Lázár János és Schmidt Mária újra összecsap a Sorsok Háza fölött

A kiállítás koncepciójában több mint két éve nem tudnak megegyezni a felek és a zsidó szervezetek.

MN
2017. 09. 22. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyilvánosság előtt kezdett üzengetni egymásnak az egykori Józsefvárosi pályaudvar épületének átalakításával létrehozott Sorsok Háza miatt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója. A holokauszt-emlékközpont már 2015 márciusában elkészült, de a mai napig nem nyílt meg.

Eredetileg Lázár volt az, akinek a javaslatára az egész – több mint hétmilliárd forintot felemésztő – beruházás megindult, de most a jelek szerint ő az egyik akadálya a megnyitásnak. A gond a kiállítás koncepciójával van, amelyet a Terror Házát is működtető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány állított össze, és amely egyes zsidó szervezetek és személyiségek szerint nem megfelelő. A helyzetet súlyosbítja, hogy a zsidó szervezetek jelentős része bizalmatlan Schmidttel szemben.

Lázár még csütörtökön, a szokásos kormányinfón a Magyar Nemzet kérdésére, hogy áll a projekt, röviden annyit válaszolt: sehogy. Lázár már korábban azt mondta, csak akkor szabad megnyitni a központot, ha konszenzus övezi a kiállítás koncepcióját. Csütörtökön pedig arról beszélt: reménykedik, hogy a felek néhány hónap alatt megegyeznek, a Miniszterelnökség addig is foglalkozik az épület állagmegóvásával. Viszont ha néhány hónapon belül nem születik egyezség, a kormány mást kezd az épülettel.

A miniszter szavaira közleményben reagált Schmidt Mária, aki szerint a Sorsok Háza történészi koncepciója maradéktalanul megfelel a megfogalmazott célnak, vagyis hogy az egész magyar társadalom, zsidók és nem zsidók együtt dolgozzák fel a holokausztot, nézzenek szembe a múltukkal, nevezzék meg a bűnösöket, méltó módon gyászolják meg az áldozatokat, és állítsák példaként az embermentőket.

Schmidt a közleményben Lázár tanácsadóját, „a súlyos állampárti múlttal terhelt” – munkásőr és MSZMP-tag – Zoltai Gusztáv volt Mazsihisz-igazgatót nevezi meg a projekt kerékkötőjeként. Szerinte Zoltai Lázár személyes megbízásából vette kezébe a Sorsok Háza ügyét, és addig nincs remény a megnyitására, ameddig ez így marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.