Nem vizsgálja az ügyészség az azeri kormány 7,6 millió dolláros utalását

A főosztályvezető szerint az újságcikkek megalapozott gyanúhoz nem elegendőek. Ráadásul nem is olvas újságot.

MN
2017. 09. 22. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem foglalkozik az azeri pénzekkel az ügyészség – mondta el Szoboszlai-Szász Richárd, a Legfőbb Ügyészség főosztályvezetője az ATV Start című műsorában pénteken. 

Szoboszlai-Szász szerint az újságcikkek megalapozott gyanúhoz nem elegendők: „A büntetőeljárásnál kötött szabályok vannak, nem az elképzelések alapján folyik az eljárás. Ennek megvan a törvényes alapja, ami a gyanú. A gyanúhoz pedig konkrét, ellenőrizhető adatok kellenek.”

A főosztályvezető kitért arra is, hogy a nyomozás hivatalból vagy feljelentés alapján zajlik, hivatalos tudomása ilyen adatokról pedig nincs. A kérdésre, hogy az eddig nyilvánosságra került adatokról hogyhogy nincs tudomása, azt mondta: nem olvas újságot.

Az OCCRP nemzetközi újságíró-szervezet szeptember elején publikálta oknyomozását, amely szerint 2012 és 2014 között az azeri kormány 2,9 milliárd eurót utalt európai bankokba, hogy ebből az összegből fizessenek le nyugati politikusokat, újságírókat. Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, magyarországi szála is van a korrupciós ügynek: nem sokkal azután, hogy a magyar kormány kiadta az azeri baltás gyilkost, Ramil Safarovot, 7,6 millió dollár érkezett a Velasco International offshore cég magyar számlájára.

Ráadásul az OCCRP honlapján több magyar kifizetés található: a lista egyik legtöbbet szereplő cége, a Fit-Food Kft. A cég zöldségkonzerv gyártásával és exportjával foglalkozik, az oknyomozó szervezet listája szerint ötször történt számára kifizetés 2012 és 2014 között, összesen 108 ezer dollár értékben, ez mai árfolyamon 27 millió forintot jelent. A Fit-Food többségi részvényese évek óta Batizi Tamás, akinek budapesti a lakcíme, de a kormányváltás után egy évvel a Fidesz vezette Nyíregyháza polgármesteri kabinetjének vezetője lett. Ez a pozíció azelőtt nem létezett a városban. Batizi és Kovács Ferenc, Nyíregyháza jelenlegi polgármestere egyébként a 2000-es évek elején a nyíregyházi konzervgyár privatizációja során már kapcsolatba kerülhetett.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.