Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A főügyészség cáfolja a közszolgálati egyetemet

Bakot lőtt a kormánykedvenc intézmény: hiába állították, nem indult büntetőeljárás az LMP társelnöke ellen.

Horváth Csaba László
2017. 09. 28. 16:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha csütörtökön nagy dirrel-durral jelentette be az állami hírügynökségen keresztül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), hogy az intézmény furcsa szerződéseit nyilvánosságra hozó Hadházy Ákos ellen büntetőeljárás zajlik, kiderült, mindez nem igaz. Az NKE közleményében az állt, hogy az LMP társelnöke folytatta a felsőoktatási intézmény ellen korábban megkezdett rágalomhadjáratát, amely miatt – mint írták – a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) egy hónappal ezelőtt büntetőeljárást indított ellene, ami jelenleg is zajlik.

Az ellenzéki politikus körülbelül egy éve országgyűlési képviselő, ezért mentelmi jog illeti meg, ellene tehát mindaddig nem lehet nyomozni, amíg védi ez a jog. Éppen ezért csütörtökön megkerestük a Központi Nyomozó Főügyészséget arról érdeklődve, folytatnak-e nyomozást Hadházy ellen. Simon Richárd, a KNYF helyettes-szóvivője azonban közölte, nincs eljárás a képviselő ellen, ugyanis az ügyészség nem kezdeményezte a mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűlésben, így nem is lehetne eljárás ellene.

Az egyetem félretájékoztatásának előzménye az, hogy csütörtökön Hadházy Ákos sajtótájékoztatót tartott az NKE által kötött különös szerződésekről. Az ellenzéki politikus hónapokon át tartó levelezés és huzavona után kapta meg az intézménytől azokat a szerződéseket, amelyeket az NKE annak a két projektnek a keretében kötött, amire csaknem 30 milliárd forint uniós pénz állt a rendelkezésére. A szerződéseket – amelyekért előbb kétmillió, majd 900 ezer forintot kértek volna – végül ingyen kapta meg Hadházy, aki számos aggályos tételt talált a kifizetések közt.

Az egyik ilyen, hogy az NKE egyik oktatója, Horváth Attila összesen 850 ezer forintért vesz részt egy – Magyarország alaptörvényét elemző – mű megírásában. Ez azért érdekes, mert Horváth Attila az Alkotmánybíróság tagja jelenleg is, tehát alkotmánybíróként pénzért elemzi és kommentárt fűz az alaptörvényhez. A másik érdekes – igaz szerényebb – tétel, hogy az intézmény egy másik oktatója, Molnár Éva azért kapott 170 ezer forintot, hogy elkészítse a Magyarország és a 2015-ös európai migrációs válság című írás egyik szakaszának: „A menekült- és migrációs kérdés nemzeti és uniós szintű politikai aspektusai Olaszországban” című fejezetét. Utóbbi pikantériája, hogy a Fidesz–KDNP-kormány rendre az uniót hibáztatja a migrációs válságért, arról népszavazást is rendezett, eközben pedig brüsszeli pénzen erről a témáról készült műért fizet.

A szerződések szerint 16 millió forint jut a szintén kormányközeli Nézőpont-cégcsoporthoz tartozó Kutatópont Piac- és Véleménykutató Kft.-nek, a szerződést Mráz Ágoston Sámuel írta alá. További érdekes tétel, hogy megbízást kapott a Rávezető Projekt Kft. is, ami annak a Riz Ádámnak az érdekeltsége, aki Riz Levente XVII. kerületi fideszes polgármester, egykori parlamenti képviselő testvére. A társaság már több alkalommal kötött szerződést a Patyi András vezette intézménnyel, ezúttal egy 2 és egy 22 millió forintos megbízást kaptak.

Hadházy közölte, feljelentést tesznek az egyetem újabb korrupciógyanús pályázataival kapcsolatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.