Egyre több konzervatív szimpatizánsa van a Momentumnak

Fekete-Győr András szerint a kormány propagandagépezete csak később pörög fel igazán.

MN
2017. 05. 11. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Véget kell vetni annak, hogy ez egy következmények nélküli ország. Erre számítsanak a rabló, korrupt politikusok. Utánuk fogunk menni” – jelentette ki a Magyar Narancs csütörtöki számában olvasható interjúban Fekete-Győr András.

A Momentum Mozgalom elnöke a Fidesz körüli korrupciógyanús ügyekről elmondta: azokat majd a kormányra kerülésük után felállított pártfüggetlen nyomozó és bűnüldöző szervek és az ügyészség fogja kivizsgálni. Szerinte nagyon sok politikus már nem lenne szabadlábon, ha ezek az intézmények elvégeznék a dolgukat.

Fekete-Győr arról is beszélt, hogy a titkosszolgálatok valószínűleg megfigyelik őket. Úgy vélte, ez is része a félelem rendszerének, amit meg akarnak változtatni. A Momentum elnöke azt is elmondta, hogy tudták előre, hogy támadni fogja őket a kormány propagandagépezete, ezzel együtt vágtak bele a politikába. Őt személy szerint még nem nagyon vették elő, az a feltételezése, hogy még kivárnak, és később pörög majd fel a propagandagépezet, ha úgy gondolják, hogy nagyobb károkat tudnak okozni. De a múltjukban nincs semmi, amit ellenük lehetne fordítani – tette hozzá.

Az interjúból kiderült, hogy a Momentumnak jelenleg 370-400 tagja van, és folyamatban van további ezer tag felvétele, a jelentkezők többsége korábban nem foglalkozott tudatosan a politikával, most viszont Fekete-Győr András szerint úgy érzik, hogy eljött a tettek ideje. Mint mondta, sok volt Fidesz-szavazó is csatlakozik a párttá alakuló szervezethez, így már nem egygenerációs mozgalomról van szó, hiszen a korábbi 25 éves átlagkor mára 35 lett. Fekete-Győr sikerként értékelte, hogy száz alapszervezet van megalakulóban, a legkisebb falvaktól kezdve egészen Brüsszelig, sok helyen jelen vannak. Egyre több konzervatív, akár véleményformáló is szimpatizál a Momentummal, a tüntetésükön voltak olyanok, akik korábban a CEU elleni támadás miatt fordultak el a Fidesz–KDNP kormánytól.

Tervük az, hogy mind a 106 körzetben olyan jelöltet állítsanak, amelyik felveszi a versenyt a Fidesszel. Budapesten van olyan választókerület, ahol már több mint száz tagjuk van. Az esetleges visszaléptetésekre vonatkozó kérdésre Fekete-Győr azt mondta: „Ha nem sikerül mindenhol erős jelöltet állítani, akkor lehet erről beszélni, és majd akár arról is lehet tárgyalni, hogy más pártok hol lépnek vissza a Momentum javára”. Azt kizártnak nevezte, hogy a „bűnös pártokkal”, a Fidesszel, az MSZP-vel vagy a DK-val koalícióra lépjenek: „Nem érdemlik meg, hogy a bizalmunkkal megtiszteljük őket”.

„Ha a Momentum egyre több helyen lesz olyan erős, mint Budapesten vagy Szegeden, akkor ellensúlyozni tudjuk a kormánymédiát” – fogalmazott Fekete-Győr, hozzátéve, hogy a Momentum helyi, nyomtatott lapok indítását tervezi országszerte, emellett pedig folyik a plakátkampányuk is, és a közösségi médiára is nagy hangsúlyt fektetnek.

A párttá alakuló szervezetben a tagok önkéntesként dolgoznak, de ezt nem lehet örökké fenntartani – mondja Fekete-Győr, aki szerint le kell dönteni azt a tabut, hogy a politikát nulla pénzből csinálják. Mint mondta, szívesen fogadnak adományokat, a felajánlások között volt milliós tétel, de zöme két- és tízezer forint közötti összeg, és külföldről is vannak támogatóik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.