Dózsa László úgy érzi, hogy keresztre feszítették

„Én nem a Barabás vagyok, a Barabás ebben a dologban Pruck Pál volt” – jelentette ki.

MN
2017. 06. 28. 21:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú idő után újra, méghozzá az eddigi legrészletesebben nyilatkozott a plakátbotránnyal kapcsolatban Dózsa László színész-rendező – írja a 444.hu.

Ismeretes, a korábban lemondó Horváth Miklós hadtörténész azt írta: Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, az 1956-os emlékévért felelős kormánybiztos félrevezette a kuratóriumot, és utólag hárítja a felelősséget, ugyanis Horváth cáfolja, hogy az emlékév történészszakmai vezetője lett volna, ráadásul – bár Schmidt Mária tett ilyen ígéretet, helyette – bocsánatot kért a Pruck családtól, elismerve, hogy Pruck Pál van a fotón.

Dózsa most azt mondta: „Áldozat voltam. Egy odadobott áldozat voltam, akit a baloldal, a liberálisok odadobtak, megpróbáltak engem a szemétdombra dobni. De nem csak engem, és az igazi cél a forradalomnak a megbecstelenítése volt.”

A portál kiemeli, Dózsa korábban azt mondta, anyja a rendszerváltás körül mutatta neki a fotót, mondván, ő van rajta – ehhez képest Dózsa még a 2007-es önéletrajzi könyvében sem állította biztosan, hogy ő szerepel a képen. Most viszont közölte: „Nem akarok senkit megszentségteleníteni, de ha édesanyám nekem azt mondja, hogy »fiam, azon a képen te vagy«, akkor én anyám emlékét gyaláznám meg, ha a képet és anyám állítását megcáfolnám. Objektíve meg lehet cáfolni, hogy azon a képen nem én vagyok, az engem már nem is érdekel. Tehát énnekem abszolút ez a hozzáállásom ehhez a képhez.” Ezek után megmutatta vélt sebesüléseinek állítólagos helyét, és közölte: „még ma is bármelyik pillanatban ebbe halhatok bele”.

A legjobb kifejezés a helyzetre szerinte az, hogy keresztre feszítve érzi magát: „Keresztre feszítettek. Én nem a Barabás vagyok, a Barabás ebben a dologban Pruck Pál volt. Csak ő volt ott, ugye az volt a cél, hogy ő legyen piedesztálra emelve Félreértés ne essék, én nem Krisztushoz hasonlítom magam.”

Beszélt Havas Szófiáról is, aki szerint a forradalom CIA-s akció és egykori nácik által szervezett fasiszta-ellenforradalmi puccs volt. Dózsa erről azt mondta, hogy akkor azt nyilatkozta: „Havas Zsófia (!) ezzel meggyalázta az egész magyar zsidóságot, és én a magyar zsidóság nevében kikérem ezt a dolgot magamnak, mert mellettem haltak meg zsidók, cigányok, magyarok.”

Dózsa visszavágott Eörsi László történésznek is: „Ezek az Eörsi László-félék voltak az elsők, akik, amikor bevonult az első páncélos, elszaladtak. Ezek verik most a mellüket, és ezért hazudoznak.” Dózsa azt mondta, mondhatnak, amit akarnak, ő kitart ’56 mellett, és állítja, a könyvének minden szava igaz.

Dózsa László végül közölte, hogy akármit mondanak, lepereg róla, és szerencsére százezrek írtak neki támogatólag – teszi hozzá a 444.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.