Az egyházak kapták a legtöbb pénzt az adózóktól

Drasztikusan visszaesett a Gyermekrák Alapítvány támogatottsága, a TASZ viszont egyre népszerűbb.

Kuslits Szonja
2017. 09. 15. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel négymilliárd forinttal idén az egyházak kapták a legtöbb 1 százalékos szja-felajánlást Magyarországon. A Magyar Katolikus Egyháznak nem kevesebb mint 2 milliárd 242 millió forintot ajánlott fel több mint 537 ezer ember, ezzel a lista első helyén szerepelnek – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ma nyilvánosságra hozott friss adatiból. A szeptember 1-jei mutatók szerint összesen 12 822 594 952 forintot ajánlott fel idén 3 087 988 ember.

A Magyarországi Református Egyház a harmadik helyet érte el 890 milliós támogatással, amit több mint 210 ezer embertől kapott. Közvetlenül utána pedig a Magyarországi Evangélikus Egyház szerepel, ám itt már jelentős csökkenés tapasztalható, ugyanis őket 262,9 millió forinttal támogatta 57 ezer adózó. A lista a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségével folytatódik, akik 40 ezer ember felajánlásának hála nem kevesebb, mint 195 millió forintot gyűjtöttek. A Magyarországi Baptista Egyház 110 millió forintot, míg a A Tan Kapuja Buddhista Egyház 66 millió forintot kapott.

A lista második helyén egyébként 314 ezer felajánlással és több mint 1,2 milliárd forinttal az a Nemzeti Tehetség Program áll, amellyel kapcsolatban korábban az Átlátszó.hu cikke nyomán már felmerült, hogy nem tudni, pontosan mire is költötték az adózók által több év alatt, 2014-ig felajánlott 5,5 milliárd forintos összeget. A program honlapjának hivatalos tájékoztatása szerint évről évre egyre többen köteleződnek el a magyar tehetségek mellett, hiszen néhány év alatt hétszeresére nőtt az adójuk egy százalékát felajánlók száma.

Az első 30 hely megoszlása a Nemzeti Tehetségprogram mellett: 3,9 milliárd forintot kapott 9 egyház, 1 milliárd forint jutott 16 karitatív szervezetnek, míg 5 állatvédő szervezet 225 millió forinton osztozik. A Human Dialog elemzése szerint ugyanakkor 2017-ben 12 százalékkal kevesebb szja-t juttattak a civilszervezeteknek az adófizetők tavalyhoz képest. A tavalyi 8,5 milliárdról 7,5 milliárd forintra csökkent az összeg.

Ahogy minden évben, úgy most is előkelő helyen végzett a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány (142 millió) és a különböző daganatos és súlyos beteg gyermekek életkörülményeit segítő szervezetek, mint például a Bátor Tábor Alapítvány (106 millió), az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány (63 millió), a Piros Bohócdoktorok Alapítvány (62 millió) és az Együtt a Leukémiás Gyermekekért – Gyermekleukémia Alapítvány (60 millió). Nem tudta azonban visszaszerezni korábbi, komoly támogatóbázisát a Gyermekrák Alapítvány, mellyel szemben még 2013-ban merült fel a visszaélések gyanúja, ám háromévnyi vizsgálódás után kiderült: alaptalanok voltak a híresztelések.

Az alapítványba vetett bizalom azonban megcsappant, ugyanis míg 2013-ban 221 millió forintot gyűjtött, addig 2014-re ez 70 millió forintra csúszott vissza, idén pedig már csupán 44 millió forintot tudtak összeszedni. Az alapítvány korábbi számításai szerint az elmúlt közel három és fél évben 550 millió forintos adófelajánlástól estek el a botrány miatt.

Az adatok alapján kiderült az is, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezetnek 2014-hez képest sikerült közel megháromszoroznia támogatottságát, ugyanis míg akkor 5,1, addig idén már 14 millió forintot kaptak. Hasonlóan sikeres volt a Transparency International Magyarország társadalmi szervezet is, amely 2014-ben még 900 ezer forintot kapott, idén pedig már 3 millió forintot.

A NAV egyébként összesen 882 oldalon sorolja, hogy kik és mekkora támogatáshoz jutottak, összesen 26 167 egyház és szervezet érintett, ám sokan csupán néhány ezer forinttal gazdagodtak. A tízezer forintos határt 1893-an el sem érték, míg 14 001 esetben százezer forint alatt maradt a felajánlások összege.

Az állatvédő szervezetek egy része sikeres 1 százalékos kampányt zárhat, a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon, a Rex, a Madárkórház és a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány is bekerült az elsők közé, 61-31 millió forintos támogatásukkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.