Szigorú kontroll alá venné Balog Zoltán a pszichológusokat

Egy felülről irányított kamara döntené el, ki praktizálhat. Orbán Viktor mondhatja ki a végső szót.

Hutter Marianna
2017. 06. 06. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába tiltakoznak a szakemberek, kritizálta az Igazságügyi Minisztérium (IM) és a Miniszterelnökség, továbbra sem tett le Balog Zoltán arról, hogy az összes hazai pszichológust egy nagy, felülről irányított szervezetbe terelje. Lapunk kormányzati forrásokból úgy értesült, az Emberi Erőforrások Minisztériuma folyamatosan napirenden tartja a Magyar Pszichológuskamaráról (MPK) szóló, tavaly kidolgozott törvénytervezetet. Információink szerint a szaktárcánál azt szeretnék, ha az a Császár-Nagy Noémi vezetné a szervezetet, akinek cége, a Pszichoszomatikus Ambulancia Kft. korábban 13 millió forint értékben szerződött az Emmivel. Úgy tudjuk, a tárca arra készül, hogy „mini nemzeti konzultációval” győzze meg a pszichológusokat: igenis szükség van a kamarára.

A tavaly februárban nyilvánosságra hozott tervezet felkorbácsolta az indulatokat a pszichológusok körében. A hozzávetőleg 13 ezres szakmai közösség egy része úgy látta, a Császár-Nagy vezette Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületébe (MPÉE) tömörülők „le akarják nyúlni a szakmát”, ők akarják megmondani, ki és milyen feltételekkel praktizálhat.

Azt is vitatják sokan, hogy a különféle irányzatokra tagolódó pszichológusszakma ugyanolyan hivatásrend lenne, mint az orvosi és gyógyszerészi hivatás, ahol kötelező a kamarai tagság. Ugyanis nem minden pszichológus vesz részt a gyógyításban, például a piackutatásban utazó reklámpszichológusokat, a munkahelyi konfliktuskezeléssel foglalkozó coachokat, az életmód-tanácsadókat fölösleges lenne összeterelni egyetlen szervezetbe. Viszont az Emmiben lobbizó érdekvédelmi egyesület úgy látja, a szakma jelenleg eszköztelen, képtelen fellépni a sarlatánok, az alapvető etikai normákat megsértő pszichológusok ellen, amire a kötelező kamarai tagság lehet a megoldás.

– Régóta folyik erről vita, és abban egyetértés van, hogy akárki ne nevezhesse magát pszichológusnak, kihasználva a kliensek hiszékenységét – mondta lapunknak Urbán Éva, a klinikai szakpszichológiai szakterület minőségügyi szakmai vezetője. 2009-ben – miután a Magyar Pszichológiai Társaság kifogásolta, hogy különféle „spirituális tanácsadók” és „lélekgyógyászok” pár hetes tanfolyam után szabadon dolgozhatnak – az ombudsman is megjegyezte: átfogó szabályozásra és kötelező tagsággal működő kamarára lenne szükség, hogy világos legyen, ki a valódi, egyetemi oklevéllel rendelkező pszichológus. Évtizedek óta szorgalmazza a kamara létrehozását a tudomány professzora, Bagdy Emőke – Császár-Nagy édesanyja – is. Szerinte el kell határolódni az áltudományoktól, és úgy véli, a szervezet létrehozása különben is „közakarat” a szakmában. A konzervatív nézeteiről ismert Bagdyról korábban a kormánypárti Magyar Hírlap azt állította, részt vett a tervezet kidolgozásában.

Urbán szerint az a baj, hogy a törvény alkotói átestek a ló másik oldalára: hatalmi szóval akarják rendezni a kérdést. Az első tervezet még kifejezetten az egyesületre alapozta volna a kamarát. (A Fidesz nem először emelne hivatalos rangra egy önkéntes alapon szerveződő civil egyesületet: a Magyar Művészeti Akadémiát 2011-ben belefoglalták az új alkotmányba, a vállalkozóknak pedig kötelezővé tették a kamarai tagságot – a szerk.) Az átdolgozott szövegből ez kikerült, de az benne maradt, hogy az elnökség „hivatalból, bejelentés vagy egyéb tudomásszerzés alapján” fegyelmi eljárást kezdeményezhet, és ha az illetékes testület az eljárást megszünteti, a vezetőség fellebbezhet. Márpedig az eljárás kizárással is végződhet, s mivel a tagság kötelező, ez végső soron a pszichológusi tevékenységtől való eltiltást jelentené. Urbán szerint az egészségügyben dolgozó pszichológusoknak egyébként is kötelező belépniük a Magyar Orvosi Kamarába, felesleges és jogszabályellenes lenne a kettős tagság.

