Elkaszálta a főváros a római-parti népszavazást

Az ellenzéki képviselőket és a lakosságot is kicselezve döntöttek a mobil gát nyomvonaláról.

Koncz Tamás
2017. 10. 18. 8:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István javaslatára váratlan húzással, fél óra alatt döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége arról, hogy ne a Nánási út–Királyok útja nyomvonalon épüljön meg a római-parti mobil gát.

Ezzel felülírták a Kúria által is jóváhagyott népszavazási kezdeményezést, a főváros lakosai tehát nem dönthetnek a témában.

Tarlós István akciójának voltak előjelei, a javaslat mégis váratlanul érte az ellenzéki képviselőket: a szerdán beadott előterjesztés annyira rendkívülinek számított, hogy a testület tagjai is csak szerdán reggel nyolc után ismerhették meg – szabálytalanul, hiszen még ilyen esetben is három nap jár a képviselőknek egy javaslat tanulmányozására. A jobbikos Tokody Marcell tiltakozásul széttépte a dokumentumot, Karácsony Gergely zuglói polgármester pedig jelezte: nem érti, hogy egy ilyen fontos kérdésben miért nem lehet megvárni a lakosság döntését.

Az ellenzéki méltatlankodás azonban nem sokat számított, a rendkívüli ülésen 18 fideszes igen és 7 ellenzéki nem szavazat mellett döntöttek arról, hogy ne a Nánási úton húzódjon a védvonal.

A Tarlós István jegyezte javaslat a helyi ingatlanok védelmében tolná ki a mobil gátat a hullámtérbe. Hogy pontosan hol – a kerítések nyomvonalában vagy a fás területen – épülne meg a védelmi vonal, arról később dönthet a főváros.

A rendkívüli ülésre talán azért is szükség volt, mert kedden kiderült: hatalmas lendülettel gyűltek a népszavazást támogató aláírások, az ellenzék által is felkarolt akcióban egy nap alatt tízezret gyűjtöttek össze, míg a népszavazás kiírásához 138 ezer támogató aláírásra lett volna szükség.

A döntéssel ugyanakkor némi haladékot kaptak a római-parti mobil gát ellenzői, hiszen a Fővárosi Közgyűlés ezzel átmenetileg felülírta saját áprilisi határozatát, amelyben a partvonalon helyezné el a védművet. Az Együtt és a Párbeszéd már ezt is győzelemként értékelte, a népszavazási kezdeményezés kicselezésével pedig a Fidesz szerintük megfutamodott a népakarat elől.

Keményebben fogalmazott közleményében a Greenpeace Magyarország: mint írják,  felháborítónak tartják, hogy a fővárosi döntéshozók túlnyomó többsége nem ad lehetőséget a lakosság véleménynyilvánításának, de rábólint egy természetpusztító beruházás tervére.

„A budapestiek 58 százalékának véleményét nem lehet lesöpörni az asztalról. A Greenpeace minden eszközzel kiáll azért, hogy ennek érvényt szerezzen, és megvédje a Római-partot!” – nyilatkozta a fővárosi döntés kapcsán Gadó György Pál, a környezetvédő szervezet zöld területi kampányfelelőse.

Csak népszavazás ne legyen róla...

Ez már a negyedik alkalom, hogy a Fidesz politikai trükkel vagy visszavonulással akadályoz meg egy népszavazási kezdeményezést: 2016 áprilisában inkább eltörölték a vasárnapi boltzárat, minthogy a lakosság döntsön a témában. Idén februárban fővárosi képviseletük torpedózta meg a Budapesten tartandó olimpia tervét, mielőtt a 266 ezer aláírást összegyűjtő Momentum valóban indítványozhatta volna a népszavazást. A korrupcióellenes népszavazást már úgy védték ki, hogy elébe mentek, és a Fidesz is támogatta a témában benyújtott jobbikos törvényjavaslatot – így ellenzéki közreműködéssel akadályozták meg az akciót.  Ezúttal pedig Tarlós István és a fővárosi fideszes képviselet tette okafogyottá, hogy a lakosság döntsön a mobilgát ügyében.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.