Felfüggesztheti Kovács Béla mentelmi jogát az Európai Parlament

A politikus mentelmi jogát egy másik ügyben már felfüggesztette az Európai Parlament 2016 októberében.

MN
2017. 05. 29. 21:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolta az Európai Parlament Jogi Bizottsága hétfőn. Ezek után az Európai Parlament egyszerű többséggel dönthet majd arról, hogy elfogadja vagy elutasítja a javaslatot.

A politikus mentelmi jogát egy másik ügyben már felfüggesztette az Európai Parlament 2016 októberében. Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő konspiratív módon rendszeresen találkozik orosz diplomatákkal, és havonta Moszkvába látogat. Az ügyben 2017. június 20-ig hosszabbították meg nyomozást. A politikus panasszal élt, tagadta a bűncselekmény elkövetését, és érdemi védekezést is előterjesztett. A panaszt a Legfőbb Ügyészség elutasította.

A mentelmi jog felfüggesztése konkrét bűncselekmény miatt kérhető, ezért egy másik bűncselekmény esetében azt újra kell kérni.

Másodszor 2016 szeptemberében kérte Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését a Legfőbb Ügyészség. Költségvetési csalás miatt nyomoznak Kovács Béla ellen, aki a gyanú szerint 2012–2013 között négy magánszeméllyel kötött gyakornoki szerződést, amely alapján Brüsszelben teljesítettek volna gyakorlatot. Valójában azonban nem jártak Brüsszelben, így nem végeztek semmilyen érdemi munkát. Mindezzel a jobbikos képviselő jogtalan anyagi előnyt biztosított az álgyakornokoknak, megtévesztve az Európai Parlament illetékes szolgálatát, amely teljesítette a kifizetéseket – véli az ügyészség.

A Jobbik üdvözölte a bizottság döntését. „Bízunk benne, hogy az Európai Parlament gyorsabban dönt, mert így végre ebben az ügyben is kiderülhet az igazság. A bíróság előtti tisztázásra azonban mindaddig nincs lehetőség, amíg nem emelnek vádat a képviselő ellen – olvasható az ellenzéki párt közleményében. – A három éve húzódó állítólagos kémügyben már másfél éve nincs előrelépés, vádemelés hiányában ugyanis nincs mód a fideszes vádaskodások tisztázására.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.