Orvoshiány miatt zárják be a Nyírő fél belgyógyászatát

Június 1. és augusztus 31. között az osztály 67 ágyából 32 lesz elérhetetlen. A belgyógyászat már pénteken üres volt.

Kuslits Szonja
2017. 06. 03. 4:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A súlyos orvoshiány miatt a Nyírő Gyula Kórház kénytelen a nyárra bezárni a belgyógyászati osztálya felét, az ellátáshoz a Honvédkórháztól kap segítséget az intézmény – tudta meg lapunk egy neve elhallgatását kérő kórházi dolgozótól. A honlapján a fővárosi kórház arról tájékoztatja a betegeket: június 1. és augusztus 31. között a kórház belgyógyászati osztályának közel felén szünetel az ellátás, 67 ágyból így 32 lesz elérhetetlen. A 1131, 1133, 1134 és 1135 irányítószámú körzetekben lakó betegeknek ez idő alatt a Honvédkórházba kell menniük.

A kórház harmadik emeletén található belgyógyászat tegnap már üres volt.

Egy orvos arról számolt be lapunknak: ő nemrég mondott fel a kórházban, és a közelmúltban több kollégája is így tett. Távozásának oka, hogy jobb ajánlatot kapott, és a kórházban az egyébként régóta fennálló súlyos orvoshiány miatt nagy a terhelés a rezidenseken és a szakorvosokon is. Ráadásul mivel az intézmény országos pszichiátriai és addiktológiai intézet is, a belgyógyászaton is sok az átvett pszichiátriai beteg, ami nem túl vonzó a belgyógyásznak készülő rezidenseknek. Ők ugyanis szeretnének minél többet tanulni, többféle esetet látni.

Forrásunk kitért arra is, hogy szinte minden kórházban nehézséget okoz az orvoshiány, és a határon mozog a betegellátáshoz szükséges létszám. Szerinte a Nyírő Gyula Kórházban már nagyon érett a mostani szüneteltetés, hiszen eddig is tarthatatlan volt a helyzet. A szakorvosokon hatalmas a teher, rengeteg a túlórájuk. A rezidensek is folyamatosan vándorolnak a kórházak között. Hangsúlyozta: nővérekből is nagy a hiány, ez az összes egészségügyi intézményben probléma. Arról nincs információ, hogy az ellátást részben átvevő Honvédkórházban a megnövekedett betegszám mekkora pluszterhelést jelent majd az ottani orvosoknak és nővéreknek. Kerestük a Nyírő Gyula Kórházat, hogy megtudjuk, az elmúlt fél évben hány szakorvos, rezidens és szakdolgozó hagyta el a kórház belgyógyászati osztályát, és mi az oka annak, hogy kevesebb beteget tudnak ellátni, de lapzártáig nem kaptunk választ.

Hegedűs Zsolt, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke a témával kapcsolatban arról beszélt lapunknak: eddig sem volt példa nélküli, hogy a kórházak átcsábították magukhoz az orvosokat, nővéreket, és így az az intézmény, amelyik színvonalban és fizetésben nem tud elég versenyképes lenni, egyre nehezebb helyzetbe kerül. Jelenleg ennek is a betegek a legnagyobb vesztesei.

A rezidensek leterheltsége állandó probléma. A napokban például óriási botrányt váltott ki az is, hogy egy urológus rezidens az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportban kért segítséget, mert a soproni kórházban a sürgősségi osztályon egyedül, szakorvosi felügyelet nélkül kellett ügyelnie. Hegedűs Zsolt ezzel kapcsolatban megjegyezte, nagyon is ismert ez a probléma; 15 évvel ezelőtt ő eladta a sürgősségi osztályra kiírt ügyeleteit, mert az első kettő után rájött, hogy ortopéd sebészként nem tudott volna úgy dolgozni egyedül a sürgősségi ügyeleten, ahogy az elvárható lenne. Ez ugyanis nincs a szakmai profiljában. Saját zsebből tízezer forintot fizetett egy ügyeletért egy olyan orvosnak, aki ezen a területen dolgozott. Szerinte ezt a módszert lelkiismereti okokból sokan most is alkalmazzák. – Ideje lenne szembenézni ezzel az évtizedes problémával – hangsúlyozta.

Probléma szerinte az is, hogy jelenleg nincsenek nyilvánosan elérhető betegelégedettségi adatok, nem tudni, hogy egy kórházban milyen minőségű az ellátás, és hogyan valósul meg a betegbiztonság. Nem látni például, hogy hány beteg halt meg az ellátást követő 30–90 napban, a sürgősségi osztályon hányan várakoztak, és mennyi ideig.

Az alelnök kitért arra is: átmeneti, hogy csökkent a külföldön munkát vállaló orvosok száma, és bár üdvözlendő a fizetések emelése, amennyiben nem látható egy hosszabb távú reform, a hálapénz megszűnése és az infrastruktúra javulása, sok, szakvizsgát szerzett fiatal dönt majd úgy, hogy inkább elhagyja az országot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.