Százmilliókat költ libanoni templomok felújítására a kormány

Így próbálják otthon tartani a libanoni keresztényeket. Zöld utat kapott a Petőfi téri orosz ortodox templom újjáépítése is.

MN
2017. 07. 19. 21:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy templomfelújítási programot indít el a kormány Libanonban: a szerda délután megjelent Magyar Közlönyből derül ki, hogy idén 463 millió forintot szánnak összesen 31, középkori vagy éppen modern helyi templom renoválására.

A munka előkészítésével és ütemezésével a Pázmány egyetemet és annak libanoni partnerét, az Université Saint-Esprit de Kaslikot bízták meg. A közel-keleti beruházást a kormány a helyi keresztény közösség támogatásával indokolja, és azzal, hogy így segíthetik helyben maradásukat, identitásuk megőrzését.

Nem ez az egyetlen, templomfelújításról szóló bejegyzés a friss közlönyben: arról is rendelet született, hogy nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak számít a fővárosi, Petőfi téri Nagyboldogasszony ortodox székesegyház renoválása – vagyis a projekthez nem kell majd építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt kérni, és nem lényegesek a településkép-védelem szempontjai sem.

A kormány előkelő helyen kezeli az orosz ortodox templom és általában a helyi orosz egyházmegye ügyét: az Emmi tavaly ősszel százmillió forintot adott a Petőfi téri újjáépítésre, idén márciusban pedig további 2,4 milliárdnyi, vissza nem térítendő támogatást ajánlottak fel a Moszkvai Patriarchátus hazai ingatlanberuházási terveire.

A megkülönböztető figyelem talán betudható annak is, hogy Vlagyimir Putyin nyomon követi az orosz ortodox közösség helyzetét, 2006-ban pedig személyesen látogatott el a Petőfi téri székesegyházba.

Az összképen azonban kissé ront, hogy egy magyar cég nemrég fizetési meghagyást nyújtott be a Moszkvai Patriarchátusnak, és akár a pereskedésig is elmehet: a Borsodi Általános Gépgyár (Bsgép) nettó 360 millió forintot követel az egyháztól, amellyel a miskolci és a tokaji templom felújításának kivitelezési munkái kapcsán kötött szerződést, de az elvégzett előkészítő munkák ellenértékét nem kapta meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.