Elegük van a polgármestereknek a plakátokból?

„Esztétikai környezetszennyezésről” beszélt Szita Károly.

MN
2017. 06. 30. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még szigorúbb plakáttörvényt szeretnének az emberek – mondta Szita Károly (Fidesz–KDNP), Kaposvár polgármestere az M1 péntek reggeli műsorában.

Szita Károly, aki a Megyei Jogú Városok Szövetségének is elnöke, az MTI összefoglalója szerint a műsorban közölte: a legtöbb plakát a nagyvárosokban van. Megjegyezte, több polgármesterrel is beszélt a plakáttörvényről, és – mint mondta – „mi azt se bánnánk, ha egy se lenne városainkban”.

Megjegyezte: 20 méteren akár négy-öt óriásplakát is van, ezek között van, amelyiken lóg a papír, össze van firkálva, azaz „esztétikai környezetszennyezés”. Úgy vélte, a kormány a településképek védelme érdekében szabályozni kívánta a kérést és meghatározta, hogy „általában nem lehet plakátot kihelyezni”, de ez nem vonatkozik a magántulajdonban lévő területen kihelyezett plakátokra. „Mi még szigorúbb törvényt szeretnénk, polgármesterek és településen élők” – szögezte le.

Érdekesség, hogy Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Magyar Idők pénteki számában azt nyilatkozta, a nemzeti konzultációban felmerült témák mentén új kampányt indít a kormány, és ennek részeként a kabinet közterületi plakátokat is közzétesz majd. Mint mondta: fontos körülmény, hogy a plakáttörvény vitájában volt olyan javaslat, amely a kormánynak is megtiltotta volna a plakátok közzétételét kampányidőszakon kívül. „Az ellenzéki pártok azonban egységesen elvetették ezt az előterjesztést, így a kormány a jövőben is él majd a közterületi plakátolás lehetőségével” – fogalmazott, és hozzátette: már minden szereplőre egyenlő feltételek vonatkoznak ezen a téren.

Megkerestük a kaposvári önkormányzatot azzal kapcsolatban, hogy mi Szita Károly véleménye minderről, illetve hogy ellenérzésük általában a kormányzati plakátokra is vonatkozik-e, valamint álláspontjukat eljuttatják-e a kormánynak. A kaposvári önkormányzat sajtóreferense közölte, a polgármesterek ellenérzése az óriásplakátok létére vonatkozik, nem azok tartalmára.

„Lehet az mosóporreklám vagy politikai reklám, témától függetlenül elcsúfítják a városképet, leáznak, viszi a szél a darabjaikat szerteszét. Nem lenne a szándékunkkal ellentétes, ha az óriásplakátok teljesen eltűnnének a városainkból” – szögezte le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.