Továbbra is fizetni kell az agyhártyagyulladás elleni oltásokért

A kormány szerint hamis biztonságérzetet adna a meningococcus B törzse elleni vakcina, ezért sem lehet ingyenes.

Kuslits Szonja
2017. 06. 08. 3:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő indoklás, például az általa keltett „hamis biztonságérzet” és tisztázatlan klinikai hatékonysága miatt nem teszi ingyenessé a kormány az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni védőoltást – tudta meg a Magyar Nemzet a Miniszterelnökség lapunknak adott írásbeli válaszából.

A vakcina darabja 27 ezer forintba kerül, így jelenleg a csecsemőjét az agyhártyagyulladás B típusú törzse ellen is védeni kívánó szülőnek 108 ezer forintjába kerül, hogy a védettséghez szükséges négy oltást beadják a kicsinek. Egyéves kor felett már elegendő két oltás is, de a gyermekorvosok szerint nem érdemes olyan sokáig várni, mert a statisztikai adatok alapján 4 és 12 hónapos kor között regisztrálják a megbetegedések felét.

Miután csak a szülők töredéke engedheti meg magának, hogy beadassa gyermekeinek a méregdrága vakcinát, hónapok óta ostromoljuk Lázár Jánost annak kapcsán, hogy nem tervezik-e térítésmentessé tenni az oltást. Bár a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt ígérte, a kormányzat fontolóra veszi, hogy kiterjessze az ingyenes oltások körét, ám végül elvetették az ötletet. Pedig válaszukban is elismerik, hogy a C mellett a B típus a legtöbb gennyes agyhártyagyulladás okozója Magyarországon.

A kormányzati indoklás szerint többek közt azért nem kívánják ingyenessé tenni a meningococcus B elleni vakcinát, mert nem szeretnének sem a szülőkben, sem pedig az ellátókban hamis biztonságérzetet kelteni. Úgy vélik ugyanis, ez veszélyeztetné a betegség időbeni felismerését és kezelését, és tovább növelné az általa okozott szövődményeket, beleértve a halálozás gyakoriságát is.

Ugyancsak az elutasítás indokai között szerepelt, hogy a vakcina „szokatlanul gyakran okoz lázreakciót, főleg csecsemőkorban”. Így „a lázas reakció mint mellékhatás zavart okozhat az életkorhoz kötött védőoltások rendjében, hiszen lázas beteget nem lehet oltani, ennek következtében a B vakcina utáni kötelező oltás is eltolódhat”. Ez azért érdekes indoklás, mert a háziorvosok minden kötelező, ingyenes védőoltás esetén felhívják a szülő figyelmét arra, hogy a gyermek belázasodhat a vakcinától, amire lázcsillapító adható, és az állapot legkésőbb 48 órán belül elmúlik.

A kormányzatnak az egyébként már 2012-ben törzskönyvezett és 2014 óta gyógyszertári forgalomban kapható védőoltás hatékonyságát illetően is vannak kételyei.

„Az oltás klinikai hatékonysága még tisztázatlan, alkalmazásával kapcsolatban a mai napig kevés a tapasztalat és a nemzetközi ajánlás.”

Azt is hozzátették: „a B típusú meningococcus elleni vakcinák törzsspecifikusak, csak már kitört járványból azonosított törzs ellen nyújtanak megfelelő védelmet.”

Az agyhártyagyulladás elleni oltások kérdése tavaly decemberben került a figyelem középpontjába, mikor egy budapesti gimnazista meghalt a betegségben. Ezután a kormány az idei évtől – igaz, csak a 0–2 évesek számára, az egyébként szintén különösen veszélyeztetett kamasz korosztálynak nem – ingyenessé tette az ugyancsak agyhártyagyulladást okozó meningococcus C elleni oltást. Ám utóbbi eleve jóval olcsóbb, vakcinánként ezer forint volt.

Eközben kedden Hevesen újabb kisgyermek halt meg a gyanú szerint baktérium okozta járványos agyhártyagyulladásban. Dósáné Fekete Márta, a füzesabonyi járás tiszti főorvosa azt közölte: a háziorvos jelentette a halálesetet, melynek okaként – a klinikai tünetek alapján – a járványos agyhártyagyulladást jelölte meg. Éppen ezért a családtagok most megelőző antibiotikumos kezelést kapnak. A tiszti főorvos szerint a vérmérgezéssel is járó baktériumfertőzésnek olyan gyors volt a lefolyása, hogy a szülők hiába rohantak orvoshoz a hat hónapos kislánnyal, életét már nem lehetett megmenteni.

A szülők elmondása szerint este még semmi baja nem volt a csecsemőnek. Reggel kiütéseket vettek észre a kicsin, és azonnal a rendelőbe vitték. A gyermek a hírek szerint az eszméletét a rendelőben, vizsgálat közben veszítette el. Mentőhelikoptert hívtak hozzá, egy órán keresztül lélegeztették. Állapota azonban tovább romlott, és már nem tudtak rajta segíteni.

Lapunk nemcsak a meningococcus B elleni vakcina esetleges ingyenessé tételéről kérdezett, hanem a bárányhimlő elleni oltásról is, amely szintén tízezreket kóstál. A kormányzati válasz ezen védőoltás esetén is különös. Hosszan ecsetelik a betegség veszélyeit, például hogy csecsemőknél vagy immunhiányos állapotban halálos lehet, illetve hogy a felnőttkorban elkapott bárányhimlőnek életveszélyes szövődményei lehetnek. Ám arra már nem tértek ki, hogy akkor miért nem teszik ingyenessé.

Bár a kormányzati válasz azzal zárul, hogy a védőoltási rendszer kibővítési lehetőségének vizsgálata jelenleg folyamatban van, kérdés, hogy születik-e belőle érdemi intézkedés, és ha igen, mikor. Ugyanis sem az idei költségvetés módosításában, sem a jövő évi büdzsé tervezetében nem számoltak újabb típusú vakcinák kedvezményessé tételével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.