Könnyedén átviheti kedden a Fidesz a civiltörvényt

Szavazási dömping a parlamentben: a kétharmados javaslatokat elbukhatják a kormánypártok.

Katona Mariann
2017. 06. 12. 17:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden dönthet az Országgyűlés az itthon és nemzetközi szinten is nagy felháborodást keltő, civileket megbélyegző fideszes javaslatról. Miután nem kell hozzá minősített többség, a kormányoldal önmagában könnyen el is tudja fogadni. A Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően puhult ugyan valamennyit a javaslat, de a Fidesz kitart amellett, hogy ha egy civil szervezet évente legalább 7,2 millió forintot kap más országból, akkor külföldről támogatott szervezetnek minősülne. Répássy Róbert, a javaslat egyik benyújtója a hétfő esti rövid parlamenti vitában azt hangsúlyozta, hogy megfogadták a Velencei Bizottság javaslatait, ezzel pedig szerinte a tervük összhangba került az európai sztenderdekkel.

A korábbi kormánypárti kommunikációval összhangban ő is csak hisztériakeltésről beszélt az ellenzők kapcsán. Attól sem tart, hogy megbélyegző lenne a javaslat, szerinte akkor lehetne ilyenről beszélni, ha a Jobbik korábbi terve szerint ügynökszervezetnek minősítenék ezeket a civil szervezeteket. A jobbikos Szávay István ugyanakkor emlékeztetett, hogy az ő javaslatuk akkor született, amikor kiderült, „Bajnai Gordon alapítványát hogyan pénzelték az Egyesült Államokból”. Ezzel együtt azt is elismerte, hogy azóta „formálódott” az álláspontjuk.

Az ellenzéki politikus ezután megismételte a korábban már számtalanszor megfogalmazott bírálatokat, például a mostani törvényből teljesen kimaradó, a kormánypropagandát hirdető Civil Összefogás Fórum (CÖF) kapcsán. Elmondása szerint ugyanis „homályos háttérrel, nem feltétlen jó szándékkal” nemcsak külföldről lehet finanszírozni politikát befolyásolni próbáló szervezeteket. Ugyanezzel érvelt az LMP-s Schmuck Erzsébet is, hangsúlyozva, hogy itthon sokszor közpénzről van szó, vagyis ilyen pénzből támogatják például a CÖF-öt. Habár korábban a szocialisták is bírálták a terveket, a tegnapi vitában nem szólaltak meg.

Más fontos döntéseket is hozhat a héten a T. Ház, és könnyen lehet, hogy több fideszes elképzelés is elbukik a kétharmados többség hiányában. Az egyik ilyen a pártok plakátolását kampányidőszakon kívül megtiltó fideszes javaslat. Habár a kormánypárt igyekezett megnyerni az LMP-t, és kérésüknek megfelelően a kormánynak is tiltanák az ilyen kampányokat, a zöldpárt valószínűleg ennek ellenére sem fogja megszavazni az indítványt. Ugyanígy kérdéses a sorsa az Iszlám Állam elleni újabb szerepvállalásról szóló kormányzati elképzelésnek, amelynek keretében ismét magyar katonák utaznának Irakba, de nem harcolni. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy egyik ellenzéki frakció sem támogatja, bár két évvel ezelőtt a hasonló misszió megvalósulását független képviselők voksa segítette.

Közben az ülésen kiderült, hogy a mostani utolsó héten kivételes eljárásban tárgyalják, és csütörtökön már el is fogadhatják a Fidesz-alelnök Gulyás Gergely ügynöktörvényt módosító javaslatát. A lényege, hogy megteremti az úgynevezett titkosszolgálati mágnesszalagok átadásának a feltételeit, illetve a rendszerváltás után keletkezett, „minősített adattartalmat rögzítő maradandó értékű iratokat” az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.