Óvodai hiányzások: kiderült, hányan estek el a családi pótléktól

Az intézkedésre 183 esetben került sor.

MN
2017. 06. 13. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Miért pont három napot igazolhat a szülő egy tanévben? Miért kényszerítik arra a gyermekorvosokat, hogy a nem egészségügyi okokból való hiányzásokat is ők igazolják?” címmel tett fel írásbeli kérdést Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő.

Rétvári Bence államtitkár válaszában közölte, a családi pótlék két ellátást foglal magába: a nevelési ellátást és az iskoláztatási támogatást. A nevelési ellátást – fő szabály szerint – a még nem tanköteles gyermek után folyósítják, és a gyermek tankötelessé válása évében október 31-ig jár. Az érintett gyermek ötödik mulasztott óvodai nevelési napja után a gyámhatóság felhívja a nevelési ellátásra jogosult szülőt a mulasztás jogkövetkezményeire, ám ekkor az ellátás szüneteltetésére még nem kerül sor.

„A gyámhatóság csak akkor kezdeményezi a nevelési ellátás szüneteltetését, ha az adott nevelési évben a gyermek igazolatlanul húsz óvodai nevelési napot mulasztott. A jogszabály a húsz nevelési napot meghaladó mulasztáshoz fűz következményt, melyet a gyámhatóság érvényesít, annak érdekében, hogy a gyermek kötelező óvodába járása elérje a célját és megkönnyítse a gyermek későbbi iskolai beilleszkedését, sikeres részvételét az oktatásban” – fűzte hozzá.

Végül elárulta, hogy a nevelési ellátás szüneteltetésére a 2015/2016 tanévben 183 esetben került sor. Az intézkedés 2016 januárjától lépett hatályba – szúrta ki a HVG.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.