Csak a fideszeseket mozgatja meg a nemzeti konzultáció

A Závecz Research közvélemény-kutatása szerint az abszolút többséget zavarják a kormány levelei.

MN
2017. 05. 12. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz-szavazókon kívül szinte teljes az érdektelenség a kormány nemzeti konzultációja iránt. Kevesen, főleg csak az iskolázatlanabbak közül hiszik el, hogy a kormányt tényleg érdekli az emberek véleménye, sokkal többen érzik manipulációnak, az abszolút többséget zavarják a kormány levelei – derült ki a Závecz Research és az Index közös reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelyben ezerfős mintán vizsgálták, mit gondolnak az emberek a nemzeti konzultációról, és kik válaszolnak rá. 

Az adatok szerint a kérdőívet már visszaküldök bő kétharmada Fidesz-szavazó. A nemzeti konzultációban részt vevők között tehát két és félszeres túlsúlyban vannak a fideszesek a valós arányukhoz képest. Ha csak a valamilyen pártot választókat nézzük, már 81 százalék az arányuk, vagyis a választani képes visszaküldök négyötöde fideszes.

A fideszesek mellett még a jobbikosok körében akadnak visszaküldők (10 százalék), a mérés szerint az MSZP-sek és a DK-sok egyáltalán nem vettek részt a mostani konzultációban, és az LMP-sek, a momentumosok körében is elenyésző (4-5 százalék) a visszaküldők aránya.

Fidesz-túlsúlyt jelez azok köre is, akik még nem válaszoltak, de tervezik. A jobbikosok 15, az MSZP-sek 9 és a bizonytalanok 2 százaléka ígérte, hogy visszaküldi határidőig, azaz május 20-ig a kérdőíveket. Bár mindenképp meglepő lenne, ha a felmérés (május 1–5.) utáni időszakban még 1,4 millióan hajráznának.

A kutatás választ ad arra is, hogy már a korábbi konzultációk sem váltottak ki nagy érdeklődést a választókból. A megkérdezettek kétharmada úgy emlékszik, hogy egyiken sem vett részt. Az adatok szerint a Fidesz táborát mozgatta meg igazán a kormánnyal való levelezés: 30 százalékuk több, 24 százalékuk egy konzultáción volt aktív. 

Ráadásul a választók 56 százalékának nem rokonszenves politizálási forma a nemzeti konzultáció. Ebben a kérdésben is alapvetően a pártpreferencia határozza meg a véleményeket. A kormánypárti szavazók 83 százaléka egyetért vele, a többi párt hívei és a bizonytalanok viszont sokkal inkább zavarónak érzik azt.

A mérésből kiderül az is, hogy a magasabb végzettségűek kevésbé hisznek a konzultáció őszinteségében. Az iskolázatlanabb réteg fele szerint a nemzeti konzultáció oka, hogy „a kormány valóban kíváncsi az emberek véleményére”. Ugyanakkor a megkérdezettek 49 százaléka úgy véli, a kormány a konzultációs kérdőívekkel csak manipulálni akar. 

Az egyébként egymilliárd forintos nemzeti konzultáció Závecz Tibor szerint nem nevezhető reprezentatív közvélemény-kutatásnak, ugyanis a visszaküldők összetétele sok szempontból eltér a választókorú népességétől.

Az Index megjegyzi: az eredmények számokkal erősítik meg azt, amit idáig is sejteni lehetett. A konzultációban részt vevők köre nem tükrözi a magyar társadalmat, abban a valós arányuknál jóval többen vesznek részt az idősek, a tanulatlanok és – kiugró mértékben – a fideszesek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.