Kirántották a szőnyeget a Vágó-féle népszavazás alól

A Jobbik azonos tartalmú javaslatát mindenki támogatta, azok is, akik elvileg népszavazást akartak.

MN
2017. 09. 19. 11:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden kora délután elfogadta az Országgyűlés a Jobbik javaslatát, amely a büntető törvénykönyv módosításával egységesen 12 évre növeli a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét. A hétfőn benyújtott, házszabálytól eltérve elfogadott javaslatra 170 képviselő szavazott igennel – lényegében minden frakció támogatta, senki nem szavazott nemmel és nem is tartózkodott. Rogán Antal propagandaminiszter jelen volt ugyan, de nem nyomott gombot.

Ezzel a Jobbik és a kormánypártok – illetve az igennel szavazó baloldali képviselők – együttes erővel tették okafogyottá Vágó Gábor korábbi LMP-s képviselő népszavazási kezdeményezését, amelyben már folyt az aláírásgyűjtés, és amelyet elvileg valamennyi ellenzéki párt támogatott.

Vágó kérdése – „Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?” – egy nagyobb, korrupcióellenes népszavazási csomag egyik eleme lett volna, de a Nemzeti Választási Bizottság egyiket sem hitelesítette, ebben is csak azért indulhatott meg az aláírásgyűjtés, mert a Kúria helyt adott a jogorvoslati kérelemnek.

Gulyás Gergely, a Fidesz megválasztott frakcióvezetője vasárnap jelentette be, hogy a kormánypártok támogatják a korrupcióellenes kezdeményezést, és meg is szavazzák, ha érkezik ilyen javaslat. Hétfőn a Jobbik és a független (az Együtt színeiben politizáló) Szabó Szabolcs is benyújtott egy-egy javaslatot. Az előbbi kizárólag a 12 éves elévülésről szólt, utóbbi viszont többről, például a közszféra szerződéseinek kötelező, elektronikus időbélyegzővel ellátott közzétételéről.

A kormánypártok a Jobbik szűkebb javaslatát támogatták, vagyis egységesen 12 évre emelték a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét. Ezzel igazából egyetlen dolgot értek el, hogy okafogyottá tették a népszavazást, akárcsak korábban a vasárnapi zárva tartás vagy a 2024-es olimpiai pályáztat visszavonása ügyében. Ez nyilvánvaló politikai érdeke a kormánypártoknak, amelyek nem akarják, hogy a választások előtt az általuk kezdeményezett ügyeken kívül másról is legyen szó a nyilvánosságban.

A Fidesz dróton rángatja az ellenzéket?

A népszavazási kezdeményezést támogató, parlamenten kívüli Momentum Mozgalom közleményében úgy reagált: „A parlamenti ellenzék megtette, amit a Fidesz kért, és nem kért cserébe semmit, hogy a magyar politikai elit tisztább lehessen – pedig lehetősége lett volna erre.” A Monentum szerint az elfogadott javaslatot jegyző Jobbik „sem lát egy lépéssel előre”, és az egész parlamenti ellenzék „hagyta, hogy a Fidesz dróton rángassa őket”. A párt szerint a közéletnek kell megtisztulnia, a büntető törvénykönyv pedig önmagában keveset ér, amíg Polt Péter legfőbb ügyész a helyén van.

A Momentum közleményében azt írja, ők „maradnak az utcán”, de azt nem részletezik, hogy az okafogyottá vált kérdéshez gyűjtenek továbbra is aláírásokat, vagy már valami másban gondolkodnak. Hétfőn Fekete-Győr András pártelnök már benyújtott két népszavazási kérdést, mindkettő arra irányul, hogy a legfőbb ügyész ne gyakorolhassa jogait az után is, hogy 2019-ben lejárt a mandátuma. A jelenlegi törvényben ugyanis az áll, hogy utódja megválasztásáig lényegében hivatalban marad, márpedig kétharmados többség hiányában kicsi az esély, hogy új legfőbb ügyészt válasszanak.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke és miniszterelnök-jelöltje szerint az eredmény azt mutatja, hogy a Fidesz fél a népakarattól, mert a rendszer gyengébb, mint bárki gondolná.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.