Milliárdokért vásároltak be az Andrássy úton a jegybanki alapítványok

Egy egész háztömböt vettek meg, közel 15 millió euróért.

MN
2017. 05. 25. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pallas Athéné Alapítványok 14,9 millió euróért megvásárolták és felújítják az Ybl Miklós által tervezett, a Hétház tömbhöz tartozó, Andrássy út 40–42. szám alatti épületeket, az ingatlanpiaci befektetésekkel tovább gyarapítva vagyonukat – idézte az alapítványi közleményt csütörtökön az MTI.

A műemléki védettségű tömbben mintegy 3270 négyzetméternyi bérbe adható terület van, amelyből két szint kereskedelmi célokra, üzlethelyiségként, a felső szintek pedig irodaként hasznosíthatók. Az utcaszinten eredetileg is üzlethelyiségek üzemeltek, itt a mai napig megvannak azok a korabeli öntöttvas oszlopok, amelyeket a nagy kirakatok miatt építettek be.

Az Irodaház.info összegzése szerint a (kihasználható pince- és földszinttel együtt) hatszintes épületeket korábban 12 millió euró plusz áfáért árulták, a helyiségek ajánlott bérleti díja pedig 8-13,5 euró lehet négyzetméterenként.

A Napi.hu azonban úgy tudja, hogy a két Andrássy úti épületen együttesen 1,85 milliárd forintnyi és 5,6 millió eurónyi (közel 1,74 milliárd forintnyi) jelzáloghitel van, melyet az Unicredit Bank biztosított, ezért a pénzintézet elidegenítési joggal rendelkezik az ingatlanok felett. Az Unicredit vezetője Patai Mihály, az azóta beszántott Népszabadság pedig tavaly ősszel írta meg, hogy Matolcsy György jegybankelnök egy időben Patai lakásában lakott.

A bankvezér határozottan visszautasította ezt az állítást, Matolcsy viszont sohasem cáfolta egyértelműen, hogy a bankszövetség elnökének lakását használta volna.

Az alapítványok korábban azt közölték, a március 31-i állapot szerint nekik juttatott vagyon értéke 267,71 milliárd forint – ez volt az az összeg, ami a szállóigévé vált Kósa Lajos-mondat szerint „elvesztette közvagyon jellegét”.

A hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok a magánosított vagyonból 156,06 milliárd forintot magyar állampapírban, 21,53 milliárd forintot bankbetétben, 73,12 milliárd forintot ingatlanban tartottak a negyedév végén, 17 milliárd forintot pedig vállalati kötvényekbe fektettek be.

A jegybanki alapítványcsoport vásárolta fel furcsa körülmények között az Eiffel Palace Kft. patinás belvárosi épületét is – a kft. a jegybank felügyelőbizottsága (fb) szerint kilencszeres áron adta el az ingatlant, ezzel hárommilliárd forintot keresve – igaz, a vizsgálat azt is megállapítja, hogy az adásvétel jogilag megalapozott és előkészített volt. 

A Nyikos László fb-tag által készített jelentés ugyanakkor több aggályt is megfogalmaz az alapítványok működésével kapcsolatban. Nyikos szerint a társadalmi felelősségvállalás nem vezethető le a jegybanktörvényből – sem az alap-, sem az egyéb feladatok között nincs olyan, amely ilyen tevékenységet várna el az MNB-től.

Márpedig az intézmény éppen a társadalmi felelősségvállalási stratégiában határozott meg olyan célokat, mint például a közgazdászképzés megújítása, illetve a pénzügyi kultúra fejlesztése, s ebből a célból hozta létre – a teljes magyar felsőoktatás éves finanszírozásának csaknem dupláját jelentő, közel 270 milliárd forint közpénz felemésztésével – a hat Pallas Athéné alapítványt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.