Tovább húzódik a volt MSZP-s Hagyó Miklós és társai pere

A védők csütörtökön is kétségbe vonták a BKV-ügy törvényességét, de ezt az ügyészség visszautasította.  

2017. 09. 21. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint ötéves bírósági eljárás után sem került pont csütörtökön a tizennégy vádlottat felvonultató Hagyó-per végére, mert a Szegedi Ítélőtáblán elhúzódtak a másodfokú eljárás perbeszédei. A BKV-ügyben szinte valamennyi vádlott jogi képviselője kétségbe vonta a 2010 előtti balliberális korszak emblematikus büntetőeljárásában a vádhatóság szerepét.

– Az ügyészségnek mindig törvényesen kell eljárni, s ha ez ebben az esetben is így lett volna, most nem ülnénk itt – szögezte le Kádár András, az elsőrendű vádlott, Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes védője.

Hozzá hasonlóan a többi ügyvéd is a már 2010 óta tartó büntetőeljárás jogszerűségét kifogásolta, s felelevenítették védenceik jelentős részének visszavont vallomásait, amelyeket szerintük a nyomozók „pszichikai kényszerrel”, megfélemlítéssel csikartak ki. Ilyen volt a Gyurcsány-, illetve Budapesten a Demszky–Hagyó-korszakban a korrupció szinonimájaként elhíresült nokiás dobozos, első fokon bizonyítani nem tudott vesztegetési ügy, amelyet a most zajló eljárásban „felnyitna” a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség. A jórészt felfüggesztett börtönbüntetésekkel és pénzbüntetésekkel a Kecskeméti Törvényszéken 2016. januárban kihirdetett elsőfokú ítéletet továbbra is „törvénysértően enyhének” tartja a másodfokú ügyész, és fenntartotta a döntés jelentős megváltoztatására tett 2017. szeptember 7-én ismertetett indítványát.

Kaszáné Horuczi Zsuzsanna ügyész visszautasította a vádlottak és védőik állításait. Mint mondta, a Kecskeméti Törvényszék törvényesen járt el. – Nem volt koncepciós eljárás! A folyosón, a liftben történt „pszichikai ráhatást” nem lehet sem cáfolni, sem bizonyítani. Ugyanakkor a gyanúsítotti kihallgatásokat jegyzőkönyvezték, azok mindig ügyvédek jelenlétében zajlottak, és akkor egyszer sem emeltek kifogást – utalt a vádhatóság képviselője a vádlottaknak a bíróságon korábban elmondott „vádjaira”. Mint mondta, a vádlottak hiába kifogásolták, hogy korábban a vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 8 esetben módosította a vádat, megjegyezte: az eredeti 41 vádpontból harminckettőt változtatás nélkül fenntartottak. – Ha kellett, az ügyészség korrigált – magyarázta Kaszáné Horuczi Zsuzsanna, aki megerősítette: Hagyó Miklós, Mesterházy Ernő korábbi főpolgármesteri főtanácsadó és négy társuk ügyében új eljárást, hat vádlott esetében letöltendő, kettőre pedig felfüggesztett börtönbüntetést kért, tehát jelentősen súlyosítaná a nem jogerős döntést. Azt is megjegyezte, a törvény szerint másodfokon eljárva jogosult felülbírálni a KNYF fellebbezését.

– Miért is indult büntetőeljárás? – tette fel a kérdést az ügyész, majd válaszolt is: – Kocsis István, a BKV volt vezérigazgatója dokumentumokkal, belső ellenőri jelentésekkel megalapozott feljelentést tett, őt követték mások is. Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója, negyedrendű vádlott pedig még a nyomozás megindítása előtt ügyvédhez fordult, hogy feltárja a fővárosi közlekedési cégnél általa tapasztalt visszaéléseket.

A védők, akik csütörtökön felszólaltak, ennek ellenére védenceik teljes körű felmentését vagy az elsőfokú büntetések helybenhagyását kezdeményezték.

Az utolsó szó jogán a jelen lévő vádlottak közül Hagyó Miklós röviden beszélt: – Bűncselekményt nem követtem el. Kérem, hogy a bíróság minden terhemre rótt vádpontban mentsen fel.

Balogh Zsolt vádlott-társaihoz hasonlóan szintén rövid felszólalásában ártatlannak vallotta magát. Lelovics Ottó, aki Hagyó egykori kommunikációs tanácsadójaként szintén a vádlottak padján ül, több mint egyórás beszéddel készült. Ebben megismételte és kibővítette korábbi állításait hamis tanúzásra kényszerítő rendőrökről, a nyomozási szakaszban a kiszivárgott vallomásokhoz kísértetiesen hasonló írásokat közlő újságírókról, törölt adathordozókról, ártatlanságát bizonyító, de figyelmen kívül hagyott vallomásokról.

Végső döntés szeptember 29-én várható az ügyben.

A BKV-ügy eddigi „eredményei”

Hagyó Miklóst 14 társával együtt 2012 januárjában a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett súlyos korrupciós bűncselekményekkel, a bizonyítani nem tudott nokiás dobozos vesztegetéssel, a BKV-nál kötött szükségtelen reklám- és kommunikációs szerződésekkel, összességében több mint egymilliárd forintos károkozással vádolta meg. Ehhez képest a Kecskeméti Törvényszék első fokon Hagyó Miklóst hivatali visszaélés és felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a vád szerint a BKV-nak több mint egymilliárdos vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény-sorozatból „alig” százmilliós károkozást találtak bizonyítottnak. Hagyó társai közül még öt vádlott kapott felfüggesztett szabadságvesztést hűtlen kezelés és hamis magánokirat felhasználása miatt. Együttesen több tíz millió forintos kártérítést kell megfizetniük a BKV-nak. A Központi Nyomozó Főügyészség által kért súlyos fegyházbüntetésekkel szemben a törvényszék három vádlottra néhány százezer forintos pénzbüntetést rótt ki, hatan felmentést kaptak. (Sz. Zs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.