Orbánnál lobbizott a CEU-ért az MTA elnöke

A miniszterelnök válaszolt is neki.

M. László Ferenc
2017. 06. 20. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Valamilyen mértékben számítottam rá, bár ennél kicsit intelligensebb támadást vártam” – reagált a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Hvg.hu-nak adott interjújában a kormánypárti sajtóban egy róla megjelent cikkre. Lovász László korábban határozottan kiállt a CEU mellett, bírálta az egyetemet ellehetetlenítő törvényt, mire az egyik kormánypárti oldalon az jelent meg róla, az amerikai-magyar kettős állampolgársága miatt nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Az MTA elnöke arról is beszélt, hogy a miniszterelnökkel folytatott legutóbbi megbeszélésén is szóba hozta a CEU ügyét arra hivatkozva, hogy az egyetem „fontos, színvonalas és a magyar tudományhoz sok szempontból kapcsolódó intézménye Magyarországnak, ezért lényeges a megmaradása”. Lovász szerint erre Orbán Viktor azt mondta, fontosnak tartja, hogy mindenki tartsa be a törvényeket. Tehát a legfőbb tudományos testület vezetőjével folytatott egyeztetésén is csak a bevett, egymondatos kommunikációs panellel állt elő a kormányfő.

Ugyanakkor a külföldről támogatásokat elfogadó civil szervezeteket megbélyegző jogszabályról nem akart véleményt foglalni. Mint fogalmazott: nem ismeri a törvényt részletesen, de azt gondolja, minden civil szervezetnek nyilvánosan kell kezelnie a támogatásait, „kormányközelinek és ellenzékinek egyaránt”.

Lovász a nemrég elfogadott „Taigetosz-törvényt” is szóba hozta. Erről azt mondta, szerinte nem az igazi kérdésről folyik a vita. „Az igazi kérdés ugyanis nem az, hogy ezek a tanulási problémával küzdő gyerekek kapnak-e jegyet, vagy nem, hanem hogy megkapják-e a megfelelő segítséget” – fejtette ki az MTA elnöke.

Reagált arra a sajtóban megjelent állításra, hogy az Akadémia „kihátrált” a Hegymenet címen megjelent könyv kiadása mögül. A könyv zömében magukat jobboldalinak tartó értelmiségiek, szakemberek tanulmányait tartalmazza, és bírálja a kormány intézkedéseit. „Szerintem kiadhatta volna (az MTA – a szerk.), az érzékeny kérdésekkel nincs probléma. Ha lenne, nem adtuk volna ki a jogállam helyzetéről szóló kötetünket ősszel, abban legalább ilyen éles kritikák voltak, csak az egy tudományosabb igénnyel megírt könyv volt” – mondta Lovász.

Szerinte szó sincs kihátrálásról, egyszerűen csak arról van szó, hogy „az Akadémia központilag, pályázati rendszeren keresztül támogatja a tudományos könyv- és folyóirat-kiadást, a kötet szerzőitől ilyen kérés azonban nem érkezett hozzánk”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.