Bekameráznák a Váci utat

A száguldozó autósok újra és újra felbukkannak a város egyik legforgalmasabb, fővárosi fenntartású útvonalán.

2017. 06. 21. 11:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak az óbudai Szentendrei úton, hanem az életveszélyes gyorsulási versenyek másik nagy budapesti helyszínén, az angyalföldi Váci úton is szükség lenne a Véda elnevezésű intelligens közúti kamerahálózat telepítésére – közölte a Magyar Nemzet kérdésére Gellért Lajos, a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense, arra reagálva, hogy Bús Balázs, a III. kerület fideszes polgármestere az InfoRádióban beszélt arról: az ügyben előrehaladott tárgyalásokat folytatott a BRFK-val.

A sajtóreferens elmondta, már hosszú évek óta jelzik a veszélyt a rendőrségnek, folyamatosak is a hatósági ellenőrzések, de a száguldozó autósok újra és újra felbukkannak a város egyik legforgalmasabb, fővárosi fenntartású útvonalán. – Tóth József (MSZP), a pesti városrész polgármestere kéréssel és javaslattal fordul Paál Péter Györgyhöz, a XIII. kerületi rendőrkapitányhoz, hogy lehetőség szerint a Váci útra telepíthessenek intelligens kamerákat – hangsúlyozta Gellért Lajos.

A Szentendrei úti helyszínt azért sorolhatták előbbre, mert múlt péntek éjjel vélhetően gyorsulási versenyen részt vevő két autó ütközése okozott balesetet a Záhony utcánál, és rongálódtak meg a római kori vízvezetékrendszer műemléki maradványai. Ennél jóval súlyosabb következménnyel, két fiatal halálával járt egy három hónappal ezelőtti ütközés a közeli jelzőlámpánál. A rendőrség halált okozó ittas járművezetés bűntettével gyanúsítja azt a fiatalembert, aki március 18-án éjszaka Mercedesével hátulról belerohant egy a piros lámpa előtt szabályosan várakozó BMW-be. Az ütközés következtében a BMW vezetője, valamint utasa – a 21 éves ifjúsági világbajnok kajakos, Janza Richárd – a helyszínen életét vesztette.

Bús Balázs polgármester tavasszal már másodszor fordult a Belügyminisztériumhoz (BM). A III. kerületi önkormányzat lapunknak megerősítette, hogy a rendőrök a Záhony utcai helyszínt megfelelőnek tartják a kamerarendszerre, azonban a közel 100 millió forintos költség finanszírozásáról, az esetleges fővárosi anyagi támogatásról, illetve a III. kerület önrészéről sem tudtak tájékoztatást adni. A BM lapunk megkeresésére még március végén közölte: a rendszer csak akkor bővíthető, ha az önkormányzat átvállalja az eszköz beszerzésének, telepítésének és üzemeltetésének költségeit is. – Óbuda egyharmados arányban tudna a költségekhez hozzájárulni – mondta akkor Bús Balázs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.