– Gluténmentes tortát nagy mennyiségben is lehet rendelni? – kérdezi egy középkorú hölgy a terézvárosi Aradi utcai A40 Desszertszalon előtt Kis Beatrixtól, az üzlet tulajdonosától, aki egy évvel ezelőtt úgy döntött, szakmát vált: egy multinacionális cégnél volt pénzügyi elemző, most pedig cukrászként dolgozik. A beszélgetésből hamarosan kiderül: a tortákat esküvőre szánják, és biztos, ami biztos, csak gluténmentes édességekben gondolkodnak. A sütiző specialitása éppen ez: kizárólag glutén-, tej-, cukor- és tojásmentes, paleo, illetve vegán desszerteket készítenek, amire manapság egyre nagyobb a kereslet.
Honnan jött a pályamódosítás ötlete? Minderről már Beatrix barátnője, Gabriella mesél, aki maga is a vendéglátás területén dolgozik. Most elárulja: annak idején úgy javasolta Beatrixnak a pályamódosítást, hogy ő maga sosem merte volna ezt meglépni. Ugyanis ezen a területen a vevők nagyon érzékenyek: elég, ha egyszer érzik, hogy a sütemény nem teljesen friss, soha többé nem mennek vissza vásárolni. Gabriella ma már úgy látja, hogy okosabb javaslata nem is lehetett volna a barátnője számára: ugyan a multinál kevesebbet kellett dolgoznia, ám itt egy egész napnyi munka is kellemesebb, mint ott egy óra.
– Vagy mint egy perc – szól most közbe Beatrix, aki miközben egy tortát készít, elmondja: a hazai multis világban jellemző, hogy az ott dolgozók egy idő után valami egészen mást akarnak csinálni. Így annál a multinacionális informatikai cégnél, ahol ő dolgozott, többen is elmentek már különböző tanfolyamokra abban a reményben, hogy akár jógaoktatók lesznek a jövőben. A többség végül mégis megretten az újtól, mert félnek feladni a havi fix fizetésüket egy vállalkozásért. És mivel sokszor ugyanannál a cégnél nehéz elérni a magasabb bért, jellemző a fluktuáció is, ami végül mégis szakmán belüli váltáshoz vezet, amivel sokan beérik.
Beatrix nem állt meg félúton. Miután megszületett benne az elhatározás, hogy cukrász lesz, keresett egy olyan OKJ-képzést, amit munka mellett is elvégezhetett. A neheze viszont még csak ezután következett. Az egyik lehetőség az volt, hogy egy már meglévő cukrászdát bérel, de ezt az ötletet elvetette. Azonban a családjának a budapesti Aradi utcában volt egy üzlethelyisége, amit már évek óta nem használtak. Adódott hát a lehetőség, hogy egy olyan konyhát rendezzen itt be, ami kiszállítással foglalkozik. Végül egy egészen sajátos üzleti megoldás született. Mivel az előírások szerint a gluténmenetes termékeket csak külön helyiségben lehet készíteni, elkülönítve a hagyományos, lisztes termékektől, inkább csak gluténmentes süteményekre specializálódott a cukrászda.