időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Elegük van a polgármestereknek a plakátokból?

MN
2017.06.30. 09:32

„Esztétikai környezetszennyezésről” beszélt Szita Károly.

Még szigorúbb plakáttörvényt szeretnének az emberek – mondta Szita Károly (Fidesz–KDNP), Kaposvár polgármestere az M1 péntek reggeli műsorában.

Szita Károly, aki a Megyei Jogú Városok Szövetségének is elnöke, az MTI összefoglalója szerint a műsorban közölte: a legtöbb plakát a nagyvárosokban van. Megjegyezte, több polgármesterrel is beszélt a plakáttörvényről, és – mint mondta – „mi azt se bánnánk, ha egy se lenne városainkban”.

Megjegyezte: 20 méteren akár négy-öt óriásplakát is van, ezek között van, amelyiken lóg a papír, össze van firkálva, azaz „esztétikai környezetszennyezés”. Úgy vélte, a kormány a településképek védelme érdekében szabályozni kívánta a kérést és meghatározta, hogy „általában nem lehet plakátot kihelyezni”, de ez nem vonatkozik a magántulajdonban lévő területen kihelyezett plakátokra. „Mi még szigorúbb törvényt szeretnénk, polgármesterek és településen élők” – szögezte le.

Érdekesség, hogy Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Magyar Idők pénteki számában azt nyilatkozta, a nemzeti konzultációban felmerült témák mentén új kampányt indít a kormány, és ennek részeként a kabinet közterületi plakátokat is közzétesz majd. Mint mondta: fontos körülmény, hogy a plakáttörvény vitájában volt olyan javaslat, amely a kormánynak is megtiltotta volna a plakátok közzétételét kampányidőszakon kívül. „Az ellenzéki pártok azonban egységesen elvetették ezt az előterjesztést, így a kormány a jövőben is él majd a közterületi plakátolás lehetőségével” – fogalmazott, és hozzátette: már minden szereplőre egyenlő feltételek vonatkoznak ezen a téren.

Megkerestük a kaposvári önkormányzatot azzal kapcsolatban, hogy mi Szita Károly véleménye minderről, illetve hogy ellenérzésük általában a kormányzati plakátokra is vonatkozik-e, valamint álláspontjukat eljuttatják-e a kormánynak. A kaposvári önkormányzat sajtóreferense közölte, a polgármesterek ellenérzése az óriásplakátok létére vonatkozik, nem azok tartalmára.

„Lehet az mosóporreklám vagy politikai reklám, témától függetlenül elcsúfítják a városképet, leáznak, viszi a szél a darabjaikat szerteszét. Nem lenne a szándékunkkal ellentétes, ha az óriásplakátok teljesen eltűnnének a városainkból” – szögezte le.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.