Pert vesztett az Origo, fizethet a Vonáról szóló cikke miatt

Terrorszervezet tiszteletbeli tagja lett Vona Gábor – írta egy sajtószemlében az Origo. Sokba kerülhet neki a valótlan állítás.

Koncz Tamás
2017. 05. 31. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodfokon, jogerősen sajtópert vesztett Vona Gáborral szemben az Origo, a kormánypárti portál ugyanis valótlanságot állított, amikor a Ripost cikkét szemlézve azt írta: a Jobbik elnökét tiszteletbeli taggá fogadta a Szürke Farkasok török terrorszervezet.

A Fővárosi Ítélőtábla keddi ítéletében helyreigazítás közzétételére és perköltség megfizetésére kötelezte az Origót. A lapnak – a Jobbik közleménye szerint – súlyos összegű kárigénnyel is szembe kell majd néznie, „mint mindenki másnak, aki hazugságot terjeszt a nemzeti pártról vagy annak politikusairól”.

Kummer Ákostól, a párt jogászától úgy tudjuk, hogy összességében többmilliós kártérítést követelnek majd azoktól a lapoktól, amelyek átvették a Ripost állításait – az elsődleges hírforrás fizetheti a legtöbbet, de a többiektől is több százezres kárrendezést várnak.

A Ripost egy Törökországban készült, 2013-as csoportkép és Vona egy fotón használt különleges – állítólag farkast szimbolizáló – kézjelzése kapcsán írta meg a beszámolót, és saját információra hivatkozva állította azt is, hogy Vonát tiszteletbeli taggá fogadták a Szürke Farkasok.

Kérdésünkre Kummer azt mondta, a Jobbik vezetője török egyetemistákkal találkozott, nem terroristákkal, a kézjelet pedig egyfajta tiszteletadásként használta, mert a farkas „valamilyen szent állat” Törökországban.

Tény ugyanakkor, hogy a szimbólum a török terrorszervezet egyezményes kézjele is volt: a szélsőséges nacionalista, emberkereskedelemmel is foglalkozó Szürke Farkasok az 1970-es évektől követett el véres támadásokat Törökországban és Európában, de hozzá kötik a II. János Pál pápa elleni 1981-es merényletet és az 1995-ös azerbajdzsáni államcsínykísérletet is.

Egyes információk szerint az ő emberük követhette el a 2015-ben húsz halálos áldozattal járó bangkoki robbantást – az akció megtorlás lehetett, amiért a thai hatóságok megakadályozták, hogy hálózatuk ujgur menekülteket juttasson Törökországba, a csempészett ujgur csoportot pedig visszaküldték a kínai hatóságoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.