgáltatások nyújtása, az olimpiai felkészülés sportszakmai feltételeinek biztosítása, egyes sportágak elterjedésének és hozzáférhetőségének javítása. A nyílt pályázatot nem uniós forrásokból kívánja finanszírozni az állam.

Fürjes Balázs, a Budapest 2024 olimpiai projekt vezetője nemrég az olimpiai sportágakkal, hírekkel foglalkozó Insidethegames.biz portálnak a költségekkel indokolta, hogy az olimpiától függetlenül is megépíti az állam a szükséges sportlétesítményeket. Azt mondta: „Amennyiben a 120 éves magyar olimpiai álomból egyszer valóság lesz, akkor az minimális költséggel járna a sportlétesítmények tekintetében.” Fürjes akkor beszélt arról is, hogy a Duna-partra megálmodott olimpiai stadionban a hazai atlétikai szövetség javaslatára már 2023-ban világbajnokságot rendeznének.

Az, hogy a beruházást mégis megvalósítják, azért is érdekes, mert a IX. kerület jelenleg is hatályos településfejlesztési stratégiája a területtel mint lehetséges ingatlanfejlesztési helyszínnel számol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.