Negyedmilliárd landol a pusztában

Simonka György köre brüsszeli pénzből épít kerékpároscentrumot egy 370 fős községben.

Horváth Csaba László
2017. 05. 31. 3:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, mágnesként vonzza az európai uniós forrásokat a 370 fős Pusztaottlaka, vagyis az a dél-békési község, ahol korábban Simonka György fideszes országgyűlési képviselő volt a polgármester. Néhány hete született ugyanis az a döntés, hogy az eddig elnyert brüsszeli pénzek után további 1,3 milliárd forint támogatás érkezik Pusztaottlakára. Mégpedig az unió Terület- és településfejlesztési operatív programjának (Top) forrásaiból. Ugyanakkor a Viharsarokban található apró településre áramló milliárdok a siker és a gyarapodás helyett sokkal inkább arra szolgálnak szemléletes példával, hogy az ingyenpénz elköltésekor egyáltalán nem szempont az észszerűség.

Ezt támasztja alá az is, hogy hamarosan 250 millió forintból épülhet kerékpáros-túraközpont a Békés megyei községben. A beruházás nemcsak azért érdekes, mert Pusztaottlakának és környezetének nincs jelentősebb turisztikai vonzereje, hanem azért is, mert a környező települések között nem épült ki megfelelő kerékpárút-hálózat sem. De ez még nem minden, a TE-kerj Békésben! nevű projekt megvalósítására a Szent György – Jövő Építő és Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesület kapott negyedmilliárd forintot. A tavaly alapított szervezet elnöke pedig nem más, mint Simonka György egyik üzlettársa, aki a politikushoz és rokonaihoz köthető cégek többségében is tulajdonos. Nem kizárt, hogy a férfi abban a nyomozásban is érintett, amit a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a fideszes országgyűlési képviselő rokonainak és cégeinek érintettségével költségvetési csalás gyanúja miatt folytat.

Bár a kerékpáros-túraközpont építésének részletei egyelőre nem ismertek, várhatóan nem ez a beruházás hozza majd el a község turisztikai fellendülését. Összehasonlításképp érdekes, hogy a 370 fős Pusztaottlakánál jelentősebb vonzerejű Tiszafüreden is létesült egy kerékpároscentrum, ám a 2015 végén átadott Tisza-tavi biciklis kilátó hamar látogathatatlanná vált.

Jó ideig pedig le is volt zárva balesetveszély miatt a több mint egymilliárd forintból épült létesítmény. A problémát többek közt az okozta, hogy a Tisza-tó körül úgy láttak neki a kerékpáros turizmus fejlesztésének, hogy megfelelő utak helyett egy olyan kilátót építettek, amiről még a tóra sem lehet rálátni. Békés megyében szintén nagy problémát jelent a kerékpárutak hiánya, így nem világos, hogy a kerékpároscentrumot ki látogatja majd.

Pusztaottlakára egyébként a negyedmilliárdos beruházáson kívül 600 millió forint brüsszeli pénz érkezik a helyi vadaspark „élményközpontúvá” fejlesztésére, és további 450 millió forintból fejlesztik a község ipari parkját. Nem mellékes, hogy az uniós forrásokból ugyanekkora összeg jut – csaknem félmilliárd forint – egy másik iparipark-beruházásra is a közeli Medgyesegyházán. Ezt egy szintén Simonka Györgyhöz köthető társaság építi majd. Mindez azt jelzi, hogy a folyamatban lévő nyomozás egyáltalán nem hátráltatja a politikus körét, hogy újabb uniós pénzekhez jusson.

Utóbbi pályázat esetében figyelemre méltó az is, hogy a nyertes vállalkozás tulajdonosi körében egy olyan cég is megtalálható, amelyet már 11 végrehajtási eljárás terhel. Ebben a cégben egyébként szintén tulajdonos annak az egyesületnek az elnöke, amely az említett kerékpáros-túraközpontot építi majd. De még ennél is érdekesebb, hogy az érintett társaság egyik tulajdonosáról korábban megírtuk, hogy előzetes letartóztatásba helyezték a hatóságok a Simonka-üggyel összefüggésben. Az eljárásnak különben 11 gyanúsítottja van.

Békés megyében egyébként összesen 18,3 milliárd forintnyi brüsszeli pénzről döntöttek nemrég a Top-pályázatok keretében, ám nem csupán az óriási összeg kiosztása említésre méltó, hanem az is, ahogyan döntöttek a pályázatokról. A Békés megyei önkormányzat területfejlesztési bizottsága mindössze egy nap alatt bírálta el a pályázatokat azok részletes ismerete nélkül. A fideszes többségű testület több mint négyszáz pályázatról döntött vakon. A grémium fideszes elnöke Ruck Márton volt, akinek a szerepe azért sem elhanyagolható, mert korábban ő volt a fejlesztési igazgatója egy olyan cégnek, amelynek Simonka György a tulajdonos-ügyvezetője volt, vagyis jó ismerős a két politikus.

Ruck Mártont telefonon értük utol. Szerinte egyáltalán nem összeférhetetlen, hogy ő döntött a Simonka György körébe tartozó pályázatokról. Mint mondta, hosszú évekkel ezelőtt volt tisztségviselő a fideszes politikus cégében. Hozzátette, hogy az a vállalkozás nem is nyert uniós pénzt. Ez egyébként szerencse, mert a szóban forgó társaság azóta már felszámolás alatt áll. A politikust arról is kérdeztük, hogy miként juthat támogatáshoz egy olyan cég, amelynek tulajdonosi hátterében végrehajtási eljárások és nyomozás folyik. Közölte, hogy a megyei önkormányzatnak nincs lehetősége arra, hogy átvilágítsa a pályázókat, s ez nem is a testület dolga, hanem a közreműködő szervezeteké. Ez esetben – mint mondta – a Nemzetgazdasági Minisztérium végezte a szervezők jogi átvilágítását. Tehát úgy tűnik, hogy a Varga Mihály vezette minisztérium nem találta problémásnak, hogy egy olyan cég jusson félmilliárd forintnyi brüsszeli pénzhez, amelynek hátterében végrehajtási eljárás és nyomozás zajlik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.