Momentumosok látogatták meg az Origo újságíróját

A Momentum tagjai bejutottak az Origo szerkesztőségébe, és számonkérték Kovács Andrást. Az akciót a TASZ is elítélte.

Koncz Tamás
2017. 05. 18. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feszült jelenetnek lehettek szemtanúi csütörtökön azok, akik a kirúgási és felmondási hullámok után is a kormányközeli Origo szerkesztőségében maradtak: Fekete-Győr András és Papp Gergő, a Momentum elnöke és sajtóreferense bejutott a Montevideo utcai épületbe, majd számon kérte cikkei miatt a portál újságíróját, Kovács Andrást.

A momentumosoknál akkor szakadt el a cérna, amikor csütörtök reggel újabb, a pártot lejáratni próbáló – szokás szerint névtelen – cikk jelent meg az Origo honlapján, amelyben Soros-közeli megélhetési mozgalmárként, milliós jutalmakat és díjakat felvevő egykori hökös kiskirályként mutatták be az ellenzéki vezetőket.

A delegáció azért éppen Kovácsot kereste, mert az újságíró korábban több, névvel vállalt anyagot is megjelentetett a Momentumról, és levélben nemrég Soros-kapcsolatairól kérdezte a pártot. „Akadály nélkül bejutottunk az épületbe, az irodán belül aztán készségesen eligazítottak bennünket, hogy hol találjuk András asztalát” – mondta el a Magyar Nemzetnek Papp Gergő.

A momentumosok provokatívan arról kérdezték Kovácsot, hogy miről ír jelenleg, milyen lejárató anyagai várhatóak a közeljövőben. Fekete-Győr András megjegyezte, sajnálja, hogy idáig jutott az Origo, és biztos benne, hogy a lap dolgozói is rosszul érzik magukat a kormányzati szócsőszerep miatt.

„Bár nem igazán akart velünk szóba állni, úgy tűnt, hogy Kovács András szégyelli magát: a momentumos lejárató írásokat sem indokolta, mindössze annyit mondott, hogy ő nem közszereplő, és szerződése alapján sem beszélhet készülő cikkeiről”

– mondta Papp Gergő. A sajtóreferens szerint azért volt szükség a beszélgetésre, hogy a propagandacikkek gyártói is megértsék: valódi embereket próbálnak lejáratni, és ennek igazi következményei is vannak. Egyébként amikor a legfrissebb origós cikk állításairól és valóságtartamáról kérdeztük, Papp saját részlegéhez – vagyis a sajtóosztályához – irányított minket, hogy írásban tegyük fel kérdéseinket.

 

Papp Gergőék videóra vették és az internetre is feltették az origós látogatás anyagát.

Az egyoldalú beszélgetésnek aztán Tókos Lóránt, a portál vezérigazgató-helyettese vetett véget: állítólag távozásra szólította fel a momentumosokat, számonkérve a forgatási engedélyük hiányát.

A Magyar Nemzet az ügy kapcsán megkereste Kovács Andrást is, aki csak annyit mondott, hogy nem ér rá, most nem alkalmas az idő a nyilatkozatra.

Az origós szerző már korábban is a média kereszttüzébe került, amikor Hajnal Miklósról, a Momentum egyik vezetőjéről közölt leleplezőnek szánt, de tárgyi tévedéseket tartalmazó cikket. Hajnal visszavágott, mondván Kovács örökre kiírta magát a szakmából – az igazi botrány azonban csak akkor tört ki, amikor a megjelenés után egy nappal törölték a cikk szerzőjének nevét, mintha megijedtek volna a lehetséges következményekről.

A történtek után az Origo vezércikkben számolt be arról, ők hogy látták a politikus látogatását: az immár hagyományaikhoz hűen névtelen szövegben úgy fogalmaznak, hogy a Momentum Mozgalom vezetője „a Jobbikhoz közeli Kuruc.infó módszereihez hasonlatosan” tört be az Origo szerkesztőségébe, ahol kísérőivel mindenféle engedély nélkül készített felvételeket. „Fekete-Győr és kísérete körülbelül 10-15 percet volt jogtalanul a szerkesztőségben, aztán megérkeztek az irodaház portásai, elzavarták őket, ők pedig elkullogtak” – írta az Origo. Hozzátette: „Érdekes az is, hogy miközben a Momentum Mozgalom politikusai úgy gondolják, jogukban áll egy magáncéghez működő kamerával betörni, ők maguk többször is akadályozták a nekik nem szimpatikus médiumok munkáját nyilvánosan meghirdetett eseményeken, és fenntartják a jogot, hogy megmondják, kivel állnak szóba.”

Késő délután a momentumosok is közleményt adtak ki, mint írták, számon akarták kérni „a közpénzből folytatott uszítást, ugyanis a propagandisták nem újságírók, hanem politikusok. [ ] Beszélgetni szerettünk volna velük, hogy ők is lássák, hogy ők hús-vér embereket járatnak le, és esetleg megszólaljon a lelkiismeretük.” Hozzátették: mindannyiunk érdeke, hogy az emberek felismerjék, hogy az újságírás és a propaganda nem ugyanaz.

A párt válaszolt írásban elküldött kérdéseinkre is:  a Momentum hangsúlyozza, hogy sem egyesületük, sem bejegyzés alatt álló pártszervezetük nem tart kapcsolatot Soros Györggyel, kampányaikat közösségi finanszírozásból fedezik, támogatásuk pedig nyomon követhető.

Az Origo cikkében emlegetett milliós bevételek kapcsán jelezték, hogy a Momentum  diákönkormányzatokban is dolgozó tagjai nem egy összegben kaptak milliókat, hanem havi bontásban és ösztöndíj formájában érkezett jövedelmük: havi átlagban Béni Kornél 29 951 forintot, Dukán András Ferenc 40 172 forintot, Kőszegi Tamás 36 880 forintot, Soproni Tamás54 666 forintot, Tabajdi Péter 33 303 forintot, Zaránd Péter pedig 57 600 forintot kapott HÖK-ös munkájáért - állítják.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Facebook-bejegyzésben ítélte el a Momentum csütörtöki akcióját. – Az Origo székhelye magánterület, oda pedig engedély nélkül senki – még a hatóságok sem – léphetnek be. Az engedély hiányát pedig nem pótolja a közérdekre való hivatkozás. Politikai párt ne válaszoljon jogsértésre jogsértéssel, még akkor sem, ha erkölcsileg ezt igazolhatónak tartja – olvasható a TASZ állásfoglalásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.