Tartós tankönyv nélkül az alsósok

Ősztől a harmadik és negyedik évfolyamokból is kivezethetik a népszerűtlen intézkedést.

Hutter Marianna
2017. 06. 06. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már idén szeptembertől eltörölhetik a harmadik–negyedik osztályosok számára kötelező tartós tankönyveket is, vagyis végleg megbukik a kormányzat által 2013 óta erőltetett koncepció az alsó tagozaton – derül ki a 2017. évi költségvetés módosító javaslatának újabb, lapunk által megismert változatából. Mint ismert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban azzal érvelt a tartós tankönyvek bevezetése mellett, hogy ezzel hozzá akarnak járulni „a szülők által régóta elvárt takarékossági szempontok hatékonyabb érvényesüléséhez”. Ám végül idén februárban hivatalosan is kivezették az intézkedést az első és második évfolyamokról. Ekkor a tárca azzal az indokkal hátrált ki a tartós tankönyvek mögül, hogy „életkori sajátosságok, valamint az első évek tankönyveihez fűződő érzelmi kapcsolat miatt mindenképp előnyös a kisiskolások saját tankönyvekkel való ellátása”.

Bár ekkor még nem volt biztos, hogy hasonló intézkedésre a harmadik és negyedik évfolyamokon is sor kerül-e, árulkodó volt, hogy Palkovics László oktatási államtitkár már akkor is azt nyilatkozta az Inforádiónak, hogy elképzelhetőnek tartja a lépést, és még a 2017–2018-as tanév kezdete előtt döntenek róla.

Most viszont úgy tűnik – kevesebb mint egy évvel a választások előtt –, a kormány végül rászánta magát, hogy eltörölje az általa bevezetett, szülők és tanárok körében egyaránt népszerűtlen rendszert, amely ellen a bevezetése óta folyamatosan tiltakozott több szakmai szervezet. A korábbi tervek szerint az ősszel kezdődő tanévben is csak akkor járt volna tankönyvtámogatás a harmadik–negyedik évfolyamokon egy-egy tanuló után, ha a 2017. október 1-jei gyermeklétszám meghaladta volna az egy évvel korábbit (vagyis ha nem lett volna elegendő számú tartós tankönyv tavalyról az újonnan az évfolyamba lépő diákoknak). Ám a legújabb javaslat már nem csak a többletlétszám esetére biztosítana pénzt az új könyvekre.

Ez a 2017. évi büdzsé módosítása szerint úgy nézne ki, hogy az első és negyedik évfolyamok között ezentúl kilencezer forint támogatás járna egy-egy gyermek tankönyvére, míg ötödik, hatodik és nyolcadik évfolyamon a keret 12 ezer forint lenne. A hetedik osztályos tanulók könyveire fejenként 15 ezer forint összegű támogatást adnának, míg a kilencedik osztályosokéira összesen 20 ezer forintnyit. Egyébként egy kormányhatározat szerint a kormányzat arra, hogy az ötödiktől a kilencedik évfolyamig ingyenessé tegye a tankönyveket, közel 2,4 milliárd forintot szán. Ami pedig a 2018–2019-es tanévet illeti: az idén ősszel kezdődő tanévhez hasonló keretekkel számol az egyes évfolyamokon a kormány a jövő évi büdzsé tervezete szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.