Látszatfórum marad a köznevelési kerekasztal?

Bár átszabják a szervezetet, úgy tűnik, érdemi jogkörei továbbra sem lesznek.

Hutter Marianna
2017. 06. 18. 17:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kerekasztalt tavaly februárban alakította meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), miután egyre élesebbé váltak a közoktatás helyzetével kapcsolatos tiltakozások. Sokan azzal kritizálták a szervezetet, hogy csak látszategyeztetésekre szolgál, így például a pedagógus-szakszervezetek nem is kívántak részt venni a munkájában. Ugyancsak bírálták a kerekasztalt amiatt, hogy az elmúlt közel másfél évben nem szabályozták a működését, így ajánlásaik elfogadása sem volt kötelező a döntéshozóknak. Úgy tűnik, ez utóbbi a jövőben sem fog változni, ugyanúgy „javaslattevő, véleményező, stratégiai tanácsadói tevékenységet végző” testület marad, amelynek egyik feladata az lesz, hogy „figyelemmel kísérje a köznevelés helyzetét, állást foglaljon a közneveléssel összefüggő oktatáspolitikai, kutatási és stratégiai fejlesztési kérdésekben”. Emellett ugyancsak követnie kell „a köznevelés színvonalának alakulását”, illetve „a köznevelés fejlesztését szolgáló kutatási feladatokat kell kezdeményeznie”.

Ami a tagság összetételét illeti, a több mint 30 fős kerekasztalnak több képviseleti oldala lesz. A kormányzat részéről az Emmi mellett több más, az oktatásban érintett minisztérium is delegálhat egy-egy főt a testületbe: a Nemzetgazdasági, a Honvédelmi, a Földművelésügyi és a Belügyminisztérium. A szakma oldaláról többek közt a Nemzeti Pedagóguskar, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia jelölhet tagokat. Emellett a kormány az egyházak tanácsára különösen számít. Ugyanis míg az egyházi köznevelésiintézmény-fenntartók képviseletében négyen is jelen lehetnek, az állami fenntartótól csak kettő, míg a szakképzési centrumoktól és a magánfenntartóktól egyaránt csak egy-egy tag érkezhet. Továbbá ugyancsak képviseltethetik magukat az önkormányzatok (2 fő), a nemzetiségi önkormányzatok (1 fő), az országos szülői (1 fő) és diákképviseletek (1 fő), illetve a szakszervezetek (3 fő).

A kerekasztal ügyrendjét a miniszternek kell jóváhagynia, tagjainak megbízása öt esztendőre szól, tevékenységükért díjazást nem kapnak. A Köznevelés-stratégiai Kerekasztal felállítására az Emmit vezető Balog Zoltánnak két hónapja van.

– A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elutasítja a szabályozásnak ezt a formáját – nyilatkozta lapunknak Szüdi János, a szakszervezet oktatási szakértője. Rámutatott: egy kormányhatározat nem egyenlő egy jogszabállyal, vagyis ez az alacsonyabb szabályozási szint „senkire nézve nem biztosít jogot, sem pedig kötelességet”. Hozzátette: ebből az is következik, hogy a miniszternek nem lesz egyeztetési kötelessége a testülettel. „A kerekasztalnak továbbra sincs semmiféle törvényben garantált jogosítványa, a miniszter látszategyeztető szervezete maradt” – mondta, hozzátéve, hogy a testület összetétele is elfogadhatatlan, miután a tagok többsége azok közül kerül ki, akik „a miniszternek kedvesek” és a kormánytól függnek. Szüdi azt is megjegyezte: „annyi nagyvonalúság sincs” a határozatban, hogy a miniszter a kerekasztalra bízza saját működési rendjének elfogadását, vagy hogy kötelező legyen tárgyalnia a testület által javasolt témákról.

– Nem egyértelmű, hogy a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalnak milyen hatásköre van – vélekedett Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Arról beszélt, a határozat alapján nem kizárt, hogy folytatódik, amit korábban Lázár János miniszter mondott: hogy „a kerekasztal tárgyal, a kormány meg dönt”. „Meg kéne fordulni a lovon, a szakma valódi képviselőinek véleményére kellene hallgatni” – mondta Mendrey, hozzátéve, hogy szükség lenne olyan szabályozóerőre is, amely kötelezné a kormányt a kerekasztal többségi álláspontjának figyelembevételére. Ugyanakkor pozitív változásként értékelte, hogy a határozat nem a szakszervezetek reprezentativitásához kötötte a részvételt, hanem ahhoz, hogy legyenek tagjaik a köznevelésben. Mendrey azt viszont egyelőre nem tudta megmondani, hogy a PDSZ a jövőben részt venne-e a kerekasztal munkájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.