Semjén előre aláírta a lex CEU-ra vonatkozó dokumentumot – érvénytelen lehet

Elismerték, hogy a KDNP elnöke valóban nem azon a napon kérte a lex CEU kivételességét, mint ami a dátum.

Katona Mariann
2017. 05. 05. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte a Miniszterelnökség, hogy Semjén Zsolt valóban nem azon a napon írta alá a lex CEU-ként ismertté vált felsőoktatási törvénymódosítás kivételességi indítványát, mint amilyen dátum a dokumentumon szerepel. Lattmann Tamás nemzetközi jogász vette észre, hogy a parlamenti honlapon is elérhető indítványon április 3-a látható, ám Semjén Zsolt április 1-től egy héten keresztül Teheránban volt.

Most a Miniszterelnökség úgy próbálja magyarázni az ügyet, hogy Semjén Zsolt valójában napokkal azelőtt, március 31-én, egy pénteki napon szignózta a papírt. Ám, mivel azt csak a rá következő hétfőn – vagyis április 3-án – nyújtották be, erre a napra dátumozták.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt is hosszan kifejtik, hogy megvannak a szabályai annak, hogy ezt a bizonyos kivételes eljárást kezdeményező indítványt – ami lehetővé teszi, hogy egy javaslatot egyetlen nap alatt elfogadjanak – pontosan mikor lehet benyújtani. A lex CEU esetében március 31-én délutánig lehetett volna, illetve április 3-án reggeltől délig.

A parlamenti dokumentumról az is kiderül, hogy Semjén Zsolt aláírása mellett a pontos dátum is kézzel van kitöltve. Vagyis könnyen lehet, hogy a KDNP elnöke úgy látta el azt kézjegyével, hogy pontosan nem lehetett biztos benne, milyen dátum kerül rá utólag.

Juhász Péter, az Együtt elnöke már jelezte, feljelentést tesz a Fővárosi Főügyészségen ismeretlen tettes ellen közokirat-hamisítás gyanújával. Szabó Szabolcs, a párt országgyűlési képviselője pedig írásbeli kérdéssel fordul az ügyben személyesen Semjén Zsolthoz.

Lattmann Tamásnak igaza van az általunk megkérdezett ügyvéd szerint. Kozma Péter kifejtette, egy okiraton a dátum annak keletkezési idejét mutatja vagyis azt, hogy az irat létrehozása, aláírása mikor történt meg. Ettől elválhat például annak benyújtási ideje például egy adásvételi szerződésnél, ahol az aláírás feletti dátum a szerződés aláírásának ideje, a földhivatalhoz benyújtás pedig egy másik időpont. Mindkettőhöz fűződnek jogilag releváns körülmények, de a kettőt nem lehet önkényesen felcserélni. 

– Akárhogy csűrik-csavarják, ez az irat súlyos formai hibától szenved. Ha szándékos a dátum manipulálása, akkor a bűncselekmény gyanúja is felvetődik. Ha véletlen akkor csak polgári jogi konzekvenciája van, de érvénytelen az okirat – fogalmazott az ügyvéd.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.