Császár-Nagy több fórumon is kijelentette: sokan pozícióféltésből támadják a tervezetet. Egy általa működtetett, nyilvános Facebook-csoportban közölte: könyvet írnak majd a kamara történetéről, belefoglalva, „ki támogatta, és ki akadályozta a pszichológia tudományának szakmai önkormányzatiságát”. Szerinte „akadályozó az, ami hamis állítással vagy egyéb, például hatalommal való visszaéléssel, manipulációval stb. lassította a folyamatot”. Bár tavaly aláírta a tiltakozó közleményt, a kamara létrehozását támogatja Tornyossy Mária. A klinikai szakpszichológus lapunknak azt mondta, azt talán nem kéne törvényben szabályozni, hogy a kamara testületeinek milyen jogosítványai legyenek, elegendő lenne ugyanis a tagság által megszavazandó alapszabályban tisztázni. Tornyossy egyébként úgy véli, Császár-Nagy lelkesedése és ambíciója méltányolható, mert a cél helyes.

A szakember azt is mondta, a kamara egyben lehetőséget teremtene arra, amire sok pszichológus évek óta vágyik: kiléphetnének az egészségügyi rendszer keretei közül, az orvosok felügyelete alól. Hiszen számos szakember – így a párkapcsolati vagy gyereknevelési tanácsadók – nem gyógyítanak, ők lépjenek be az új kamarába, a klinikai szakpszichológusok viszont maradjanak az orvosi kamarában, ezzel a kettős tagság tilalmából adódó problémákat is meg lehetne oldani. Telefonon kerestük az ügyben Császár-Nagy Noémit is, de nem értük el. Az MPÉE honlapja azt ígéri, a kamara kapcsán felvetődő összes kérdést megválaszolják, de az ezzel kapcsolatos dokumentumok elérhetetlenek, üres oldalra vezetnek.

A Bagdy család véleményére sokat adó Balog Zoltán tehát továbbra sem tett le arról, hogy a kormány, majd a parlament elé vigye a tervezetet. Pedig a múlt év végén még úgy tűnt, hogy a javaslat süllyesztőbe kerül. Miután közös tiltakozó közleményt adott ki több szakmai szervezet, egyetemi tanszék, az IM pedig alkotmányellenesnek találta, az Emmi államtitkára, Rétvári Bence októberben bejelentette: a törvénytervezet mégsem kerül az Országgyűlés elé. Ám két hónappal később ismét felbukkant a javaslat: a kormány év végén közzétett törvényalkotási tervében az szerepel, hogy a tervezetet márciusban adja be a kabinet, majd májusban lesz róla szavazás.

Végül Lázár János a Magyar Nemzetnek nemrég azt állította: azért késik a szöveg, mert egyeztetésekre van szükség, elfogadásához egyelőre nincs meg a parlamenti többség. Ám közismert: a Fidesz-frakció rendkívül fegyelmezett, a képviselők rendszeresen megszavaznak olyan tervezeteket is, amelyeket el sem olvasnak, de nyomják a gombot, mert tudják, hogy a pártvezetés ezt várja tőlük. Kormányzati források lapunknak elismerték, inkább az a gond, hogy a tervezettel a Miniszterelnökségen is elégedetlenek, így az sem zárható ki, hogy a végén a Bagdy nézeteivel szimpatizáló Orbán Viktor „tesz majd igazságot”.

A kormányban – forrásaink úgy tudják – többen ellenzik ugyan az Emmi javaslatát, mint ahányan támogatják, köztudott, hogy Orbán szimpatizál Bagdy Emőke nézeteivel, így Balog Zoltán minisztériumában és Császár-Nagy Noémi egyesületében abban reménykednek, végül a miniszterelnök a javaslat megszavazására szólít fel, így az a tiltakozás ellenére kormányon és a parlamenten is keresztülmegy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.