A bíróságon vagy Strasbourgban dőlhet el a plakáttörvény sorsa

Magyar Gábor ügyvéd szerint először közigazgatási pert kell indítani, majd az Alkotmánybírósághoz fordulni.

MN
2017. 07. 08. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közigazgatási bírósághoz fog fordulni a Mahir Cityposter és a Jobbik is, ha a kormányhivatalok a plakáttörvény július 15-i hatályba lépése után elkezdik eltávolítani a plakátokat a közterületekről – mondta az atv.hu-nak adott interjúban Magyar Gábor ügyvéd, aki szerint a sok vitát kavart jogszabály célzottan Simicska Lajos – lapunk tulajdonosa – érdekeltségeinek, a Mahir Cityposter és a Publimont plakáthelyein megjelenő jobbikos „Ti loptok, mi visszavesszük!” kampány megakadályozását célozza.

A reklámhordozók politikai üzenetet jelenítenek meg, ezért az eltávolításuk súlyosan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát és a vállalkozás szabadságát, amelyet az alaptörvény és az Európai Emberi Jogi Egyezmény is garantál – mondta a céget képviselő ügyvédi iroda munkatársa, aki szerint a plakáttörvény olyan beavatkozás az állam részéről, amit demokratikus társadalomban, illetve egy piacgazdaságban nem lehet megindokolni. „Nyilvánvalóan az a hatalom célja, hogy elhallgattassa az ellenzéket, miközben neki korlátlan lehetősége van, ami a büdzsét illeti” – fogalmazott Magyar Gábor.

Ha megindul az eljárás a közigazgatási bíróságon, az ügyvéd szerint meg kell győzni a bírót, hogy függessze azt fel, és forduljon Alkotmánybírósághoz, hogy semmisítsék meg az alaptörvény-ellenes rendelkezéseket. Magyar azt mondta: nehéz elképzelni annál direktebb véleménynyilvánítás-korlátozást, minthogy jön a hivatal, és mindenféle bírósági döntés nélkül leszedi a plakátomat. A közigazgatási pert végig kell futtatni a Kúriáig – mondta Magyar –, ha pedig kimerülnének a hazai jogorvoslati lehetőségek, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához kell fordulni.

A második nekifutásra, kétharmad helyett feles törvényként elfogadott jogszabályban az ügyvéd szerint súlyos fogalomzavar van, hiszen a „plakát” nem azonos a „kampányeszközzel”, sem a „hirdetési felülettel”. A Fidesz és a KDNP által megszavazott szabályozás a gazdasági reklámtevékenységről szóló jogszabály fogalomkészletének a felhasználásával próbálja keretek közé szorítani a választási eljárási törvényben szabályozott politikai kommunikációt egy harmadik jogszabályban, a településkép-védelmi törvényben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.