„Csak az volt a kérdés, hogy hány oktató nem tűri el a kialakult helyzetet”

Az ELTE-re tartanak a Műegyetemről csoportosan távozó tanárok. A HÖOK aggódik.

Hutter Marianna
2017. 08. 03. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyenként nem, legfeljebb csak csoportosan vállalják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) gazdasági karáról távozó oktatók, hogy átmenetileg tovább tanítsanak az intézményben – értesült a Magyar Nemzet. Szerdán derült ki: az egyetemet közel 40 oktató hagyja ott, velük tárgyal az egyetem, hogy az elkövetkezendő egy-három tanévben a távozásuk ellenére valamilyen formában folytassák tevékenységüket, például a szakdolgozatok konzultációját.

Lapunk információi szerint a távozó oktatók többsége a gazdasági képzést beindítani kívánó Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatja munkáját. A műszaki egyetem tehát kénytelen a jövőbeli konkurensével, az ELTE Gazdaságtudományi Intézetével (GTI) tárgyalni arról, hogy milyen formában vállalhatják a további oktatást a BME-től távozó szakemberek. „A távozók köre igen összetartó” – magyarázta lapunknak egy, az ügyre rálátó, felsőoktatási forrásunk. Egyébként információink szerint a BME és az ELTE között legközelebb kedden folytatódnak a tárgyalások. Úgy tudjuk, a megegyezés – tekintettel a BME diákjaira – mindenkinek az érdeke lenne.

Forrásaink szerint a helyzet elmérgesedéséhez az vezetett, hogy az alapvetően műszaki tanulmányokat szervező BME-n mindig volt egy ellenérzés a gazdasági karral szemben, „a gazdálkodási tudomány nem nagyon illett oda”. Ez végül odavezetett, hogy pár hónapja az is felmerült, a BME több mint ötezer hallgatót oktató gazdasági kara az ELTE-hez kerülhet, de ebből végül nem lett semmi. Az egyetem rektora, Józsa János viszont elbocsátotta a korábbi dékánt, Andor Györgyöt. Később pedig annak ellenére nevezte ki Koltai Tamást a pozícióra, hogy a Kari Tanács nem őt, hanem az ideiglenesen megbízott dékánt, Margitay Tihamért támogatta kétharmados többséggel. Információink szerint a gazdaságtudományi képzésben részt vevő oktatói kör hozzávetőlegesen negyven százaléka távozott. Ez a legsúlyosabban a – szinte teljesen kiürült – pénzügyi, illetve jogi tanszéket érintette, de távoztak más tanszékekről is. Úgy tudjuk, a BME-t meglepte, hogy az oktatók ekkora tömege távozik, ugyanis azzal kalkuláltak, hogy nagyságrendileg csak 10-15 oktató fog új állás után nézni. 

– Aggodalmamat kell kifejezzem az érintett képzések minőségi folytatását illetően – erről beszélt megkeresésünkre Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke. Elmondta, mára már látható, hogy a rektori döntés, mely nem támogatta a többség által megválasztott dékánt, visszafordíthatatlanná tette a helyzetet. Elmondta, a hallgatói képviselet mindent megtett annak érdekében, hogy a BME GTK-n kialakult helyzet megnyugtatóan rendeződjön. „Kifejezetten a HÖOK oldaláról is rengeteg tárgyaláson vagyunk túl” – jelezte, hozzátéve, hogy néhány hónappal ezelőtt még voltak olyan pillanatok, amikor bizakodóak voltak az ügy zárását illetően. Ám Gulyás szerint mára már látható, hogy a rektori döntés, mely nem támogatta a többség által megválasztott dékánt, visszafordíthatatlan szituációt teremtett. „Már csak az volt a kérdés, hogy hány oktató nem tűri, viseli el a kialakult helyzetet” – mondta a HÖOK elnöke, leszögezve, hogy az érdekképviseleti szervezetek feladata a képzés színvonalának megtartása, valamint a hallgatók jogainak védelme lesz. A Gulyás Tibor által elmondottakkal egybecsengenek egy, a BME ügyeire rálátó forrásunk szavai, aki arról beszélt: a problémát az intézmény rossz irányítása okozta, „ez egyértelműen a rektor hibája, mindennemű hibát elkövetett, amit egy rektor nem követhet el”. Így nem meglepő az sem, hogy értesüléseink szerint a BME-ről távozó oktatók közül fognak kikerülni az ELTE gazdasági intézményének vezetői. 

Lapunk kereste az ügyben Andor Györgyöt, a BME gazdasági karának volt dékánját, aki kérdésünkre cáfolta, hogy ő lenne a jövőben az ELTE új Gazdálkodástudományi Intézetének irányítója. Ugyanakkor elmondta, hogy június elseje óta az intézetnél dolgozik. Hozzátette azt is: arról, hogy a GTI-t ki fogja vezetni, hivatalos döntés még nem született.

Az ügyben a BME közleményt adott ki, eszerint a kar eredményes működését nem veszélyeztetik a távozások, és a helyzet hosszú távú megoldásán is dolgoznak. „Folyamatban van több kiváló, magasan kvalifikált oktató felvétele, valamint előkészítés alatt áll az új kari stratégia” – írták. Hozzátették, hogy olyan együttműködési megállapodás előkészítésén dolgoznak az ELTE-vel, amely lehetővé teszi a biztonságos tanévkezdést és azt, hogy a hallgatók az eddig megszokott módon folytathassák tanulmányaikat.

Úgy tudjuk, a BME-n kialakult helyzettel kapcsolatban addig a felsőoktatási intézmények fenntartásáért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának nincs teendője, amíg az ott folyó képzések nem kerülnek veszélybe. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.